Miénk itt a tér! - Háromnapos fesztivál az új főtér átadásakor

2012. június 29.
Befejeződött az európai uniós támogatással megvalósuló városrehabilitációs projekt első üteme Keszthelyen, és ezzel elkészült a leglátványosabb része a munkának. A második ütem munkálatai még a város több pontján zajlanak, de a belváros már megszépült. A két ütemre több mint egymilliárd forintot nyert a város.

Alig több mint egy éve még élénk busz- és autóforgalom szennyezte Keszthely főterét, az utak három részre szelték a leülési, megpihenési lehetőség nélküli területet. Ma a Fő tér egy kellemes korzó, békés pihenő- és találkahely, szép turisztikai látványosság, mely méltó környezete az itt található patinás épületeknek. Az átadóünnepségen arról is bárki meggyőződhet, hogy ezen előnyök mellett kiváló rendezvényterület is.

A város háromnapos ünnepséggel készül a téravatóra, melyre mindenkit szeretettel várnak. Pénteken fotókiállításon szemlélhetik meg az érdeklődők a tér régi és új arcát. A nagyszínpadon keszthelyi és környékbeli zenekarok, tánccsoportok fellépése után a Vad Fruttik zenél. Szombaton lesz az ünnepélyes avatóceremónia: zászlófelvonás a városháza előtt, a Szentháromság szobor megáldása, toronyszentelés, a kútház avatása, végül a főtéri szökőkút elindítása dobosok és tűzzsonglőrök gyűrűjében. Este a Magna Cum Laude ad nagykoncertet. Péntek és szombat este egészen hajnali kettőig tart a mulatság: pénteken a Helikon Rádió funky-party-ján rophatják a táncot, szombat éjszaka pedig rock DJ várja nosztalgia diszkóval a bulizni vágyókat. A vasárnap a családoké: gyermekprogramok, koncert és színielőadás szórakoztatja a kicsiket és nagyokat. A programsorozat Szabó Leslie szólóestjével zárul. Mindhárom nap Gaszto-Tér (borházakkal, vásári étkekkel), Játszó-Tér (légvárral, játszóházzal) és kézműves vásár egészíti ki a rendezvényt.

A KESZTHELYI FŐTÉR SZÁMOKBAN:
10.000 m2 új gyalogos köztér
6.500 m2 új térburkolat
30%-kal nagyobb zöldfelület
50 db új fa telepítése
50 méter magasságba emelték a templomtorony új sisakját
1600 éves leletekre is bukkantak az ásatások során
270 m2 vízfelület biztosít kedvezőbb mikroklímát
100 db reflektor alkotja a tér új köz- és díszvilágítását
60 db új pad nyújt pihenési lehetőséget
Részletes program:

Július 13. (péntek)

18.00 Balaton Színház
VÁROSTÖRTÉNETI ELŐADÁS
Szervező: Keszthelyi Nemzeti Kör Közhasznú Egyesület

18.30 Balaton Színház
„BEFORE-AFTER” fotókiállítás megnyitója
Mészáros T. László, Németh Sándor és Szeiler Gábor fotóiból

18.00 Fő tér, nagyszínpad
TEHETSÉGEK A SZÍNPADON
keszthelyi és környékbeli zenekarok, tánccsoportok és egyéb fellépők
Road to Feel, Szakonyi Milán, Goldmark jazz-balett, White Horse Akrobatikus Rock'n'Roll és Hip-Hop

21.00 Fő tér, nagyszínpad
A BELVÁROS LEGMOSOLYGÓSABB ÜZLETE
kirakatverseny díjátadása

21.30 Fő tér, nagyszínpad
VAD FRUTTIK
koncert

23.30 Fő tér, nagyszínpad
FUNKY PARTY DJ ROL-X-SZEL
(Helikon Rádió)

Július 14. (szombat)

17.00 Fő tér
TÉRZENE
Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar
Pelso Mazsorett Csoport

18.00 Fő tér, Városháza előtt
TÉRAVATÓ ÜNNEPSÉG
Köszöntőt mond:
dr. Sifter Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója
Manninger Jenő országgyűlési képvselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke
Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere
SZENTHÁROMSÁG SZOBOR MEGÁLDÁSA
dr. Márfi Gyula érsek
Steinbach József püspök
Bencze András püspökhelyettes

18.45 Fő tér, Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom előtt
TEMPLOMTORONY SZENTELÉSE
KÓRUSÉNEK

19.00 Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom
ÜNNEPI HÁLAADÓ SZENTMISE
celebrálja: dr. Márfi Gyula érsek

Közreműködnek a város komolyzenei együttesei:
A Helikon Kórus
A Karmelita templom Kis Szent Teréz Kórusa
A Fő téri Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom Salve Regina Kórusa
A Festetics György Zeneiskola tanári zenekara
Dr. Pusztainé Puskás Zsuzsanna orgona
Vezényel: Kendeh Gusztávné, C.Tóth Zoltán

A szentmisén a következő művek hangzanak fel:
Halmos L. Minden földek Istent dicsérjétek
G.Palestrina Jesu rex admirabilis
Varga L. Hol szeretet és egyetértés
Kodály Z. Panque linque
C.Tóth Z. Missa Salve Regina - A Keszthelyi mise
C.Tóth Z. Keszthelyi Te Deum – Ősbemutató

19.00 Fő tér
KESZTHELYI NÉPTÁNCEGYÜTTESEK GÁLÁJA
Fellép: Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoport, a Család Ált. Isk. és AMI Bokréta Gyermek Néptáncegyüttese és Nagyváthy Néptáncegyüttese, Georgikon Néptáncegyüttes
Kísér: Tátorján Népzenei Együttes

19.45 Fő tér, nagyszínpad
MAGYAR - HANGOK ZENEKAR (CSURGÓ)
nemzeti rockzenei feldolgozások

20.15 Fő tér, Kútház
KÚTHÁZ AVATÁSA
Beszédet mond: Cséby Géza
Közreműködik: Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete

20.45 Fő tér
HAPPY DIXIELAND BAND ÉS CSAK CSAJOK TÁNCCSOPORT

21.30 Fő tér, nagyszínpad
MAGNA CUM LAUDE
koncert

23.00 Fő tér, szökőkút
SZÖKŐKÚT INDÍTÁSA
Boombatucada ütősegyüttessel és tűzzsonglőrökkel

23.30 Fő tér, nagyszínpad
NOSZTALGIA DISZKÓ
Rock DJ Molnár Tibor

Július 15. (vasárnap)

17.00 Várkert
CSALÁDI ÉS GYERMEKPROGRAMOK, JÁTSZÓTÉRAVATÁS
Játszóház, arcfestés, kézművesek…

17.00 órától Várkert
KÁDÁR FERKÓ FOTÓSZÍNHÁZA
vásári fotózás

19.00 Fő tér, nagyszínpad
BOKA SZÍNHÁZ: JÁNOS VITÉZ
gyermekszínházi előadás

20.00 Fő tér, nagyszínpad
BRUMI BANDI BAND
gyermekkoncert

21.00 Fő tér, nagyszínpad
VARNYÚ COUNTRY
koncert

22.30 Fő tér, nagyszínpad
SZABÓ LESLIE SZÓLÓEST

Folyamatos programok
(minden nap 17.00 - 01.00)

GASZTRO-TÉR
Borházak: Bezerics Pince (Zala), Brazsil Borház (Balatonfüred – Csopak), Cézár Pincészet (Zala), Csordás-Fodor Pince (Somló), Demeter Pincészet (Eger), Kertész Családi Pincészet (Etyek), Laposa Pincészet (Badacsony), Polgár Pince (Villány), Sebestyén Pince (Szekszárd), Strázsai Pince (Zala), Szilágyi Pincészet (Tokaj)
Vásári finomságok: pecsenyések, kenyérlángos, kürtöskalács, rétes, sajtok, pálinkák…

JÁTSZÓ-TÉR
Gyermekjátékok: légvárak, vizes játékok, kalandhajó

KÉZMŰVES VÁSÁR
Ördögszekér Bt.

Bővebb információ a projektről

Átfogó felújítás zajlott: a történelmi városközpont helyreállítása a régi méltó fényét adta vissza a patinás Keszthelynek amellett, hogy a modern minden előnyével is övezi. Keszthely egyedi arculatának, századfordulós miliőjének megőrzése, helyreállítása fontos szempont volt a tervezés során amellett, hogy új funkciókat is ellátó, sokszínű főtérrel gazdagodott a város.

Nem csak nevében, hanem koncepciójában is a történelmi városközpont helyreállítását célozta meg a projekt: a fejlesztés során a városvezetés mindvégig szem előtt tartotta a történelmi emlékeket, a múlt örökséget. Ezért is módosítottak a terveken időközben, amikor értékes késő római kori és középkori épületmaradványok kerültek elő az ásatásokon. Mivel az emlékek a város több évszázados múltját támasztják alá, ezért részben visszaépítették, bemutathatóvá tették ezeket az új térstruktúrába illesztve, hogy meghatározó elemei legyenek a jövő arculatának is. A modern elemek mellett így markánsan megjelenik a település ősi voltára való utalás a téren, a múlt és a jelen harmonikusan kapcsolódik össze.

A beruházás során a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom harangtornyát teljesen felújították, új toronysisakkal és homlokzatképzéssel. A templom és a volt ferences, ma premontrei rendház előtti lejtős térszint-süllyesztést nagyméretű, többlépcsős szökőkút hangsúlyozza. Szintén itt épült fel részlegesen a feltárt középkori kapubástya-elem és falmaradvány. A Várkertben a parkosítás és sétányok kialakítása mellett egy tavacskát és játszóteret is létrehoztak; a terület az alulról megvilágított boltíves kőfalaival és fáival éjszaka is hangulatos hely. Az egykori főtéri kút helyén fedett építmény (kútház) alatt kis szökőkutat állítottak fel, melyet Mikus Gyula keszthelyi festő- és szobrászművész „Kisfiú a hallal” című kisplasztikájának felnagyított változata díszít. Az 1770-ben felállított Szentháromság-szobor – teljes restaurálást követően, új kőkorláttal – visszakerült eredeti helyére. Az új, a megvilágított homlokzatokról visszaverődő fényt is felhasználva hangulatos és biztonságérzetet sugalló díszvilágítás tovább emeli a belváros attraktivitását. Az egész Fő tér új díszburkolatot kapott és zöldfelületekkel bővült, emellett egységes arculatú utcabútorok egészítik ki a beruházást.

A forgalmi tehermentesítéssel tisztább levegőjű, por- és zajterheléstől megkímélt, biztonságos és nyugodt szigetté vált a tér Keszthely szívében. Az ország egyik legszebb főúri kastélymúzeuma – egyben a város emblematikus épülete –, a Festetics kastély és a klasszikus városközpont közvetlen gyalogos összeköttetést kapott, így jelentősen nőtt a városlakók, valamint a hazai és külföldi turisták által bejárható, használható köztér. Kiváló rendezvényterületté is vált ezáltal: ideális helyszínéül szolgálhat kisebb-nagyobb szabadtéri rendezvényeknek.

Az átalakult belváros a helyi előnyökön túl várhatóan a minőségi turizmus élénkülését is szolgálja majd. A kellemes sétatér és rendezvényhelyszín, a nyüzsgő, élettel teli sokszínű városközpont még nagyobb turisztikai vonzerőt jelent. Ez várhatóan előnyére válik ez a belváros jelenlegi és jövőbeni gazdasági szereplőinek, és lehetőséget teremt a kereskedelmi és vendéglátóipari vállalkozásoknak a fejlődésre, valamint az idegenforgalom élénkülésével hozzájárulhat a városi szálláshelyek jobb kihasználásához, új vállalkozások megjelenéséhez, így a munkahelyteremtéshez is.

megosztás
hozzászólások
euronews (1), Gelencsér Kálmán (2), költségvetés (1), kilométer (1), Fodor Márk (8), Kovács Patrícia (1), születés (16), ipsos (1), recept (178), fájdalommentes (3), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), áruház (1), husvet (14), Pampetrics Milán (2), szépségápolás (8), Joós Attila (1), diploma (4), testkezelés (2), Zalaszántó (2), fájdalomambulancia (2), regisztráció (1), egyház (2), HUSZ (7), riporter (1), Kartali Zsuzsanna (1), Tál Zoltán (2), 2016 (2), Nagy Bálint (10), Télikert (5), Naszádos Antal (1), kékszalag (12), Rio 2016 (32), jutalom (1), Zsittnyán Tamás (1), Keszthelyi Táncpanoráma (7), fejlesztés (12), Reischl-sörház (1), sofőrszolgálat (1), Serenity Hill (1), Zala folyó (1), Bóka István (1), csillaghullás (2), Bródy János (1), Kocsis László (1), Rézsó Tamás (6), Pete Krisztina (1), kutatók éjszakája (1), Dublecz Karoly (2), Fodor Edith (3), szuperhold (1)