Metszés után szigorú növényvédelem

2014. március 20.
Hagyományos metszési bemutatóját tartotta cserszegtomaji szőlészeti telepén a Pannon Egyetem Georgikon Karának kertészeti tanszéke. A rendezvényen a gépészeti kiállításokon túl az aktuális tennivalókról is tájékoztatást adtak a gazdáknak.

Szó volt többek között a szőlő metszésének tervezéséről, kivitelezéséről, a tavalyi borászati problémákról és azok megoldásairól, valamint a növényvédelem tennivalóiról. Dr. Kocsis László tanszékvezető elmondta: az enyhe tél miatt szinte egész télen lehetett metszeni a szőlőben, ám a szakma úgy tartja, hogy a lombhullást követő negyedik héten kell megkezdeni a munkálatokat. Azt tanácsolják, hogy 5-10 Celsius fok között, magas páratartalomnál senki ne álljon neki a metszésnek, ahogy nulla fok alatt se. Ilyenkor ugyanis a spóraképződés veszélyes lehet. A metszést a rügyfakadáshoz közeli időpontban kell elvégezni. A mostani idő kedvez ennek, ilyenkor a nedvképződés, a védekezési mechanizmus már megindul a szőlőben. A metszést egyébként előre tervezni kell.Dr. Kocsis László elmondta: az enyhe tél  kedvezett a kártevőknek, kórokozóknak, valamint a lisztharmatnak, ezért nagyon, szigorúan oda kell figyelni a pontos időben elvégzett növényvédelemre, benne a lemosó és többi permetezésre. S bár a termés minőségét és mennyiségét nem lehet még megjósolni, az biztos, hogy a vegetáció eddig szépen alakult.

 

megosztás
hozzászólások
parkolás (8), Budapest (3), miniszterelnök (2), parlament (72), Balaton Szinház (959), kábítószer (9), spinning (2), hulladék (3), traffipaxrendszer (1), Berecz András (1), Fodor Edith (3), keszthelyi kilometerek (78), MTI (595), Márki Péter (1), cipősdoboz (3), Tóth Levente (2), lakás (3), levendula (2), jótékonyság (3), Csokonai társaság (1), ponthatar (6), költségvetés (1), média (1), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), georgikon (38), Művészetek völgye (7), Astellas-díj (2), szauna (2), Bock Bisztró (12), Street Festival Keszthely (1), Szent Mihály (1), Bezerics (1), Bocuse (3), tartozás (1), szuperhold (1), uzemanyag (24), Csótár András (58), Varga Andrea (13), eltűnt (5), jégpálya (4), állami (1), nyugdij (8), Bálint NatáLia (2), táplálkozási tanácsadó (1), pszichoterápia (1), Golden Globe (3), rezidance (5), C+ fesztivál (1), támogatás (5), Hévízi-tó (1)