Megnyíltak a szavazókörök (+videó)

2016. október 02.
Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás az ország 10 331 szavazókörében az országos népszavazáson, este hét óráig valamivel kevesebb mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz. Reggel 7 óráig Zala megyében a szavazók 1,2 százalék, 2767 szavazó adta le voksát.

 

Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet. A választópolgár a személyazonosságát bármilyen típusú személyi igazolvánnyal igazolhatja. A szavazatszámláló bizottság elfogadja továbbá az 1998 végétől kiadott lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is. Fontos azonban, hogy ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcímkártyára is szükség van a szavazáshoz.

Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le a voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták. Lakóhelyüktől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a 80 ezer választópolgár voksolhat, aki ezt péntek délutánig kérte.

A választáson szavazni kizárólag személyesen lehet. A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, írásban mozgóurnát kérhet a szavazáshoz a szavazatszámláló bizottságtól, délután 15 óráig. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat ilyen módon akkor sem, ha egy másik, háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

A választáson valamivel kevesebb mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz, közülük több mint 195 ezer fiatal (18-22 éves) lesz jogosult arra, hogy először szavazhasson országos választáson, ők azok, akik a 2014-es önkormányzati választáson még nem voltak szavazókorúak, de az azóta eltelt időben nagykorúvá váltak.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) napközben hat alkalommal ad tájékoztatást a részvételről: 7, 9, 11, 13, 15 és 17:30 órakor.

Várhatóan vasárnap 22-23 óra körül már 90 százalék feletti lesz az adatok feldolgozottsága. MTI

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
életmód (10), DRV Zrt. (3), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), erettsegi (72), Ranolder (1), autizmus (2), rádió (1), földrengés (2), Use Unused (1), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), Havasi Bálint (13), szilveszter (6), táska (1), Happy Dixieland Band (8), hűtőgépcsere-program (1), diák (4), Puskás Tamás (3), kresz (2), gépjármű (1), árviz (2), augusztus 20. (5), maraton (59), zivatar (1), shotokan (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), vitorlázás (37), C+ fesztivál (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), Márton nap (1), Bányai László (2), korcsolya (4), Udvaros Dorottya (1), Libás (2), állatorvos (1), Kányavári-sziget (1), holokauszt (1), Bringatanya (2), baleset (169), Bock Bisztró (12), jogszabály (1), Varga Andrea (13), Nagymező Gyenesdiás (1), paleo (13), Zala Megyei Főügyészség (4), Gál Lajos (9), Filharmónia (1), Horváth Mariann (1), Kartali Zsuzsanna (1), konyha (1), Tarkarét Biofarm (1)