„Meggyőződéssel írassák be ide a gyermekeket”

2012. február 29.
Százharminc éves az idén a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola, amely a Veszprémi Érsekség fenntartásában működik. Épületének alapkövét 1872-ben rakták le Ranolder veszprémi püspök kezdeményezésére, akinek nevét a betegápolás és a nőnevelés ügyében kifejtett tevékenysége tette halhatatlanná.

1882. október 2-át, a Ranolder Intézet indulását sajnos már nem élhette meg a veszprémi püspök. Tál Zoltán plébános, az iskola lelki igazgatója lapunknak elmondta, Ranolder János célja az alapítással az volt, hogy megalapozza a felnövekvő nemzedékek sorsát.
Az egyházi intézményt 1848-ban államosították, majd 2004-ben került újra egyházi fenntartásba. Tál Zoltán elmondta azt is, szeptemberben elindul a kilencedik tanév.
Március 3-án 10 órától lesz egy ovisszombat, amelyre a leendő elsősöket és szüleiket hívják meg az iskolába, hogy megismerjék az intézmény filozófiáját, egy kis ízelítőt kapjanak az itt folyó munkából. Fellép az iskolában működő Tündérrózsa néptáncegyüttes, majd a szülők kötetlen beszélgetése következik. Itt minden őket érdeklő kérdést feltehetnek a pedagógusoknak, legyen az nevelés, továbbtanulás, vallásos családi élet. Nyílt napból kettő is lesz, március 6-án és 22-én délelőtt nyolc órától a leendő iskolakezdők tanítói tartanak bemutatóórákat. Május 16-án, a Ranolder-napon megnyílik az emlékszoba, ahol emléktárgyak, leckekönyvek, valamint fényképek lesznek megtekinthetők. Sáringer-Kenyeres Tamás országgyűlési képviselő és családja anyagi áldozattal, a felesége nagynénje, Gyarmati Klára nővér személyes tárgyaival, bútoraival segítette az emlékszoba berendezését. A tárgyakat dr. Petánovics Katalin szakmai tanácsai alapján helyezték el – tudtuk meg az atyától.
Tál Zoltán úgy véli, a szülők egy része nem értékrend alapján választja az iskolát, a döntő az, hogy ki lesz a tanító néni. A legbiztosabb információ az a gyerek, aki már az iskola padját koptatja, valamint a kollégák és a barátok ajánlanak intézményt. Még sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy ne a tanítóválasztás legyen a legfontosabb szempont – mondta az atya, aki úgy vélte, a szülő feladata, hogy már kicsi korában beépüljön a gyermek életébe a katolikus szellemiség, a kovász és a só. Ebben az esetben meggyőződéssel fog bejönni a szülő, hogy beírassa gyermekét a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolába.
A mostani két első osztályban 36-an tanulnak, 25-25 új jelentkezővel számolnak szeptembertől. Nem csak keszthelyiek járnak ide, sokan jönnek a környező településekről.
– A fenntartó óriási áldozatokat hoz az iskoláért, hogy fennmaradjon, hogy úgy működjön, mint évekkel ezelőtt, hogy presztízse legyen az intézménynek. Itt figyelnek rám, név szerint szólítanak, megkérdezik, hogy érzem magamat – idézi a diákok szavait Tál Zoltán.
Amolyan büszkeségfala még nincs az iskolának – így jól jött a Monitor felvetése, hogy olyan régi diákokat kellene elhívni a nyílt napra, akik felnőttként letettek valamit az asztalra.

megosztás
hozzászólások
Nagykanizsa (1), Kvarda Attila (25), tenisz (3), terápia (4), termálfürdő (1), gyermekszám (1), energia (7), 2016 (2), republic (1), euronews (1), Bálint NatáLia (2), Golden Globe (3), Jobbik (10), Csokonai társaság (1), kenyér (7), sztárportré (3), Marsalkó Dávid (1), szunyog (3), szolárium (1), farsang (2), google (3), KiBeszél (14), Visionet (1), szakács (1), skandinav lotto (81), migráns (3), diák (4), Révai Gábor (1), áruház (1), állami (1), szerelem (1), örömszerző pillanatok (17), Télikert (5), nyugdij (8), Kvárta Mátyás (44), autizmus (2), büntetés (3), Balatongyorok (136), Player's Restaurant & Bar (2), Főzzünk játszva (2), nő (2), onkentes (3), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), turisztika (94), Papp Gabor (227), Bányai László (2), mozi (13), katasztrofavedelem (44), gyógyszertár (1), jégpálya (4)