Mi az a VIN dekóder és hogyan segíthet egy használt jármű vásárlásakor?

2020. szeptember 29.
Amikor valaki megkérdezi, hogyan lehet azonosítani egy autót, talán a legegyszerűbb válasz az lenne, hogy a jármű rendszámtáblája alapján.

Ez azonban nem olyan pontos azonosító, mint a VIN, amelyet a gyártó ad meg. 1981 óta a VIN minden autó, busz, teherautó, motorkerékpár vagy más jármű, 17 karakter hosszú azonosító kódja.

VIN nélkül nem tudnánk azonosítani egy adott autót. Mivel nincs két azonos jármű, így a VIN voltaképpen éppen olyan, mint az ujjlenyomat. Tehát általában 17 karakter hosszú, számjegyekkel és betűkkel együtt.  A VIN nem csak az autó összes egyedi jellemzőjét és specifikációját, hanem a gyártási évet és magát a gyártót is felfedi.

A Földön több mint egymilliárd autó van és voltaképpen a VIN-ek ezen autók sorsát követik nyomon. Amikor valami történik egy járművel, legyen szó balesetről, olajcseréről, vagy egy-egy nagyobb javításról, az adott eseményt a jármű VIN-jével rögzítik. A VIN-nek számos fontos felhasználása van, beleértve a jármű történetéről szóló információk feloldását is.

A VIN-nek számos más, felhasználása is van. Például a szervizek VIN-t használnak a gyártók által telepített motor, sebességváltó, vagy fékrendszerek azonosítására, hogy a járműveket megfelelően tudják szervizelni. A bűnüldöző szervek is a VIN-eket használják az ellopott autók és alkatrészek azonosítására és azok helyreállítására. Az autógyártók is a VIN-eket használják, amikor egyes autók biztonsági visszahívására van szükség.

A VIN kód az autó számos pontján megtalálható, de leggyakrabban a műszerfalon és az autó, vezető oldali ajtóoszlopának belsején. Ezen kívül a szélvédő alsó sarkán és a motorháztető alatti retesz alatt is megtalálható ez a kód. Bizonyos járműveken a VIN a motorra, a motorháztetőre és más alkatrészekre is felkerül.

A VIN-t feltüntethetik a kocsi biztosításai papírjain, vagy a szerviznyilvántartásain, de még a rendőri jelentésekben is feltűnhet, amennyiben valaki okozott már balesetet, vagy valamilyen szabálytalanságot követett el és ez rendőri intézkedéssel járt együtt.

A VIN kód minden része tartalmaz egy konkrét információt a járműről, beleértve a gyártási évet, az országot, a gyárat, ahol gyártották, a modell típusát és a sorozatszámot. A www.checkcardna.com oldalon is ellenőrizheted az autód eddigi életének történetét. Amennyiben valaki használt autót kíván vásárolni, mindig be kell szerezni a jármű VIN számát, ugyanis az autó VIN-jével felfegyverkezve a leendő vásárló megbízható információkat kaphat az autó történetéről. Ez a lépés megvédheti a csalástól, de azt is megtudhatja a leendő vásárló, hogy az előző tulajdonos elvégeztette - e az autó megfelelő karbantartását.

A VIN – kód arról is árulkodik, hogy történt - e az adott autóval baleset, a gyártó behívta - e már az autót, illetve arról is képet ad, hogy az autónak hány tulajdonosa volt korábban. Amennyiben az autó eladója nem hajlandó nyilvánosságra hozni a VIN-t, akkor ez jele lehet annak is, hogy nem akarja, hogy a vevő megismerje az autó történetét.

A VIN – kód kulcsfontosságú a VIN – dekóderplatformok számára. A VIN – dekóderek tehát többek között ezekről az információkról adnak képet: a valódi futásteljesítmény, a balesetek és az autót ért károk története, információ, ha a járművet bejegyezték az ellopott autók adatbázisába, gyártói hibák és visszahívások, különféle hivatalos állami intézményekben készített feljegyzések, karbantartási menetrend. A megvásárolni kívánt autó történetét leellenőrizheted a bestvindecoder.com oldalon is.

Ezeknek az információknak az ismerete lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy felmérjék az érdeklődésre számot tartó autó valós állapotát. Semmiképpen se vásároljunk használt gépjárművet anélkül, hogy megbízható VIN dekóderen keresztül ellenőriznénk azt.
Az autó azonosítószámának az ellenőrzése a legbiztonságosabb módja annak, hogy megállapítsák az autó valódi személyazonosságát és annak az ellenőrzését is lehetővé teszi, hogy a használt autó gyanús- e vagy sem.

megosztás
hozzászólások
katasztrofavedelem (44), Rio 2016 (32), politika (37), kisterseg (20), Spa Hévíz (3), republic (1), vb (8), vonat (7), Életfa iskola (2), Clemens Zsófia (1), augusztus 20. (5), Udvaros Dorottya (1), menza (2), életmód (10), Polgár Zsolt (1), balatongyorok jazz (23), jótékonyság (3), törvény (1), jogszabály (1), ZalaSprings Golf Resort (2), Palásthy Bese (2), Gyarmati Noémi (1), luxor (99), pedagógus (6), gyász (1), alternatív gyógymód (1), zivatar (1), Nagy Angelika (1), Szennyai Anita (2), web (5), kutatas (81), Pál Attila (1), Fodor Edith (3), örömszerző pillanatok (17), táska (1), Babos Lajos (1), Bartha Gábor (34), Stohl András (1), verseny (2), tiltakozás (1), kék zászló (1), Hegyi Roland (HR) (5), Kovács Beatrix (1), palyazat (164), keszthely program (1241), hosegriado (7), horgász (5), korhaz (99), szép (9), ipsos (1)