Miért nincs repülőjárat Hévízről Londonba?

2016. január 21.
A hévízi polgármestert gyakran kérdezik arról, hogy miért nem járnak az üdülőhelyről fapados járatok. Most elmondta, hogy ez mitől függ.

Január elején közölt egy beszélgetés a Hévíz Televízió Papp Gáborral, az üdülőhely polgármesterével. Ennek egyik érdekes része volt, amikor a város vezetőjét a Hévíz-Balaton Airportról kérdezték. Papp Gábor ebben kitért arra a témára, amit sokszor felvetődik: miért nem járnak fapados repülőjáratok Hévízről Londonba, vagy más nagyvárosokba?

“Nem azért nem jár ilyen fapados járat, mert mi így döntöttünk, hanem azért, mert ezeket a repülőjáratokat meg kell finanszírozni” – említette a polgármester, akinek az elmondása szerint a fapados társaságok nem vállalnak semmiféle anyagi kockázatot, így csak akkor indítanának járatokat Hévízre, ha pénzt kapnának érte. Az önkormányzat egyébként a jelenlegi törvények alapján nem is adhatna pénzt egy repülőjárat elindítására.

Magyarán, ha maguk a légitársaságok ebben nem látnak fantáziát, akkor ezt a piaci szereplőknek kellene finanszírozniuk. Más hévízi repülőjáratoknál – például a németországi chartergépeknél – egyébként pont ez a helyzet, hiszen ezek utazási irodák, illetve hévízi szállodák összefogása révén működhetnek.

Papp Gábor beszélt arról is, hogy az orosz-ukrán konfliktus gazdasági következményeit megérezte a repülőtér. A korábbi, heti rendszerességgel közlekedő oroszországi járat kiesése miatt 2015-ben közel 80 millió forint bevételtől esett el a Hévíz-Balaton Airport. Az orosz válság ráadásul más járatokra is kihatással volt, hiszen emiatt nem tudták elindítani a prágai légi járatot sem, mert ez szintén oroszországi járatokhoz kapcsolódott volna átszállási lehetőségként, de azokat is törölték az oroszok. Tavaly ugyanakkor újdonságként elindult egy kiutaztató charterjárat Törökországba, ám ez a kieső forgalmat nem tudta kompenzálni.

Mindezektől függetlenül a polgármester szerint a repülőtérnek fontos szerepe lehet a térség fejlődésében. Ezért is finanszírozzák éves szinten 50 millió forinttal és kezességvállalással a Hévíz-Balaton Airport működtetését. S Papp Gábor szerint az sem véletlen, hogy 5 milliárd forintos fejlesztési lehetőség fog hamarosan rendelkezésre állni a repülőtérnek és környékének a fejlesztésére.
Forrás: termalonline.hu

megosztás
hozzászólások
köztársasági elnök (1), Darren Cranmer (2), Horváth Lászlóné (1), Csősz-Tóth Norbert (1), telefon (3), triatlon (13), helikon (41), Együtt (1), Pappné Beke Judit (1), belfold (1440), örömszerző pillanatok (17), Gachályi András (3), Ranolder (1), óvoda (7), Szeiler (63), gyógytó (1), Bóka Péter (1), téligumi (1), Szeiler Stúdió (32), kultura (22), mobil (2), ARC (1), erdekes (538), Baptista Szeretetszolgálat (1), Hollywood (1), tenisz (3), Bányai László (2), Pálfi László (1), utánpótlás (1), hűtőgépcsere-program (1), Zala folyó (1), kereszt (1), jog (3), kutatas (81), Via Hotel (1), uzemanyag (24), Palásthy Bese (2), katona (1), rezidance (5), költségvetés (1), testkezelés (2), mav (25), mellrák (1), állami (1), pálinka (2), Serenity Hill (1), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Csengei Agota (16), Monitor Extra (21), tispol (3)