Mennyiért adnak nyelvtudást az iskolán kívül?

2016. február 25.
Egyelőre nem közeledik az európai élvonalhoz a magyar fiatalok nyelvtudása. Bár számos végzettséghez, diplomához sőt a munkaerőpiaci állásajánlatok kétharmadánál is elvárás a nyelvtudás, ma már az lenne az alapvető, hogy egy sikeres fiatal két idegen nyelven beszéljen.A ma 11-14 éves magyar gyermekeknek azonban alig 6 százaléka tanul két vagy több idegen nyelvet az iskolában. Összehasonlításul az európai átlag ebben a korosztályban a fiatalok 59 százaléka, és Szlovákiában illetve Romániában is 80 százalék felett van a több nyelven tanuló gyermekek aránya.
A tanórák mellett azonban a biztos és életképes nyelvtudás megszerzéséhez az iskolán kívül is találhatunk segítséget. A Pénzcetrum annak járt utána, hogy milyen áron. Ez azért is fontos kérdés, mert a felsőoktatásba jelentkező fiatalok felének nincs B2-es, vagyis a diplomához szükséges nyelvvizsgája: 2020-tól pedig már az egyetmi felvételinek is ez lesz a feltétele.
A portál arra jutott, hogy a legdrágább nyelvtanulási módszer a tanfolyam. Egy 100 órás kurzus, kis, 3-10 fős csoportban 35-40 ezer forint körül van. Ez az ár persze függ attól is, hogy milyen szintű tudást céloz meg a tanuló. Hasonló költséggel érdemes számolni, ha magán nyelvtanárt keresünk, óránként akár 3 ezer forintot is elkérhetnek a neves szakemberek. Olcsóbban akkor jöhetünk ki, ha valamivel olcsóbb tanítást vállaló egyetemistát találunk, aki már mestere az adott idegen nyelvnek.
Az összefoglaló szerint ha már van valamennyi tudásunk, érdemes lehet az interneten található ingyenes megoldások felé keresgélni. Játékokat, szókincs fejlesztőket nagy számban találni, többségében ingyenesen. Ha szerkesztett, összeszedett online tanfolyamot keresünk, jó pénzért azt is találunk, de ne számítsunk nagyságrendekkel olcsóbb megoldásra a hagyományos tanfolyamoknál. Ha viszont képesek vagyunk a teljesen önálló nyelvtanulásra egy-egy használható tankönyvcsomag már 5-6 ezer forintból megvásárolható.
Forrás: Pénzcentrum/csalad.hu

megosztás
hozzászólások
mobil (2), Csöre Gyula (1), keszthelyi nyari jatekok (55), nő (2), férfi (1), Halott pénz (1), szuperhold (1), Clemens Zsófia (1), nyugdij (8), Központi Statisztikai Hivatal (3), mozi (13), kezilabda (64), Zala folyó (1), Pál Attila (1), Koósz Attila (1), Eurostat (1), Vatikán (1), alkohol (4), vírus (1), tappenz (1), állami támogatás (1), luxus (4), labdarugas (25), jogszabály (1), Apák napja (1), Monitor Extra (21), Márton nap (1), jogosítvány (1), kitüntetés (6), jovedelem (2), Kovács Ernő (1), balatoni strandbelépő (1), Player's Restaurant & Bar (2), Ollári Barbara (1), LMP (4), Love your belly (2), Burgonyakutatási Központ (2), állami (1), karácsonyi képeslap (1), Gulyás Orsolya (2), Az év orvosa (1), cégtörlés (3), táncpanoráma (5), Somogyi Zoltán (4), Joós Adél (1), Suba Alexandra (1), világnap (1), Bradley Cooper (1), munkaszünet (1), tengerpart (1)