Megnyílt a keszthelyi fájdalomambulancia – az életminőség javítása a cél

2016. április 23.
Állandó fájdalommal élni nem könnyű: megnehezíti a helytállást a mindennapokban, gátol a munkavégzésben, tönkreteszi a szabadidőt, és a pihenés sem teljes értékű. A fájdalom megváltoztatja a személyiséget, beszűkíti a gondolkodást, és konfliktushelyzethez vezethet, ezért mindenképpen csökkenteni szükséges, ha megszüntetni nem is mindig lehetséges. Városunkban és a környéken erre specializálódott járóbeteg-szakrendelés eddig nem volt, ezt a hiányt kívánja pótolni az április negyedike óta felkereshető fájdalomambulancia a Keszthelyi Kórházban. Dr. Krassói Katalin, az ambulancia életre hívója elmondta: a gyógyintézmény vezetése minden segítséget és támogatást megadott neki az induláshoz.

Névjegy
Dr. Krassói Katalin, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság fájdalomcsillapítási szekciójának titkára, aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvos 2010 óta foglalkozik krónikus fájdalomcsillapítással. Korábban a fővárosi Honvédkórházban indította el a fájdalomambulanciát, majd az utóbbi két-három évben a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház fájdalomambulanciáján dolgozott, ahol napi nyolc órában fogadják a pácienseket az Országos Onkológiai Intézeten kívül egyedüliként. A doktornő két és fél hónapja költözött Hévízre a férjével együtt, másfél hónapja van a Keszthelyi Kórháznál.

– A rendelést kinek érdemes felkeresnie?
– Az ambulancia elsősorban krónikus fájdalommal élő betegeket lát el. Krónikusnak akkor tekinthető a fájdalom, ha már legalább két-három hónapja fennállnak a panaszok. A rendelésen a legkülönbözőbb tünetcsoportokkal foglalkozunk: leggyakrabban mozgásszervi – ízületi, hát-, gerinc- – panaszokkal, érszűkület talaján kialakuló, övsömörrel összefüggő, idegkárosodás okozta fájdalommal – zsibbadás, égő érzés – hozzánk fordulókat és daganatos betegeket kezelünk.

– Miben tudnak többet nyújtani, mint egy háziorvos vagy szakorvos?
– Ha lehetséges, általában kombinált kezelést alkalmazunk: gyógyszerekkel és az idegek, az idegdúcok speciális, invazív blokádjaival, blokádsorozattal próbáljuk meg jó esetben a fájdalommentességet, de mindenképpen a fájdalom mértékének jelentős csökkenését elérni. Az ilyen típusú blokádokat, amelyek a hosszú távú eredményesség feltételei, más szakterületen dolgozó orvosok általában nem végzik. Elsődleges célunk a fájdalommentesség, de sok esetben ez sajnos nem érhető el. Ilyenkor a fájdalom jelentős csökkentésére törekszünk, az életminőség javítására. Legtöbbször a krónikus fájdalmat fenntartó betegségek is krónikusak, azaz nem gyógyíthatók. Egy olyan betegnél, akinek például minden ízülete el van kopva, vagy degeneratív eltérésekkel van tele, általában a fájdalommentesség nem reális cél, ilyenkor már a 30–50 százalékos fájdalomcsökkenés is eredménynek számít. Sajnos csodát tenni mi sem tudunk.

– A beteg saját maga kérheti, esetleg a háziorvosa vagy a szakorvosa irányítja ide?
– Ha a háziorvos vagy a szakorvos terápiás sorozata nem hoz eredményt, vagy ha a beteg kéri, beutalóval, központi előjegyzés alapján van lehetőség felkeresni a szakambulanciát. Egyelőre hetente kétszer, hétfőn és pénteken 9–13 óráig van rendelés a Keszthelyi Kórházban, a főépület negyedik emeletén. Az első alkalomra mindenképpen szükséges elhozni a korábbi orvosi papírokat, eredményeket, nem csak azokat, amelyek a fájdalommal kapcsolatosak. Az első vizsgálat általában több időt vesz igénybe, mivel sokszor vastag dokumentációval, akár több évtizedes panaszokkal érkeznek a betegek. Már az első alkalommal igyekszünk kideríteni a fájdalom okát, terápiás tervet állítunk fel.

– Csapatmunkában valósul meg a fájdalomcsillapítás?
– Egyelőre rajtam kívül nincs más orvos a csapatban, de természetesen szakasszisztensek segítik a munkámat. Nagyon örülök, hogy ilyen gyorsan sikerült elindítani a rendelést a kórházban, remélem, sok betegen tudunk majd segíteni. Hosszú távú terveim között szerepel a rendelési idő növelése, illetve hogy gyógytornászokkal, pszichológusokkal, pszichoterapeutákkal bővítsem a csapatot, mert meggyőződésem, hogy komplex, több szakmát involváló kezeléssel sokkal jobb eredményeket érhetünk el. Kizárólag a krónikus fájdalom komplex kezelésével foglalkozó, úgynevezett fájdalomklinikák az Egyesült Államokban már az 1970-es évektől működnek, sajnos Magyarországon ez még „gyerekcipőben jár”. Az országban csak néhány centrum van – nagy részük Budapesten –, ahol speciálisan ezt a betegcsoportot látják el.

– Készült előzetes igényfelmérés?
– Rengetegen élnek fájdalommal, igény mindig és mindenhol van a szakszerű ellátásra, ezért nem készítettünk konkrét felmérést a nyitás előtt. Sok betegre számítunk.

A fájdalomambulancia helye:
Keszthelyi Kórház, 8360 Keszthely, Ady Endre utca 2., főépület 4. emelet.
A rendelés ideje:
hétfő és péntek 9–13 óra között.
Az első vizsgálatra az összes korábbi orvosi dokumentációt el kell vinni. Bejelentkezni háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval lehetséges központi előjegyzés alapján.

megosztás
hozzászólások
csillaghullás (2), Zalaszántó (2), örömszerző pillanatok (17), Pálfi Attila (1), kornyezettudatos (4), tornádó (1), statisztika (2), vasárnapi pihenőnap (3), Partics Roland Hunor (1), bezárás (1), sportlövő (2), Nagy Bálint (10), tartozás (1), karnevál (1), kultura (22), Player's Restaurant & Bar (2), munka törvénykönyve (1), Csengei Agota (16), Nyitott Balaton (2), onkormanyzat (481), keszthelyi nyari jatekok (55), szakács (1), szuperhold (1), golf (11), Novinszky Petra (1), Brüsszel (1), vívás (1), ország torta (1), Tóth Gergely (1), ajándék (8), zala (1156), kábítószer (9), pálinka (2), olimpia (152), Major Veronika (5), keszthelyi-hegység (1), gyermekbarát (2), munkaszünet (1), ÉrtékTrend (35), Pál Attila (1), természet (2), időkép.hu (2), Burucs Szabolcs (2), életmód (10), TRX (22), Centrál Színház (1), Ugrimanók (1), shotokan karate (3), online (1), utca embere (8)