Megemlékezés elhunyt szeretteinkről

2015. október 31.
November 2. – Halottak napja. Ezen a napon az elhunytakra emlékeznek világszerte. Az ünnep mára túlnőtt az egyházi kereteken, e napon gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére.Mindenszentek (latinul: festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből általános megemlékezéssé az elhunytakról. A halottakról való gondoskodás a vallástörténeti kutatások szerint ősidőktől fogva mindenütt megtalálható jelenség.

A 4. században mindenszentek ünnepét a pünkösd utáni első vasárnap ülték meg, az ortodox keresztény egyház ma is ekkor tartja. A kezdetben az összes keresztény vértanúra, később "minden tökéletes igazra" emlékező ünnep a 8. században tevődött át november 1-jére, egy kelta ünnep időpontjára. (A mindenszenteket megelőző naphoz kapcsolódik az angolszász eredetű halloween, ennek elnevezése az All Hallows Eve kifejezésből származik, amely magyarul annyit tesz: mindenszentek éjszakája. Ez a kóbor lelkek, a kelták halotti istenének éjszakája.) Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte az új ünnepet, amikor a tisztítótűzben megtisztult, már a mennyekbe jutott üdvözültekre emlékeznek.

A november 2-i halottak napja jóval későbbi eredetű. Szent Odilo clunyi apát 998-ban vezette be emléknapként az apátság alá tartozó bencésházakban. Ezt hamarosan a renden kívül is megülték, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette.

A megemlékezés a halottakról, elhunyt szeretteinkről, az értük való közbenjárás a purgatórium (tisztítóhely) katolikus hittételén alapul. Azoknak, akik Isten kegyelmében hunytak el, de törlesztendő bűn- és büntetésteher van még lelkükön, Isten színe előtt meg kell tisztulniuk. Lelkileg nagy vigasztalás a hátramaradottaknak, hogy tehetnek valamit elköltözött szeretteikért imával, vezekléssel, szentmisével.

Mindenszentek Magyarországon 2000 óta, fél évszázad után ismét munkaszüneti nap. Általános szokás, hogy mindenszentek napján rendbe teszik és virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint a "temetők nagy keresztjénél" ma is elimádkozzák mindenszentek litániáját, és megáldják az új síremlékeket.

megosztás
hozzászólások
Krepsz Zoltán (38), Kányavári-sziget (1), Bibó Gimnázium (1), punkosdi regatta (9), adó (6), férfi (1), Happy Dixieland Band (8), cukorbetegség (2), Nyári Viola (1), Rezi (1), Platán étterem (1), Csángó Zsuzsa (1), balatoni strandbelépő (1), Bethesda (1), munkahely (8), Monitor Extra (21), Kovács Patrícia (1), Oláh Péter (2), világnap (1), hotel mirage (1), Révai Gábor (1), Kvárta Mátyás (44), lakás (3), beruházás (2), szavazas (9), Balatongyorok (136), ország torta (1), Gulyás Orsolya (2), Helikoni ünnepség (4), néptánc (4), mozi (13), skandinav lotto (81), freestyle foci (1), Palinkas Robert (83), himnusz (1), szerelem (1), alkohol (4), kulturalis (4), muzeum (55), paleo (13), Zalai Borcégér (5), borünnep (24), Darren Cranmer (2), levendula (2), Balatoni Kör (2), Telecom (2), Halott pénz (1), Barista bajnokság (2), gyógyszertár (1), helyesírás (1)