Megették Egyiptomban a kémnek vélt magyar gólyát

2013. szeptember 06.
Lelőtte és megette egy család Egyiptomban a Ménes névre keresztelt, magyar jeladóval felszerelt gólyát.

A gólya mentésében részt vevő Egyiptomi Környezetvédelmi Ügynökség (EEAA) egyik munkatársa csütörtök éjjel tájékoztatta a gólya jelölését végző Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet(MME), hogy Ménest lelőtte és megette egy család az Asszuántól délre található természetvédelemi szigeten. A gólyát elfogyasztó család a napi táplálékát kényszerűségből vadászattal is kiegészítő népcsoportok egyikének tagja - közölte az egyesület pénteken az MTI-vel.
A Szécsényhez tartozó Pöstyénpusztán meggyűrűzött és jeladóval ellátott gólya augusztus utolsó napjaiban a Szuezi-öblöt átrepülve érkezett meg Egyiptomba. Múlt hét végén a gólyát kémnek vélték, elfogták és egy éjszakára a helyi rendőrőrsön ketrecbe zárták az egyiptomi Kena kormányzóságban. Három nappal később az egyiptomi természetvédelmi szervezetek közbenjárására újra útjára engedték a madarat.
Az elengedést követően a gólya jeladója megfelelően működött. A küldött adatokból megállapítható volt, hogy a madár a várt viselkedés szerint kisebb távolságokat repülve továbbra is a térségben maradt.
A közlemény szerint sikerült a núbiai családtól megszerezni Ménes jelölőgyűrűjét és a még mindig aktív jeladóját. Az MME munkatársai jelenleg azon dolgoznak, hogy az eszköz mielőbb visszakerüljön Magyarországra.
A madarak vonulási útvonalán elhelyezkedő országokban jellemző a madarak sport és fogyasztási célú vadászata. Ez a Földközi-tenger térségében jelentős természetvédelmi problémát okoz olyan európai uniós tagállamok esetében is, mint Olaszország és Málta. A Szahara térségében a madárpusztítás hátterében jelentős részben a szegény lakosság húshoz jutásának igénye áll, amelynek kapcsán még nagyobb nehézségekbe ütközik a vonuló madarak védelme.
Fotó: Papp Ferenc

megosztás
hozzászólások
augusztus 20. (5), Ugrimanók (1), google (3), cipősdoboz (3), vallás (1), Bagyinka Tímea (1), Magyar Telekom (1), Orbán Viktor (3), keszthely foter (201), keszthelyi kilometerek (78), Divinyi Tamás (4), CT (3), Bock Bisztró (12), husvet (14), hűtőgépcsere-program (1), ökölvívás (2), Márton nap (1), oscar (13), zivatar (1), Playboy (1), Owaimer Aisha (1), csapadék (1), Eurostat (1), Naszádos Antal (1), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Paleomedicina (1), Radnóti Miklós (1), luxus (4), szép (9), örömszerző pillanatok (17), jog (3), utazas (15), Kis-Balaton (1), Cserszegtomajfutás (5), kávé (2), miniszterelnök (2), TDM (3), Hévíz (1219), kiállítás (16), gépjármű (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), Balatonátcsúszás (1), Nagykanizsa (1), ZalaSprings Golf Resort (2), hévízi kifolyó (3), sztárportré (3), antsz (15), Top 50 (1), környezetvédelem (2), Központi Statisztikai Hivatal (3)