Megújult mentőállomás, pluszmentőautó

2014. augusztus 09.
Ünnepélyes keretek között átadták rendeltetésének a felújított keszthelyi mentőállomást, amely az épület rekonstrukcióján, illetve a működést segítő fejlesztéseken túl egy mentőautóval is gazdagodott.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, a térség országgyűlési képviselője beszédében – miközben riasztást kaptak a mentők – hangsúlyozta: a keszthelyi kórház befejezett, jelenleg zajló és hamarosan induló fejlesztései és a mentőállomás korszerűsítése is mutatja azt a kormányzati szándékot, hogy fejlesszék a térség egészségügyét, nagy szükség van ugyanis rá. A lakosság folyamatos, idegenforgalmi szezonon belüli és kívüli ellátása, valamint számos turista is indokolja ezeket a lépéseket – mondta, sok sikert kívánva a keszthelyi mentőknek.
Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere a gondolatsort folytatva méltatta a mentők munkáját, áldozatos tevékenységét, hangsúlyozva: a segítség, a szolgálat olyan munka, amely önzetlenséget, egyben igazi elkötelezettséget jelent, ugyanakkor a várost és a térséget egyaránt szolgálja.
Czirner József, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) operatív igazgatója beszédében elmondta: Zalában évente mintegy huszonhatezer feladatot látnak el a mentők. A gyorsabb vonulást, a betegellátás minőségének javítását is szolgálja, hogy a megyében lévő nyolc mentőállomás közül ötöt korszerűsítenek, ezek közül elsőként a keszthelyi készült el. Zalalövőn és Söjtörön új állomást építenek, e településeken két-két új mentőautó áll majd munkába – tette hozzá. Lórántfy Mária, az OMSZ regionális orvos igazgatója a múltat idézte. Elmondta, hogy Keszthelyen 1934-ben állították üzembe az első mentőautót, s a kezdeti heti egy-kettővel szemben ma már évente csaknem ötezer esetet látnak el a térségében. Jelenleg Keszthelyen öt mentőtiszt, tizenhárom mentőápoló és ugyanennyi sofőr dolgozik egy-egy egész nap készenlétben álló eset- és rohamkocsival, továbbá két nappali szolgálatos mentőjárművel. A keszthelyi beruházás 27,8 millió forint volt, s főként műszaki korszerűsítéseket jelent, de egy új mentőautót is szolgálatba állítottak. Kérdésre válaszolva Lórántfy Mária elmondta, hogy Zala megyében jelenleg nincs főállású mentőorvos, ezt a feladatot részmunkaidőben foglalkoztatott orvosok látják el. A megyében öt főállású mentőorvost tudnának alkalmazni, illetve mentőtisztekre is szükség lenne, de komoly problémát eddig nem okozott a szakemberhiány.
A szónokok Győrfi Pállal, az OMSZ kommunikációs igazgatójával együtt avatták fel a megújult keszthelyi mentőállomást.

megosztás
hozzászólások
kalendarium (831), Sifter Rózsa (1), bor (26), keszthelyi-hegység (1), Halház kft (1), erdő (2), Csokonai társaság (1), bíróság (8), kilométer (1), luxus (4), Eurostat (1), Zala folyó (1), nyugdíjas (2), díj (4), ajándék (8), nő (2), Miss Balaton (1), Player's Restaurant & Bar (2), méregtelenítés (1), munkaszünet (1), fejlesztés (12), baleset (169), Udvaros Dorottya (1), tűzoltó (32), Ugrimanók (1), egyház (2), Kovács Viktória (4), felmeres (10), Palásthy Bese (2), katasztrofavedelem (44), kutatas (81), Don (1), Festetics kastély (139), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Zalai Kutyasuli (1), szüret (4), felsőoktatás (9), google (3), vasárnapi pihenőnap (3), Bringatanya (2), alga (1), étrend (4), Szeiler (63), gyilkosság (1), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), sajtóközlemény (5), borünnep (24), hotel mirage (1), Major Veronika (5), menzareform (4)