Mennyi szeretet fér el egy cipősdobozban?

Mennyi szeretet fér el egy cipősdobozban?

2016. december 15.
Egyszer volt, hol nem volt… Volt egyszer egy angol nagymama, aki, látva a világégés utáni állapotokat, és megsajnálva a borzalmakról mit sem tehető gyermekeket, összecsomagolta ajándékát egy cipősdobozba, és elküldte egy szegény gyermeknek. Nem sejthette, hogy egyszerű, de nemes tettét százak, ezrek, milliók követik majd, és, hogy a cipősdobozba zárt szeretet áttör határokat, korokat, életszemléleteket, és mozgalommá fejlődik. Keszthelyen idén is várják a cipősdobozokat.

A Cipősdoboz akció (vagy, ahogy szülőhazájában, Angliában hívják, Operation Christmas Child) egy évtizede érte el hazánkat, akkor még Nyugat-Európából érkezett csomagokat kaptak karácsonyra – a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével – az arra rászoruló gyerekek. 2004-ben pedig a szeretetszolgálat elindította hazánk első önálló akcióját. A „boy” vagy „girl” feliratok helyett megszülettek a „fiú” és „lány” cimkék, és az akció mottója: „Tízezer gyermek karácsonya”. Ez akkor még elérhetetlen álomnak tűnt…

Az akció egyetlen gyűjtőponttal működött, postán vagy személyesen egy kőbányai címre, a Szeretetszolgálat szociális irodájába lehetett eljuttatni a csomagokat. 2006-ban már minden megyében volt egy helyszín, és értelmet nyert a mottó is: a hazai adakozók száma elérte a tízezret – de sajnos a rászoruló, karácsonyi ajándékban nem is reménykedő kisgyerekek ennél akkor is, ma is jóval többen vannak.

2010-re minden megyében több, és a főváros minden kerületében létesítettek gyűjtőpontot. A csomagok egyre szebbek lettek: már nem cukrot, lisztet vagy szárazkolbászt csomagoltak piros fényes papírba… a cipősdobozokba igazi gyermek-ajándékok kerültek: szerethető plüssállat, írószercsomag, könyv vagy puzzle, baba vagy autó. A szegény sorsú kisgyerekekre gondolók komolyan vették és veszik ma is, hogy „Azt adja, aminek a gyermeke is örülne…”.

Időközben számos munkahely, iskola is bekapcsolódott az akcióba: volt olyan bank, ahol 700 dobozt csomagoltak be a munkatársak, és akadtak olyan egyetemi csapatok, akik versenyeztek az adományok gyűjtésében: volt, amelyik száz, de a legaktívabb százötven csomagot vitt be a gyűjtőpontokra.

2011-ben már 24500 doboz gyűlt össze. Mindegyik megtalálta kis gazdáját. Ebben az évben utazott utoljára a csomagok egy része a Malév Cipősdoboz járatával Erdélybe, Böjte Csaba árváihoz. Természetesen ezek után sem maradnak ajándék nélkül (hiszen minden évben 2500 csomagot kapnak a parajdi sóbányában karácsonyt ünneplő kisgyerekek), csak már kamionnal jut ki hozzájuk a különítmény.

2012-ben 33.000 doboz okozott örömet országszerte a rászoruló gyermekeknek. Ettől az évtől már online dobozokat is vásárolhattak az adományozni vágyók: a Shopline jóvoltából minden webáruházukban vásárlónak lehetősége nyílt egy virtuális csomagot a kosarába tenni… amelyből aztán a Shopline munkatársainak köszönhetően valódi doboz lett. Az online dobozokon felül a 1355-ös adományvonal hívásával is lehetett (és lehet) támogatni az akciót: 300 forintot juttatott el az a telefonáló, aki tárcsázta a számot.

És, hogy kik kapják az ajándékokat? Kórházban ünneplő, nagycsaládban élő vagy éppen árva, tanyákon vagy kis falvakban éldegélő, fogyatékos iskolában tanuló vagy csonka családban nevelkedő, a karácsony különlegességéről alig tudó gyermekei.

Hogy idén hány gyermek örülhet karácsonyi ajándéknak december 24-én, az Önökön múlik. Csatlakozzon idén Ön is és próbálja ki!

Hogyan készíthet ajándékot? A tudnivalókat elolvashatja itt!

Keszthelyi csomagpont:
8360 Keszthely, Cholnoky Jenő u. 5.
Telefon: 06 30 9575025
Ügyelet: péntek-szombat 10-19 óra között.
Egyéb időpont iránti igény esetén egyeztetés a megadott telefonon.
Kapcsolattartó: Márki Péter
Leadási határidő: december 18

 

megosztás
hozzászólások
Hévíz SK női kézilabda csapata (1), gyógytornász (1), Főzzünk játszva (2), képviselő-jelölt (5), karrier (1), íjászverseny (1), Owaimer Aisha (1), KiBeszél (14), gyógytó (1), zivatar (1), Bringatanya (2), kormánymegbízott (1), Balatoni Múzeum (98), menetrend (3), Illés Fanni (1), Hírek képekben (10), Magyar Telekom (1), vízilabda (2), Rózsakert étterem Hévíz (1), Schmied Zoltán (1), ló (1), Ruzsics Ferenc (434), Balsai Móni (1), kresz (2), cigaretta (13), Krepsz-Kapai Bernadett (1), Hévíz gyógyfürdő (112), minimálbér (1), ruha (2), táplálkozási tanácsadó (1), keszthely balaton kekszalag (5), tavaszi szél vizet áraszt (1), program (7), Zalai Kutyasuli (1), szüret (4), gyed (3), hosegriado (7), europa-bajnok (5), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), szalon (1), euronews (1), oktatas (347), mozi (13), Rio 2016 (32), Bezerics (1), balatoni strandbelépő (1), Kovács Patrícia (1), garázsvásár (1), telefon (3), vendégéjszaka (2)