Megtalálták a legrégebbi, Amerikát ábrázoló földgömböt

2013. augusztus 23.
Megtalálták a legrégebbi földgömböt, amely Amerikát is ábrázolja, a glóbusz feltehetően 1504-ben készült - adta hírül a LiveScience tudományos hírportál.

A földgömböt két strucctojásból illesztette össze készítője, mindkettőnek az alját használta, továbbá Kolumbusz Kristóf és Amerigo Vespucci felfedezők földrajzi ismereteit. Összesen 71 földrajzi név szerepel a gömbön, ezekből mindössze hét a nyugati féltekén.
Észak-Amerikát még pusztán csak szigetekre szabdaltan jelölte a mester, aki a óceánokat szörnyekkel és egy hajótörött matrózzal is díszítette. Feltehetően Firenzében készült a glóbusz - közölte S. Missine belga kutató.
Elmondása szerint a földgömböt jelenlegi tulajdonosa 2012-ben vásárolta Londonban egy térképvásáron, ám akkor csak az volt biztos, hogy a glóbusz igen régi. A tulajdonos megengedte Missine-nek, hogy megvizsgálhassa karbon-kormeghatározással, számítógépes tomográfiával, a festék anyagának vegyi elemzésével a földgömböt, és földrajztörténeti, kartográfiai, illetve történelmi elemzések révén kiderítse eredetét és korát.
Missine arra jutott, hogy 1504 körül készült a glóbusz és nem kizárt, hogy segédmintául szolgált az eddig legrégebbinek hitt, már a "két" Amerikát is ábrázoló földgömb, a Lenox rézglóbusz megalkotásához. Utóbbi 1510-ben készült és a New York-i Közkönyvtárban őrzik.
A legrégebbi ismert földgömböt 1492-ben készítette Martin Behaim nürnbergi kartográfus. Ez 50 centiméter átmérőjű volt és Ázsia keleti partját azon a helyen mutatja, ahol Amerika nyugati partja helyezkedik el a valóságban.

megosztás
hozzászólások
rádió (1), cselgáncs (1), tranzakciós díj (1), Rúzsa Magdi (1), Amazon (3), Vatikán (1), vendeglátás (6), debrecen uszo eb (16), Központi Statisztikai Hivatal (3), könyv (1), gyes (2), Virágos Magyarország (6), adomány (1), jövőkutatás (1), Nyári Viola (1), EU (14), cukorbetegség (2), hitel (5), fájdalomambulancia (2), Serenity Hill (1), tűzoltó (32), művészet (1), statisztika (2), Szent Mihály (1), koraszülött (1), Semmelweis Egyetem (1), zivatar (1), emléknap (1), megemlékezés (10), Jazz Fiesta (2), Bóka Péter (1), DJ Gerysson (1), Helikoni ünnepség (4), Z. Karvalics László (1), Astellas-díj (2), kalendarium (831), tiltakozás (1), választás (46), Marsalkó Dávid (1), e-kereskedelem (1), közmunka (1), árviz (2), szerencsejatek (630), miniszterelnök (2), Főügyészség (7), Nagy Angelika (1), áramszünet (3), DRV Zrt. (3), Varga Terézia (1), állami (1)