Miért a férfiak a híres séfek?

2018. július 03.
A hasát és a finom, ízletes ételeket mindenki szereti, nemtől függetlenül. A konyhában pedig javarészt a nők tüsténkednek odahaza.

Mégis az elismert nevű és közkedvelt éttermek konyhafőnökei általában és többnyire férfiak, sőt az igen nagy népszerűségnek örvendő főzős műsorok híres mesterszakácsai is leginkább az erősebbik nemhez tartoznak. Vajon mi állhat e jelenség hátterében, és valóban úgy van-e, amint azt a látszat mutatja? Miért a férfiak közül kerülnek ki a legközismertebb séfek – teszi fel a kérdést a Receptneked.hu recept oldal.

Kutatások

A nők zöme szeret és tud is főzni, ami egy jó szakács számára inkább élmény, mint teher, hiszen egy asszony szívének kedves, ha odahaza finom falatokkal kényeztetheti családját és szeretteit. A főzés-sütés amúgy is tipikusan a női feladatkörökbe tartozik – tartja a közvélekedés még manapság is. De vajon ma mennyire állja meg ez a helyét a statisztikák szerint?

A 25-55 évesek körében végzett közvélemény kutatások eredményei arra világítottak rá, hogy modern korunkra sem változtak ezek a sztereotípiáknak tűnő tények. Ma is igaz az, hogy az otthoni konyhát uralni női privilégium, mint családanya, háziasszony, s családösszetartó erő. Az otthoni ételeket a magyar nők 74 %-a készíti maga (hétköznap átlagosan 1 órát töltve a konyhában, hétvégén pedig csaknem 2 órát), míg a férfiak közül csupán 7 %-os ez az arány (munkanapokon nem egészen fél órai, s hétvégente is mindössze alig 3/4 órai konyhai időtöltéssel). A fennmaradó százalék közösen szeret főzőcskézni az együtt töltött idő miatt, és mert úgy hamarabb készülhet el az ennivaló.

A nemzetközi felmérések alanyainak 67 %-a állítja, hogy nem csak érdeklődik a gasztronómiai témák iránt, hanem maga is alkot a konyhában. Kellemes elfoglaltságként hazánkban a nők háromnegyede említi a konyhai tevékenységeket, a férfiak közül pedig mindössze egyharmada mondja ezt. Külföldi országokat nézve sem változnak sokat ezek az arányok, és a mérleg nyelve világszerte a nők javára billen, noha a felmérések szerint egyéb országokban valamivel kevesebb nő és picit több férfi vállalja magára a konyhai feladatokat.

Akkor mégis hogyan lehet, hogy a vezető séfek szinte mind férfiak?

A legismertebb és legnívósabb séfek közül többszáz férfi, és csupán 6 hölgy rendelkezik Michelin-csillaggal. A főzős műsorokat, és a nők kedvencei közé tartozó főzős tévécsatornákat látva is az a tapasztalat, hogy a prímet a férfiak viszik, sőt, zsűritagként is többnyire ők ülnek az asztalnál, esetleg egyetlen nő társaságában, amit a média számlájára is lehetne írni. Talán azt is lehet állítani – és nem is tévedünk vele nagyot –, hogy ez egy férfias világ, s így, mint más területeken, a főnök szerep a szakácsművészetekben is inkább a férfiaknak jut. Azonban a teljes valóság ennél kissé árnyaltabb.

Igaz, a főzőcskézés tradicionálisan női feladat, melyet odahaza szívesen el is látnak az asszonyok, azonban az ún. ipari, nagyméretű konyhákban naponta, és egész napos, szervezett őrület közepette helytállni, nem csak kemény fizikai megterhelést jelent, de a kötélidegzet sem elhanyagolható tényező a séfekre helyezkedő nagy nyomás miatt. A sokrétű szervezési feladatok mellett a konyhai segédek teendőit is össze kell hangolni, méghozzá szoros időbeosztásban, hiszen az ételeknek hibátlanul s időben készen kell lennie, a vendég nem várakozhat az étteremben. És mivel a háztartások tűzhelyei előtt a nők töltenek túlnyomórészt időt, szakmaként már nem kívánják ugyanazt csinálni. Éppen ezért a férfi séfek közül sokan már nem főzőcskéznek otthon. Azonban, ha egy szenvedélyből főző nőnek van elég kitartása és energiája, úgy nincs kizárva e férfiak uralta világból, s ugyanúgy a szakma csúcsára kerülhet.

megosztás
hozzászólások
Stohl András (1), verklifesztivál (3), Bródy János (1), Festetics kastély (135), parkoló (4), újév (6), pedagógus (6), néptánc (4), keresztény (2), Év szállása (1), hazassag (6), gyermekfelügyelő (1), jég (5), Keszthelyi Yacht Kikötő (49), ország torta (1), gyász (1), Ollári Barbara (1), drogmentes (1), Centrál Színház (1), zeneszerző (1), webmark (2), zene (23), Major Veronika (5), Joós Attila (1), Monitor Extra (21), mellrák (1), keszthelyi kilometerek (76), farsang (2), Balaton átúszás (5), menekült (1), balatongyorok jazz (23), Balaton (1150), hévízi kifolyó (2), Bóka György (2), keszthelyi nyari jatekok (54), karrier (1), közmunka (1), augusztus 20. (5), múzeumok éjszakája (4), jogszabály (1), Liszkay (2), Telecom (2), országgyűlési képviselő (33), kalendarium (831), diák (4), retro (1), cselgáncs (1), Nagy Angelika (1), menetrend (3), Z. Karvalics László (1)