Megújult tartalommal, szerzőgárdával – bemutatkozott a húszéves Hévíz folyóirat

2012. április 10.
Küllemében, tartalmában és írói gárdájában egyaránt megújulva mutatkozott be a Hévíz művészeti és társadalmi folyóirat a költészet napjának előestéjén a Városháza dísztermében.

- Húsz évvel ezelőtt Kiss Lajos, Hévíz rendszerváltás utáni első polgármestere, a kulturális értékek mellett hitet téve hívta életre e kiadványt. A jelenlegi képviselő-testület ezekhez a gyökerekhez is visszanyúlva, valamint azzal a nem titkolt céllal, hogy Hévíz városát a kultúra területén is kiemelje, helyi, de országos szinten is központtá tegye, úgy döntött, hogy a folyóirat kiadását továbbra is felkarolja. Az elődök munkáját elismerve, a múlt hagyományait tiszteletben tartva, ám a megújulás igénye által vezérelve azonban új szerkesztői és szerzői gárdával képzeltük el a folytatást. A korábbi szerzőktől továbbra is várjuk a megszokott színvonalas publikációkat; ugyanakkor új szellemiséget, szemlélet biztosít az az igényes, tehetséges, fiatal szerzői gárda, akik átveszik és részben folytatják az eddigi munkát – e szavakkal vezette be az új kiadványt a meghívottak előtt Papp Gábor polgármester, elmondva: Szálinger Balázs helybéli származású, József Attila-díjas költő személye és eddigi munkássága  garancia arra, hogy a folyóirat továbbra is a helyi értékekre alapozva, kiemelkedő színvonalú munkákkal áll az olvasóközönség elé.
Szálinger Balázs az új köntösben megjelent folyóiratról az egyes fejezetek szerint beszélt. A Nyílt víz, a Hajószakács, a Hullámverés, az Öböl fejezetek versekkel, novellákkal, különleges recepttel, korabeli Szabó Lőrinc-kézirattal kápráztatja el olvasóit.
- A folyóiratban a helyi értékek mellett a Pannon kultúra egyetemes értékei is helyet kapnak, s ami a legfontosabb: fiatal tehetségek számára is lehetőséget biztosítunk a bemutatkozásra. Én, akinek 14 évvel ezelőtt éppen a Hévíz folyóiratban jelent meg az első publikációm, tudom a legjobban, hogy ez mennyire nagy lehetőség egy induló irodalmár számára – fogalmazott Szálinger Balázs.
A kötetet minden meghívott lapozgathatta, hiszen a „nyomda szagú” példányok egyenesen a bemutatóra érkeztek meg. Az ünnepélyes könyvpremiert a Hévíz Színpad műsora színesítette, majd a jelenlévők pezsgővel koccintottak a folyóirat remélt hosszú és tartalmas jövőjére.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
fa (1), Libás (2), gyes (2), táska (1), országgyűlési képviselő (33), megemlékezés (10), gyermekszám (1), ellazulás (1), 1956 (1), kutyás strand (5), relaxáció (1), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), szavazas (9), orosz (1), horgász (5), nyelvvizsga (2), állami (1), Rigo Csaba (36), Joós Attila (1), Golfclub Imperial Balaton (2), zivatar (1), freestyle foci (1), szakács (1), művészet (1), Aradvári László (1), EU (14), Katedra nyelviskola (5), minisztérium (7), korhaz (99), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), C+ fesztivál (1), jovedelem (2), menetrend (3), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), beruházás (2), fesztival (93), karate (2), jatek (2), szerencsejatek (630), születés (16), Laky András (2), Jazz Fiesta (2), farsang (2), repülőtér (21), ellenőrzés (2), jövőkutatás (1), Bartha Gábor (34), vasárnapi pihenőnap (3), Központi Statisztikai Hivatal (3), husvet (14)