Még nem késő, grillguruk lehetünk!

2019. július 18.
Mi kell ehhez? Mindenekelőtt egy megfelelő grill, de melyiket válasszuk? Ennek járunk utána.

Három alaptípussal találkozunk; faszenes, elektromos és gázgrillekkel. Mindegyik típus rendelkezik előnyös tulajdonságokkal, ezért nem jelenthetjük ki, hogy bármelyik jobb vagy rosszabb lenne a többinél.

A mai napig a faszenes grillek a legnépszerűbbek. Könnyen kezelhetők, az egyszerű szerkezeti felépítésüknek köszönhetően pedig olcsóbbak is más típusoknál. A különlegességüket a szilárd tüzelő adja, aminek köszönhetően különleges, füstös aromákat élvezhetünk. Ez adja a grill igazi ízét, amit más típusokkal aligha csalhatunk elő.

Ha a faszenes grillek mellett döntünk, érdemes előnyben részesíteni azokat a darabokat, amelyek hamutartállyal rendelkeznek, így a hamu egy elkülönített tálcára hullhat, felszabadítva az izzó tüzelőanyagot. Válasszunk olyat, ami állítható magasságú állvánnyal rendelkezik; ez a tulajdonság jól jön az ételek sütése, illetve a parázs előkészítése során is. Nem tűnik fontosnak, de folyton hajolgatni nem kellemes. Hasznos, ha a grillsütő fedővel is rendelkezik, amely megvédi az ételeinket a portól, a rovaroktól és a fákról hulló levelekről. Legyenek rajta szellőzőlyukak, ami a füst és a gőz távozását lehetővé teszi.

A faszenes grillek között szépszámmal találhatunk olyan darabot, ami nagyobb társaságok megvendégelését is lehetővé teszi. Érdemes figyelmet fordítani a grill méretére, hiszen a kihasználatlan kapacitás a tüzelő pazarlását jelenti, kisebb mennyiségű faszén viszont nem biztosít egyenleges hőleadást. A kisebb grillek jellemzően két fő számára jelentenek ideális választás, családi grillezéshez válasszuk a nagyobbakat!

Érdemes beszélni az elektromos grillekről is, amelyek legnagyobb előnye abban mutatkozik meg, hogy akár a konyhában vagy az erkélyen is használhatók. Jellemzően kisebb kapacitással rendelkeznek, ezért inkább egyedülállók, párok vagy kisebb családok számára nyújtanak ideális választást. Egyes elektromos grillek némi kompromisszum árán szabadtéri felhasználásra is alkalmasak – természetesen csak száraz időjárás esetén –, ilyenkor gondoskodnunk kell villanyáram csatlakozásról.

Mindenképpen ajánlott valamilyen tapadásmentes bevonattal készült, elektromos grillt választani, ezek tisztítása sokkal egyszerűbb. Fontos, hogy a hőmérséklet szabályozható legyen, így húsokat és zöldségeket egyaránt grillezhetünk. Jó szolgálatot tesznek az állítható alsó tálcák és a felső lemezek is.

Érdemes szót ejteni a gázgrillekről is, amelyek egyre népszerűbbé váltak az utóbbi években. Talán ennél a típusnál találjuk a legnagyobb változatosságot méretben, árban és funkciók tekintetében is. Az egészen kis kompakt grillektől az igazi partygrillekig mindent megtalálhatunk ennél a típusnál.
Érdemes olyan gázgrillt választani, amely gázégőit külön-külön is be lehet gyújtani, illetve szabályozni lehet. Fontos, hogy a gázfejek jó minőségű anyagból készüljenek, illetve az egész szerkezet masszív legyen. Jó szolgálatot tesznek a mozgatást segítő görgők és kerekek, különösen a nagyobb méretű grillek esetén.

Akármelyik típust választjuk, a biztonságot mindig kiemelt szempontként kezeljük! A grillt mindig egyenletes talajon helyezzük el, ahol nem áll fenn a billenés veszélye! Ennek ellenére a grill legyen mozgatható; a fogantyúi álljanak kézre és semmiképpen sem vezessék a hőt!

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
keszthelyi-hegység (1), utca embere (8), webmark (2), kalendarium (831), gyenesdias (213), Kerner Gábor (2), vasárnapi pihenőnap (3), pedagógus (6), Bóka István (1), statisztika (2), Táncpanoráma Keszthely (10), Hévíz (1219), világbajnokság (2), biztosítás (2), dohany (15), Egészségfejlesztési Iroda (1), kerekpar (27), festetics (22), Nyári Viola (1), Darren Cranmer (2), Gulyás Orsolya (2), oktatas (347), Owaimer Aisha (1), ponthatar (6), ajánló (1148), Oroszlán Zsolt (2), gerincvédelem (1), étel (3), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), homoszexualis (1), ökölvívás (2), képviselő-testület (37), sztárportré (3), tappenz (1), Max (83), magyar dal napja (8), keszthelyi nyari jatekok (55), íjászverseny (1), orosz (1), Klenovics Mónika (2), állami támogatás (1), Pálfi László (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), program (7), Szeiler Gábor (1), palyazat (164), Széll Tamás (1), LMP (4), Gelencsér Kálmán (2), Halott pénz (1)