Merénylet Norvégiában - Túlélők beszámolói

2011. július 23.
A gyilkos rendőrruhában volt; odahívta magához a táborozókat, és ezután végzett velük - mondták el a péntek délután a norvég fővárostól nem messze, Utoya szigetén elkövetett vérengzés túlélői.

Az ámokfutó összesen legalább 87 embert ölt meg a szigeten a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának nyári egyetemén és Oslóban, ahol pokolgépet robbantott a kormány székházánál.Az egyik táborozó, Elise egy megbeszélésről jött ki, amikor lövéseket hallott. Meglátott egy rendőrt, és már azt hitte, biztonságban van, amikor észrevette, hogy a férfi elkezd lőni a fiatalokra, akiket előzőleg odahívott magához. "Először a szigeten lőtte le az embereket, utána célba vette azokat, akik a vízbe vetették magukat" - idézte fel.
A lány a vízparton amögött a szikla mögött kuporgott, amelyen a gyilkos állt. Pánikszerűen hívta telefonon a szüleit, és suttogva mondta el nekik, hogy mi történik. "Azt mondták, ne essek pánikba, minden rendben lesz". A szülők azt tanácsolták Elise-nek, vegye le élénk színű dzsekijét, nehogy magára vonja a figyelmet. A lány azt mondta, nem tudja megmondani, mennyi idő telt el, mire a lövöldözés abbamaradt.
Egy másik táborozó, Dana Berzingi elmondta, hogy sokan halottnak próbálták tettetni magukat, de a gyilkos, miután az egyik fegyverrel eltalált valakit, a másikkal, egy vadászpuskával még fejbe lőtte áldozatait. A 21 éves fiú, akinek vérfoltok voltak a nadrágszárán, egy halott barátjának a mobiljáról hívta a rendőrséget.
Egy másik fiatal, Emilie Bersaas azt mesélte, amikor meghallotta a lövéseket, berohant az egyik épületbe, és bebújt egy ágy alá. "Egyszercsak nagyon, nagyon közel hallatszottak a lövések, az egyik el is találhatta az épületet, és a szomszédos szobában hangosan sikoltozni kezdtek" - idézte föl a történteket. A lány két órát volt az ágy alatt, mire a rendőrök betörték az ablakot, és kihozták. "Olyan valószínűtlen, hogy ez megtörténhetett, főleg Norvégiában" - mondta.

A rendőrség elfogta a tettest, egy 32 éves, magas, szőke, kék szemű norvég férfit, bizonyos Anders Behring Breiviket, akiről a VG című norvég lap azt írta, szélsőjobboldali nézeteket vall. A férfi kihallgatása még tartott a szombat hajnali órákban.
 mti

 

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
idegenforgalmi adó (1), garázsvásár (1), Koncz Zsuzsa (1), Barista bajnokság (2), jog (3), tavasz (1), Szent István ünnepe (3), viz (1), Rézsó Tamás (6), Bálint NatáLia (2), Polgári vélemény (6), Otthon Centrum (1), Balaton Szinház (959), shotokan (1), szunyog (3), földrengés (2), medve (1), Golden Globe (3), spinning (2), dinnye (1), Pelso Társaság (6), Balatongyorok (136), Zala Volán (1), Klenovics Mónika (2), áramszünet (3), Gelencsér Kálmán (2), HIV (1), Márki Péter (1), LMP (4), helikon (41), állatvédő (5), keszthely (4039), tiltakozás (1), Rejuvena (19), vadász (2), okmányiroda (1), Balaton átúszás (5), Kardos Gábor (6), rezidance (5), jövőkutatás (1), Kartali Zsuzsanna (1), divat (4), Főzzünk játszva (2), ARC (1), Bradley Cooper (1), Zalai Borcégér (5), hirdetés (1), vegetariánus (1), traffipax (4), onkormanyzat (481)