Mesterszakos keszthelyi operatőr asszisztált Kamondi Zoltán új filmjénél

2016. január 21.
Mivel a matematikaérettségije jól sikerült a keszthelyi születésű Tóth Leventének, úgy gondolta, műszaki menedzsernek áll. Le is húzott egy évet a szakon, de nem érezte, hogy igazán oda való lenne, ezért inkább Tarkovszkij- és Sára Sándor-filmeket kezdett nézni, és tudatosan készült a kameraman szakra.Fel is vették a Budapesti Kommunikációs Főiskolára a kétszáz jelentkező közül a legmagasabb pontszámmal. A fiatalember, aki középiskolásként a Monitornak is készített videókat, ígéretes karrier előtt áll: még csak másodéves filmoperatőr művész mesterszakon, de már olyan nagy nevekkel dolgozott együtt, mint Törőcsik Mari, Koltai Lajos vagy Cserhalmi György. Elárulta: sokan vannak a szakmában, és nagy a fluktuáció.

– Hihetetlen érzés, amikor a példaképeitől tanulhat az ember! A főiskolán alapszakon Nagy András volt az osztályvezető tanárom (Fehér tenyér, Félvilág, A berni követ), és mindig jobbnál jobb tanáraim voltak: Hajdu Szabolcs, Enyedi Ildikó, Szabó Gábor, Thernesz Vilmos, Pálfi György, Ragály Elemér. Egy kiállításon megismerkedtem a Colorfront nevű magyar cég egyik egykori munkatársával, aki Sydney-ben tanult rendezést, de továbbra is kapcsolatban maradt a céggel. Ez a cég filmes szoftverekkel foglalkozik, s kifejlesztett többek között egy olyan fényelő programot A Gyűrűk Ura részére, amelyet 2010-ben technikai Oscar-díjjal jutalmaztak. Azóta is a legtöbb amerikai és külföldi produkció az ő szoftvereit használja. A Colorfrontnak rendszeresen küldenek tesztelésre kamerákat a neves gyártócégek, és ebben a folyamatban a rendező sráccal néha mi is részt kapunk. Elképesztő érzés, hogy adott esetben én lehetek az első az országban, aki kipróbálhat egy vadonatúj filmes kamerát, és az így készült anyagot a külföldi nagy technikai kiállításokon akár be is mutathatják. Ez a kapcsolatrendszer, referencia és tapasztalat nagyon fontos a jövőm szempontjából is.

– Hogyan került Kamondi Zoltán forgatására?
– A tanárom, Nagy András hívott el a Kamondi Zoltán által rendezett, Halj már meg! című játékfilmhez videoasszisztensnek (a feladatom a monitorozás, a kábelezés, a felvett anyag rögzítése). Végre láthattam élesben azt, hogy dolgoznak a „nagyok”, milyen technikával, mi a stratégiájuk, hogyan kezdik el a napot, hogyan viszonyulnak a színészekhez stb. Néhány nap után Nagy András megkért arra, hogy operáljam a B kamerát (második kamera a forgatáson). Az elején még határozott instrukciókat kaptam tőle, majd egyre jobban hagyta, hogy önállóan dolgozzak. A kezdeti zavart legyűrve elkezdtem ‒ ahogyan ő nevezte ‒ „piszkos képeket” készíteni, és végül úgy érzem, elégedettek voltak velem. Az utolsó napokban még néhány saját, rövidke jelenetet is kaptam, amelynek a beállításait és a világítását is én találtam ki. A célom, hogy csinálhassak legalább egy nagyjátékfilmet; aki igazán kitartó, az megtalálja az ehhez vezető utat. Mindehhez persze elengedhetetlen egy olyan rendező, aki alkalmasnak talál arra, hogy rám bízza a filmje képi világát. Szerencsére nekem van már egy ilyen rendező társam, akiben benne van egy, de akár több játékfilm is, megvan a tehetsége és a kitartása is hozzá.

– Hogy látja Keszthelyt nem a kamerán keresztül?
– Keszthely gyönyörű város, szeretem ezt a környéket. A Festetics-kastély nagy adottság, és a fasor is mindig a kedvencem volt. De amíg régebben volt itt mit csinálni, ma már nem érzem ugyanazt a pörgést. Ahogy a barátaim nagy része, a szakmámban a lehetőségek is Budapesten találhatók. De vannak olyan természeti helyszínek Keszthely és Hévíz környékén is, amelyeket mindenképpen meg fogok mutatni a kamerámon keresztül.

 

megosztás
hozzászólások
Monitor Extra (21), telefon (3), Naszádos Antal (1), Fidesz (14), proa (1), tűzijáték (1), köztársasági elnök (1), Stohl András (1), onkentes (3), vívás (1), La Montanara (1), vállalkozó (4), Palya Bea (1), Fodor Edith (3), A Dal (3), Playboy (1), kutatas (81), Golden Globe (3), alapítvány (2), Cseh László (1), Telecom (2), Zala Megyei Főügyészség (4), Asperger-szindróma (1), Zala folyó (1), Filharmónia (1), állatvédő (5), diák (4), tranzakciós díj (1), keszthely program (1241), büntetés (3), Ékszertáska (2), spinning (2), étel (3), Ifi Ferenc (1), repuloter (64), Bródy János (1), pálinka (2), kerekpar (27), Hévíz (1219), Koncz Zsuzsa (1), Rezi (1), szalon (1), Németh József (1), Kis-Balaton (1), Tar László (1), regisztráció (1), Jemen (1), oscar (13), ÉrtékTrend (35), Tarkarét Biofarm (1)