„Megélhetési zenésznek ne menjen senki!”

2015. november 19.
A Bácskából származó Schmidt János vallja: nem az ember választ hangszert, hanem a hangszer választja az embert. A Happy Dixieland Band tagja 1987-ben költözött Zala megyébe, 1990 óta Keszthely és Zalaegerszeg környékén él. Huszonévesen talált rá a hangszere egy „ruhásszekrény” képében: amikor megfogta a nagybőgőt, érezte, hogy kemény jószág, amellyel meg kell küzdeni. Zenélt Szulák Andreával, játszott Magyar Csabával, Hofi Géza zongoristájával, szólóestjén Béky László, Grétsy László is megfordult. Harmincöt éve zenész, zeneszerző, hangmester.– 1983-ban a pusztavacsi békefesztiválon elhoztuk a nagydíjat Speed nevű együttesemmel. Bár a rendezvényen háromszázezren vettek részt, csak elismerő oklevelet és Dévényi Tibi bácsi három hangszóróját kaptuk. Így hát villamos üzemmérnöknek, majd több vargabetű után hivatásos zenésznek tanultam. Kecskeméten 8000 forintért vettem egy nagybőgőt. Addig sosem volt még a kezemben, de az estét már az új hangszerrel játszottam végig. A rendszerváltozás környékén elfogytak a lehetőségek itthon az élőzenében. Külföldi utak következtek, hajón zenéltem, jöttek a megpróbáltatások. Amerikában a dzsesszzenészek között élve megtanultam, mit miért csinálnak. Egy hajón a méretétől függően akár harminc zenész is lehet, klasszikus és modern zenekarok, kiváló szakemberek. Magyarországon tizennyolc CD-hez köthető a nevem valamilyen formában, zeneszerzőként, hangmesterként vagy zenészként. Egy amerikai barátom steel drumon játszik és gitáron, az ő első CD-jén mint hangmérnök szerepelek.

 

– Hogyan tudja megoldani, hogy élvezze, amit szeret, és meg is tudjon élni?
– Semmi sem örök, csak a változás. Az evolúció során is az a faj maradt fenn, amely alkalmazkodni tudott. Az én hangszeres evolúcióm a ritmusgitártól a basszusgitáron, a nagybőgőn, a zongorán, az éneklésen át a szaxofonig, a dobolásig ível. Szerencsés vagyok, mert az összhangzattani belső hallásomnak köszönhetően a zenekart együtt és a szólamokat külön is hallom, így a hangszerelés könnyen megy. Ez fontos, mert az idő nagyon felgyorsult: amire korábban három hónap volt, arra ma csak három nap van. Hobbiból, lélekből zenélni lehet, de megélhetési zenésznek ne menjen senki. A sikerhez vezető úton hatalmas a pályaküzdés, a rosszak kipotyognak, a legjobbak között pedig a személyiség dönt. Sajnos a magyar törvénykezés úgy rendelkezett, hogy a saját hangszeremet nem taníthatom, mert nincs megfelelő tanári végzettségem, ez máig fájó pont.

– A színpadot mindenki szereti.
– Mindenki másért akar zenész lenni, de az élet dönti el, hogy kiből lesz az. Akkor van varázsa a színpadnak, ha a rajta állók nem egymás ellen dolgoznak, hanem együtt lélegeznek a zenéért.

– Mivel foglalkozik most?
– Úgy érzem, mellékvágányon vagyok, nem az én utamat járom. A lakodalmi zenélést nem tudom magaménak vallani, az más lelkületű embert kíván; maradok a minőségi és igényes zene képviselete mellett.

megosztás
hozzászólások
Virágos Magyarország (6), onkormanyzat (481), Novinszky Petra (1), keszthelyi kilometerek (78), vírus (1), Kvarda Attila (25), Saul fia (7), web (5), Erdély (2), cigaretta (13), pannon egyetem (12), étterem (11), fagylalt (6), Vajda János Gimnázium (22), Pelso Társaság (6), hulladék (3), béremelés (2), Bátortábor (1), medve (1), választás (46), Cserszegtomaj (124), mav (25), VÉDA (1), vitorlázás (37), Ruzsics Ferenc (434), családbarát (1), garázsvásár (1), punkosdi regatta (9), Balaton-part (10), Művészetek völgye (7), Ollári Barbara (1), Darren Cranmer (2), debrecen uszo eb (16), szuperhold (1), Örvényeshegy Piknik (3), gyermek (12), Gyertyánági Endre (1), relaxáció (1), regatta (2), Horváth Mariann (1), Jazz Fiesta (2), ajándék (8), bor (26), Balatoni Kör (2), Silver fitness (1), oktatas (347), érettségi megoldás (5), balatoni strandbelépő (1), GESZ (11), politika (37)