Megalakult az új Országgyűlés - Házelnöknek választották Kövér Lászlót

2014. május 06.
Letették esküjüket az országgyűlési képviselők kedden a Ház alakuló ülésén, ezzel megalakult az új parlament.A képviselők a történelmi zászlók előtt tettek esküt.
Ezt megelőzően az Országgyűlés korelnökéből - aki a legidősebb képviselő, a 78 éves, fideszes Turi-Kovács Béla - és a korjegyzőkből - vagyis a legfiatalabb képviselőkből - álló testület jelentést tett a mandátumvizsgálat eredményéről. A korelnök és a korjegyzők mandátumának vizsgálatát a névsor szerinti első öt képviselő végezte el.
Az ismertetett jelentés szerint mindenki megbízólevelét szabályszerűnek találták. Ezután a parlament - 197 igen szavazattal - igazolta a képviselők és a szószólók mandátumát.
Az új, a korábbinál kisebb létszámú Országgyűlésnek 199 képviselő a tagja, a Ház munkájában pedig ezentúl 13 nemzetiségi szószóló is részt vesz. A szószólók az alakuló ülést követően tesznek esküt.
   
Az eskütételi ceremónia után - ahogyan az alakuló ülés kezdetén és a zászlók felsorakoztatásakor is - fanfárok hangjára vonultak ki a történelmi zászlókat tartók.
Az új Országgyűlés első döntése a választási szervek beszámolóinak elfogadása volt. A parlament a Nemzeti Választási Bizottság elnökének beszámolóját 165 igen, 31 nem szavazattal, a Nemzeti Választási Iroda elnökének beszámolóját 163 igen, 32 nem szavazattal fogadta el. Nemmel az MSZP, valamint a Demokratikus Koalíció független országgyűlési képviselői szavaztak.
Turi-Kovács Béla köszönetet mondott annak a közel százezer közreműködőnek, aki segítette a 2014-es országgyűlési képviselő-választás megszervezését és lebonyolítását.
Bejelentette, hogy a pártok megalakították a képviselőcsoportjukat. Ismertetése szerint a Fidesz 117 fős frakcióját Rogán Antal, a KDNP 16 fős frakcióját Harrach Péter, az MSZP 29 fős frakcióját Mesterházy Attila, a Jobbik 23 fős frakcióját Vona Gábor, míg az LMP 5 fős frakcióját Schiffer András vezeti.

Ezt követően az Országgyűlés elnökének megválasztása következett titkos szavazáson, amelynek idejére ismét szünetet rendeltek el.
A képviselők 171 igen, 19 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett választották meg újra házelnöknek Kövér Lászlót, a Fidesz országos választmányának elnökét, aki a voksolás eredményének kihirdetése után esküt tett. Kövér László volt a parlament elnöke az előző ciklus nagy részében is, 2010. augusztus 6-tól.  
MTI Fotó: Soós lajos

megosztás
hozzászólások
köztársasági elnök (1), Darren Cranmer (2), Horváth Lászlóné (1), Csősz-Tóth Norbert (1), telefon (3), triatlon (13), helikon (41), Együtt (1), Pappné Beke Judit (1), belfold (1440), örömszerző pillanatok (17), Gachályi András (3), Ranolder (1), óvoda (7), Szeiler (63), gyógytó (1), Bóka Péter (1), téligumi (1), Szeiler Stúdió (32), kultura (22), mobil (2), ARC (1), erdekes (538), Baptista Szeretetszolgálat (1), Hollywood (1), tenisz (3), Bányai László (2), Pálfi László (1), utánpótlás (1), hűtőgépcsere-program (1), Zala folyó (1), kereszt (1), jog (3), kutatas (81), Via Hotel (1), uzemanyag (24), Palásthy Bese (2), katona (1), rezidance (5), költségvetés (1), testkezelés (2), mav (25), mellrák (1), állami (1), pálinka (2), Serenity Hill (1), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Csengei Agota (16), Monitor Extra (21), tispol (3)