Még nem biztonságos a Balaton jege

2016. január 21.
A Balaton jege 4-10 centiméter vastag, és előreláthatóan a hétvégére sem lesz elég biztonságos a téli sportoláshoz.

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője elmondta: már több önkormányzat, iskola, sportegyesület, étterem, magánszemély érdeklődött a vízirendészetnél a balatoni jégviszonyokról, és egyiknek sem javasolták, hogy ezen a hétvégén bármilyen rendezvényt tervezzenek a jégre.
Hozzátette, közvetlenül a part közelben, főleg a déli oldalon vastag, de töredezett a tó jege, ezért sportolásra alkalmatlan. A parttól távolabb pár napja még hullámzott a víz. Mára sima, acélos jégréteg alakult ki, ami azonban még nem elég vastag és nem egyenletes, ezért nem biztonságos.
   
Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium meteorológus vezetője megerősítette az MTI-nek, hogy egyelőre kockázatos a parttól távolabb a Balaton jegére merészkedni. Az előrejelzések szerint keddtől felmelegedés várható, és a jövő hét további napjain sem lehet számítani olyan markáns lehűlésre, mint az elmúlt napokban.
A tapasztalatok és a szakértők korábbi nyilatkozatai szerint akkor tekinthető biztonságosnak a jég, ha acélos, homogén és 12 centiméteresnél vastagabb. MTI

megosztás
hozzászólások
Bóka István (1), Donkó Imre (1), Pápai Gábor (6), igazgató (1), szép (9), kormánymegbízott (1), Burgonyakutatási Központ (2), kozlekedes (8), előadás (14), Koósz Attila (1), vízilabda (2), szallas (39), kenyér (7), zivatar (1), Varga Andrea (13), Komoróczi Lajos (3), nap (2), pollen (3), freestyle foci (1), sofőrszolgálat (1), GESZ (11), kiállítás (16), Platán étterem (1), karrier (1), vallás (1), strand (21), shotokan karate (3), keszthely (4040), TDM (3), jutalom (1), Csángó Zsuzsa (1), Mátrai Gabriella (2), Balatongyorok (136), vállalkozó (4), Bagyinka Tímea (1), idegenforgalom (174), Hegyi Roland (HR) (5), szalon (1), debrecen uszo eb (16), alapítvány (2), Márton nap (1), jégpálya (4), Főzzünk játszva (2), vendégéjszaka (2), menzareform (4), riporter (1), országgyűlési képviselő (33), nyugdíjas (2), termálfürdő (1), zala (1156)