Megemlékezést tartanak Keszthelyen I. Festetics György tiszteletére

2019. március 30.
Keszthely történelmének meghatározó személyisége, a Georgikon és a Helikon alapítója, I. Festetics György 1819. április 2-án hunyt el.

Halálának kétszázadik évfordulója alkalmából 2019. április 2-án megemlékezést tartanak Keszthelyen a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban az este 7 órakor kezdődő szentmise után, melyen részt vesz IV. Festetics György herceg is - közölte Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.

– Szeretettel hívok és várok mindenkit, aki ez alkalomból is fejet kíván hajtani a Festetics-család egyik legkiemelkedőbb személye előtt.
A városban működő intézmények, intézetek vezetőit pedig arra kérem, hogy e napon, a náluk szokásos módon helyeztessék ki a gyászzászlót, melyet köszönök - emelte ki Ruzsics Ferenc.

A polgármester arról is beszélt, hogy még korábbi kezdeményezése alapján azt tervezték, hogy az évfordulón a plébániatemplom sírboltjából áthelyezik a Festetics-mauzóleumba a gróf földi maradványait. Az 1819-ben bekövetkezett halála előtt ugyanis azt kérte, hogy egy majdan elkészülő családi sírhely legyen a végső nyughelye, s bár 1925-ben elkészült a temetőben a Festetics-mauzóleum, azóta még nem történt meg az újratemetés.

A Mexikótól Monacóig a világ számos táján élő leszármazottak elfoglaltságához is igazodva várhatóan június végén, állami szerepvállalással történhet meg Keszthelyen I. Festetics György újratemetése - jelezte a polgármester.

megosztás
hozzászólások
Táncpanoráma Keszthely (10), Magyarország tortája (1), Fodor Edith (3), Tóth Csaba (3), bank (7), kalendarium (831), angus marha (1), kék zászló (1), keresztény (2), Asperger-szindróma (1), Hanse (2), Orbán Viktor (3), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), operatőr (1), Balaton Szinház (958), Bálint NatáLia (2), Saul fia (7), Németh Gábor (1), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), Somogyi Zoltán (4), választás (46), életmód (10), kollégium (1), vuz kft (17), keszthely foter (200), gyed (3), meiszner kati (16), Bock Bisztró (12), balett (1), vízimentő (5), Krassói Katalin (1), munkaviszony (1), Udvaros Dorottya (1), Amazon (3), Anna-bál (2), hulladék (3), Hosszú Katinka (2), Puskás Tamás (3), Nagykanizsa (1), KeszthelyFest (12), 3D (1), Nyitott Balaton (2), újszülött (1), Év szállása (1), Alsópáhok (51), Pampetrics Milán (2), gyermek (12), Semmelweis Egyetem (1), program (7), állatorvos (1)