Megálmodták Hévízt - Ilyen is lehetne 2030-ban a Hévízi-tó és környéke

2016. május 05.
Néhány hónappal ezelőtt tervpályázatot írt ki a Hévíz Gyógyfürdő és Szent András Reumakórház. A pályázat során a kórház, a fedett fürdő és terápiás centrum, valamint az egész tó körüli terület távlati fejlesztésével kapcsolatos terveket vártak.Nem volt egyszerű a pályázók dolga, hiszen egészen komplex beruházásban kellett gondolkodniuk. Ráadásul úgy, hogy a régi, patinás fürdőkultúra megőrzése mellett modernizálják a területet.

A kórház esetén egy teljesen új, 340 ágyas épületet terveit kellett elkészíteni, de ötleteket vártak arra is, hogy mi legyen a sorsuk a régi kórházépületeknek. A pályázóknak át kellett gondolniuk a parkolók elhelyezését, a sétautak kialakítását.

A pályázatra 15 terv érkezett, az eredményhirdetésre pedig április közepén került sor. A kórház kapcsán négy, a fedett fürdő és terápiás centrum esetén három, a Tófürdő továbbfejlesztése kapcsán pedig egy pályaművet díjaztak, illetve vásároltak meg.
                                
A nyertes pályaművek közül az epiteszforum.hu szakportál két tervet mutatott be részletesebben. Rutkai Pál András koncepciója nem a terület teljes újjáépítésére helyezi a hangsúlyt, hanem a meglévő infrastruktúra egységbe rendezésére. Ez alól kivételt képez az említett 340 ágyas kórházépület, ami ugyan léptékében illeszkedik a környezetbe, mégis új hangsúlyt teremt. Rutkai Pál András tervei 15 év alatt lennének megvalósíthatók a jelenlegi létesítmények üzemeltetési szünete nélkül.

A Rutkai-féle terv érdekes eleme, hogy gyűrűs rendszerben képzeli el a terület fejlesztését. Az első gyűrűt a Hévízi-tó körüli kerítés jelenti, amin belül csak a személyforgalom megengedett. A másodlagos gyűrűbe a termáltó körüli intézmények tartoznak, ahová gyalogosan, vagy elektromos belső buszhálózattal lehet eljutni. A harmadik gyűrűbe a véderdők tartoznak, aminek a megközelítése szintén gyalogosan, vagy elektromos járművekkel lehetséges.
A harmadik gyűrűn kívül lenne az új parkoló. Ezen belül egy hosszútávú parkoló létesülne a szálláshelyek és a kórház vendégeinek, illetve betegeinek. A napi szinten érkezőknek és a személyzetnek pedig egy rövid távú parkoló állna a rendelkezésére. Az egészen részletekbe menő tervek megtekinthetők az epiteszforum.hu-n.

A szakportál bemutatta a 3h építésziroda terveit is. A rendelkezésre álló közel 60 hektáros területet alapvetően három részre bontanák: a tó privát zónájára, a városi jellegű közterekre, valamint a szabadidős természeti környezetre.
Érdekes az, amit a véderdők kapcsán írnak: “ha a véderdőkre olyan szabadidős zónaként tekintünk, amelyet szeretnénk belakni, jól kihasználttá tenni, olyan helyzeteket kell teremtenünk, ahol az emberek szívesen időznek, ahová érdemes elindulniuk. A mára kialakult ösvényeket új útvonalakkal bővítettük figyelve arra, hogy a tó egész területe körbejárható legyen különböző hosszúságú körökön.”
A 3h építésziroda terveiben a kórházban egy- és kétágyas szobákat alakítanának ki, amelyek harmada akadálymentesített lenne. A tó felé tájolt homlokzaton egy erkély futna végig, valamint tetőterasza is lenne az új Reumakórháznak.
Forrás: termalonline.hu

megosztás
hozzászólások
kulfold (245), EU (14), Balaton átúszás (5), álláshirdetés (18), országgyűlési képviselőjelölt (11), Brüsszel (1), Tour de Hongrie (2), Balaton-part (10), Orbán Viktor (3), árviz (2), Balatoni Múzeum (98), kiállítás (16), Z. Karvalics László (1), karácsonyi képeslap (1), felveteli (29), kultura (22), Monitor Extra (21), népszavazás (1), felsőoktatás (9), csapadék (1), parkolás (8), alapítvány (2), Hotel Zenit (3), Taliándörögd (1), luxor (99), Stohl András (1), jogszabály (1), munkanelkuli (2), Zsittnyán Tamás (1), fájdalomambulancia (2), kollégium (1), mozi (13), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), power-bank (1), Nagykanizsa (1), Ranolder (1), Balaton Szinház (959), jutalom (1), karate (2), béremelés (2), autó (3), DRV Zrt. (3), Könnyid László (1), GESZ (11), esküvő (9), Kovács Beatrix (1), Golden Globe (3), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), Nagy Angelika (1), verkli (5)