Mennyire hosszú a gyerek karácsonyi listája?

2014. december 16.
A gyerekek általában 10 éves koruk körül jönnek rá, hogy a karácsonyi ajándékot nem az angyalka hozza, hanem a szülők vásárolják. Ettől kezdve együtt tud az ünnepekre hangolódni a család a közös készülődéssel, tervezéssel, ajándékvásárlással.

A karácsonyi kívánságlista írása is egy jó lehetőség arra, hogy a fiatalokat megtanítsuk a tudatos tervezésre. Ehhez ad tippeket a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője.
 
„Az angyalkától bármit lehet kérni, nem a mi pénzünk fogy” – állítják a kisgyerekek, akik még hisznek a csodában, hogy a karácsonyi meglepetést a fa alá az angyalka vagy a Jézuska hozza. Nekik még hiába próbálunk célozgatni arra, hogy ne feltétlenül a legdrágább ajándékot nézzék ki, mert nem biztos, hogy azt megkaphatják, a kicsik ezt még nem értik. Tíz éves kor körül azonban egyszer csak a kiskamasz rájön arra, hogy a szülei vásárolják neki a meglepetéseket. Ilyenkor leülhetünk vele megbeszélni, hogy a karácsony lényege egyrészt, hogy együtt legyen a család, másrészt hogy valami apró meglepetést adjanak egymásnak, igyekezzenek kitalálni, minek örülne a másik. Lehet ez saját készítésű, vagy vásárolt ajándék, a lényeg, hogy örömet okozzunk egymásnak.

A nagyobbak már megértik azt is, hogy az ajándékozók nem feltétlenül rendelkeznek azonos anyagi háttérrel. Ennek megfelelően hamar megtanulják, hogy ki az a családból, akitől mindig a legdrágább ajándék várható, legyenek azok a szülők, a nagyszülők vagy a nagynéni.  Felnőttként sokat tehetünk azért, hogy megtanítsuk a gyereknek azt, hogyan érheti el, hogy olyan ajándékot kapjon, aminek valóban örül, mégis ne hozzon senkit zavarba azzal, hogy esetleg túl drága ajándékot kér.

Tanítsuk meg a kiskamaszt arra, hogy karácsony előtt készítsen listát azokról az ajándékokról, amiknek nagyon örülne. Akár a boltok kirakatát figyelve, akár az interneten böngészve könnyen utánajárhat annak, mi mennyibe kerül. Kérjük meg, hogy priorizálja a kívánságlistát aszerint, melyiket szeretné a leginkább megkapni, illetve ár szerint is csoportosítson. Így minden rokon választhat a listából anyagi lehetősége szerint, ugyanakkor a megajándékozott se kap felesleges holmikat. A rokonok is akár többen összefoghatnak egy drágább termék megvásárlása érdekében, ugyanakkor a kért ajándékok mellé bármikor becsempészhető egy-egy váratlan meglepetés is.
Sokan félnek attól, hogy ha kívánságlistát kérnek a gyerektől, akkor oda az ünnep varázsa, esetleg túl anyagias lesz a kiskamasz, és csak az ajándék értékét fogja nézni. A szülők felelőssége, hogy megtanítsák a fiatalokat arra, hogy még a családi ünnepek alkalmával is érdemes tudatosan megtervezni, listába szedni, minek is örülnénk, úgy csoportosítva a kéréseket, hogy mindenki tudjon anyagi lehetőségeinek megfelelően választani róla. A kiskamaszok kívánságlistája általában kellően hosszú ahhoz, hogy így is legyen lehetősége azon töprengeni az ünnepek előtt, hogy vajon melyik ajándékokat találja majd a fa alatt, illetve választhatunk vagy készíthetünk valami személyeset is a kért ajándékok mellé, így őrizve meg a karácsony varázsát, hogy minden gyermek meglepődjön és örüljön a kapott dolgoknak” – tanácsolta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

megosztás
hozzászólások
Bock Bisztró (12), repülő (3), karácsony (20), Don (1), szunyog (3), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), Ács István (10), eltűnt (5), Silver fitness (1), terápia (4), Playboy (1), életveszély (1), reklám (1), jogszabály (1), borünnep (24), jótékonyság (3), hegyalja fesztival (3), Krassói Katalin (1), fitnesz (1), felmondás (1), Cserép Letícia (1), Papp Gabor (227), holokauszt (1), autó (3), Czigány Sándor (2), Liszkay (2), sportlövő (2), alkalmassági (1), állami (1), Balsai Móni (1), Cserszegtomajfutás (5), Semmelweis Egyetem (1), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), vírus (1), Z. Karvalics László (1), koktél (1), Fenyves allé (1), parlament (72), Tóth Xénia (6), Sárdi Katalin (1), kutya (23), tranzakciós díj (1), hó (4), homoszexualis (1), táncpanoráma (5), menza (2), nagyméret (1), kiállítás (16), tűzoltó (32), Rejuvena (19)