Miben különböznek egymástól az egyes autó kamera típusok?

2020. október 25.
Egyre népszerűbbek Magyarországon az autós kamerák (dashcam-ek).

A legfontosabb funkciójuk egy esetleges baleset körülményeinek rögzítése, amivel könnyedén bizonyíthatjuk, hogy nem követtünk el hibát: egy jó kamera még akkor is készenlétben áll, ha az autó parkol! Miután eldöntöttük, hogy autós kamerát veszünk, a választék óriási, több tucat különböző modell létezik. Melyiket válasszuk? A tanácsunk az, hogy semmiképp sem csak az árat nézzük, hiszen a legolcsóbb kamerák sokak szerint feleslegesek.

Több szempontot is figyelembe lehet venni autós kamera vásárlásnál. Valószínűleg a legfontosabb a videó felbontása. 1080p full HD és 25 fps (képkocka per másodperc) alatt gyakorlatilag kidobott pénz az eszköz. Ha több felbontás is elérhető a kamerán, akkor figyeljünk rá, hogy ne ennél gyengébb minőséget használjunk a felvételre.

Ha ezt kipipáltuk, nézzünk rá a látószögre. 110 fok alatt vessük el a modellt, míg a legteljesebb képet a 170 fokos adja. A kisebb látószög következtében kimaradhat a felvételből a szembejövő autó, a közlekedési lámpa, stb.

A mozgásérzékelő azért fontos, mert akkor is segít, ha az autó parkol, és mi ott sem vagyunk. Így a kamera akkor is bekapcsol, ha nekitolat valaki. Mozgásérzékelőnek csak akkor van értelme, ha a fedélzeti kamera akkumulátoros, hiszen enélkül nem tud bekapcsolni kikapcsolt motornál.

Fontos kérdés a kijelző kérdése. Kellemes lehet figyelni az LCD kijelzőt, amikor vezetünk, de ugyanakkor ezek jóval nagyobb helyet foglalnak, így könnyen lehet, hogy többet ártanak, mint használnak: sőt, előírásba mondja ki, hogy a kamera nem zavarhatja a vezetőt a kilátásban.

Ha sokat vezetünk éjszaka, vagy kint parkolunk az autóval, mindenképpen olyan eszközt válasszunk, amelyen elérhető az éjszakai mód is!

Sokat segíthet a beépített GPS, amely akár (legálisan!) is jelzi, hogy le kell lassítanunk, ha traffipax felé haladunk, és természetesen rögzíti, hogy pontosan hol készül a felvétel.

Természetesen mindezen kérdések mellett nem elhanyagolható a készülékek ára. Elmondható, hogy 10-12.000 Ft körül olyan készülékeket kaphatunk, amelyek, mivel extrákat nem tartalmaznak, nem sokra használhatók. 12.990 Ft-tól kb. 25.000 Ft-ig olyan modelleket találunk, amelyek tartalmaznak akkumulátort, de ezeknek kicsi a kapacitása, és sokszor nem tartalmaznak magyar nyelvű menüt. 30.000 Ft felé haladva megjelenik az automatikus bekapcsolás opciója, és a sebesség-radar érzékelése is. Ezek már kiváló minőségű videókat készítenek és a rendszámtáblák is könnyen elolvashatóak. Ezen kategória egyetlen negatívuma az, hogy az éjszakai felvételek nem feltétlenül a legjobb minőségűek. Kb. 60.000 Ft-tól a prémium kategóriába csöppenünk bele, ahol az elérhető legjobb optikák, legmagasabb felbontások, gyönyörű kijelzők, kétoldali kamerák (az autó előtt és belső terében is felvételt készít) található. Itt az egyetlen gond az lehet, ha ennyit nem akarunk rászánni egy dashcam-re.

 

megosztás
hozzászólások
Szemfüles egyesület (3), vendeglátás (6), holokauszt (1), posta (1), Happy Dixieland Band (8), szép (9), Monitor Extra (21), gyógytornász (1), sarmellek (53), Mikulás (8), Tour de Hongrie (2), medve (1), uzemanyag (24), taverna (25), Somogyi Zoltán (4), Magyar Telekom (1), Brüsszel (1), Bálint NatáLia (2), közmunka (1), trianon (2), lotus (1), Lel Ki Főzde (1), Don (1), konyvtar (103), gyermekbarát (2), Fidesz (14), DK (13), spinning (2), Nyitott Balaton (2), véradás (2), Balaton (1157), egyház (2), repuloter (64), tollaslabda (1), Helikoni ünnepség (4), hirdetés (1), boldog békeidők (2), halál (42), marko peter (22), Musica Antiqua (2), Palinkas Robert (83), Polgár Zsolt (1), közétkeztetés (4), efott (6), Apák napja (1), szabadsag (2), kulturalis (4), KFT (1), onkormanyzat (481), Pappné Beke Judit (1)