Megújult a római kori romkert

2011. október 21.
Hévíz egregyi városrészében a környék egyik legrégibb római kori épületmaradványát rejti a föld. A római villa az első században épült föl, több ízben átépítették, mára a villa „romjai”, alapjai hirdetik a letűnt kort.

 

A város történelmi-régészeti látványosságába pályázati segítséggel sikerült életet lehelni: az önkormányzat 2010 májusában pályázatot nyújtott be a hévízi római kori romok zöldfelületi rehabilitációjára és turisztikai vonzerejének növelésére a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében, s a pályázat kedvező elbírálásával 58 millió forintot sikerült elnyerni a romok környezetének rendezéséhez, a római kori emlék látogathatóvá tételéhez.
A megújult romkertet október 21-én adták át ünnepélyes külsőségek között a látogatóknak. Az átadási ceremónia egyben projektzáró ünnepség is volt. A beruházásban részt vevő meghívottakat és érdeklődőket Papp Gábor polgármester tájékoztatta a pályázat részleteiről.
Rámutatott: a római kori romkert megújításával nemcsak a több évszázados történelmi emlék megőrzése volt a cél, de az is, hogy a romkertnél történt beruházás és az ide tervezett attrakciók segítségével az egregyi városrészt is aktívabban bekapcsolhassák a város turisztikai „vérkeringésébe”.
- A pályázat eredményeként térkővel burkolt sétány veszi körül a romokat, egy újonnan kialakított tér közepén egy új köztéri műalkotás, Orr Lajos szobra került felállításra. Kialakítottunk egy játszóteret, szabadtéri színpad és egy mozgáskorlátozottak számára is biztosított illemhely létesült. A területen tájékoztató táblák is helyet kaptak, amelyek megvilágítása napkollektorok segítségével, természetes energiatermelés útján biztosított. A terület villany és vízi közmű ellátottságot is kapott. Kerékpártámaszok és fedett kerékpártárolók, valamint parkolóhelyek is létesültek – sorolta a beruházás eredményeit Papp Gábor. Hangsúlyozta: az elkövetkező időszakban az önkormányzat a művelődési intézménnyel karöltve szabadtéri programokat, koncerteket, előadásokat kíván itt megvalósítani, bízva abban, hogy ezáltal a város és Egregy újabb turisztikai értékekkel, látványosságokkal gyarapszik.
megosztás
hozzászólások
DJ Gerysson (1), nagyméret (1), farsang (2), recept (178), Szőcs Tamás (1), képviselő-jelölt (5), Szent István ünnepe (3), hulladék (3), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), tűzoltó (32), Joós Attila (1), karácsony (20), Télikert (5), film (8), óvoda (7), keresztény (2), vegetariánus (1), barista (3), Csokonai társaság (1), strand (21), Otthon Centrum (1), balatongyorok jazz (23), gazdasag (363), Klenovics Mónika (2), influenza (2), Krepsz Zoltán (38), jótékonyság (3), Év szállása (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), rezidance (5), Kányavári-sziget (1), Hegyi Roland (HR) (5), Kis-Balaton (1), országgyűlési képviselőjelölt (11), Az év orvosa (1), bezárás (1), kozlekedes (8), Intersport (1), életveszély (1), Villányi Éva (1), alpolgármester (2), Béres Attila (2), Tóth Csaba (3), fejlesztés (12), Ferenc pápa (1), egyetem (188), KFT (1), menekült (1), georgikon (38), Naszádos Antal (1)