Megindult a süllő ívása a Balatonon, leáll a busahalászat

2013. április 16.
Várhatóan két hétre leáll szerdától a busahalászat a Balatonon, mert az erős felmelegedés hatására megindult a süllő ívása.

Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta: a kihelyezett mesterséges süllőfészkek keddi ellenőrzésekor észlelték, hogy megkezdődött a süllő ívása, amelynek zavartalansága érdekében szerdán felszedik a kihelyezett állított hálókat, és szüneteltetik az állított hálós busahalászatot a tavon.

A zsákhálós keszeghalászatot már március utolsó hetében beszüntette a társaság a süllőállomány nyugodt ívása érdekében, bár ezt semmilyen rendelkezés nem írja elő számukra - közölte a cégvezető. Hozzátette, az alkalmazott technológia során ugyan kevesebb mint egy százalékban kerül süllő a hálóba (amit tilalmi időben visszaeresztenek a Balatonba), de még ezt a zavaró hatást is ki akarják küszöbölni.

A halászhajók a továbbiakban közlekedést segítő radarjaik segítségével éjszaka és nappal is halőrzési feladatokat látnak el, továbbá részt vesznek a süllő ívó-helyeken letett mesterséges borókafészkek tisztán tartásában, mivel ezek időnként beiszapolódnak. Az egyetlen halászati tevékenység a következő hetekben az angolnavarsák ürítése, ellenőrzése lesz.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a horgászok számára a március elején életbe léptetett süllőtilalom április végéig tart, betartását kiemelten ellenőrzik.

 

megosztás
hozzászólások
közmunka (1), Magyarország tortája (1), Cseh László (1), táncpanoráma (5), utazas (15), Ekmann László (1), Szeiler Stúdió (32), táska (1), medve (1), szalloda (59), Horváth Mariann (1), kereszt (1), Hegyi Roland (HR) (5), Tour de Hongrie (2), Kis-Balaton (1), Vigántpetend (1), állami támogatás (1), minisztérium (7), nyelvtanulás (3), Szutrély Péter (7), keszthelyi nyari jatekok (55), szunyog (3), Love your belly (2), Ranolder (1), dinnye (1), 1956 (1), retro (1), diploma (4), Barista bajnokság (2), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), felsőoktatás (9), gasztroblogger (2), Silver fitness (1), tour de france (1), Gachályi András (3), macska (1), Pálfi Attila (1), Festetics kastély (139), Jemen (1), uszoda (9), téligumi (1), festetics (22), munkaviszony (1), riporter (1), Orbán Viktor (3), karnevál (1), Udvaros Dorottya (1), szerelem (1), keszthely balaton kekszalag (5), Havasi Bálint (13)