„Meg kell ismertetni a keszthelyiekkel a tangazdaság terményeit”

2015. augusztus 13.
2005-ben alakult önálló jogi személyiséggé a Pannon Egyetem Georgikon Karának Tangazdasága. A nonprofit kft. ügyvezetője június 1-je óta Zsittnyán Tamás. A főmérnök friss lendülettel, határozott elképzelésekkel veti bele magát a munkába, és ezt várja kollégáitól is.– Az idén olyan prémium- eredményeket sikerült elérnünk több szegmensben is, mint korábban még soha. Az aszály ellenére tíz tonna/hektár termésátlaggal búzát tudtunk vágni vagy csaknem hat tonna/hektár termésátlaggal tavaszi árpát. Az értékesítés a fő növények, illetve a nagy mennyiségben megtermelt termékek tekintetében megfelelő volt, de a kisebb volumenű kertészeti, illetve szőlészeti-borászati termékeink tekintetében marketingben és ismertségben erősödnünk kell.

– Hol lehet megtalálni ezeket a terményeket?
– A Tulipán helyi termékek boltja már árulja a tanüzem termékeit, és tervezünk egyfajta direkt értékesítést is: létrehozunk egy olyan pontot, ahol a keszthelyiek és a Keszthelyre látogatók közvetlenül találkozhatnak a tangazdaságban előállított produktumokkal. A négyhektáros területen termő zöldségeknek, gyümölcsöknek jó a fogadtatásuk, de eddig ad hoc jelleggel kaptak belőlük a helyi árusok. Az én hozzáállásom az: ami megtermett – legyen az bármekkora volumen –, azt le kell szedni, annak értéke van, értékesíteni kell, és ha lehet, ki kell kerülnie Keszthelyre.

– Az üzem rengeteg fajtával dolgozik. Másabb ettől a helyzetük?
– A tangazdaság helyzete nehezített, mert nálunk az egyetemi kötelezettségek, feladatok és a versenyszféra is megjelenik. Kincs például, hogy kb. 320 körtefafajtánk van, de roppant nehéz is, mert ezek a fák kis mennyiségben érnek eltérő időpontokban. Ha három fa érik, akkor azt a három fát kell leszedni. Szemléletváltásra van szükség az üzemen belül. Meg kell végre értenünk, hogy a piacról élünk. Az egyetem segített beindítani a gazdaságot, támogatta, de nekünk kell rentábilisan működtetnünk azon kötelezettségeinkkel, hogy – a teljesség igénye nélkül – van tizenkét hektárnyi szántóföldi kis parcellás kísérletünk, hogy a négy hektár gyümölcsös fele génbank, a cserszegi szőlészet kilenc hektárjából jelentős rész fajtagyűjtemény. De mindezekkel együtt kell olyan produktumokat előállítanunk, amelyek szépek, fenntarthatók, és a növényvédelmüket is meg kell oldanunk olyan minőségben, hogy azzal a piacra ki lehessen jönni. Az adottságainkat ki kell használni. Fura, de meg kell ismertetni Keszthellyel, hogy van egy tangazdaság, és ilyen nagyszerű értékek vannak benne, zöldségek, gyümölcsök, szőlő, bor, burgonya… Ki tudja például, hogy a tehenészetünkből a két tejautomatánkból a teljes tej nyolc éve fogy direkt értékesítéssel, több száz liter havonta?
– A tangazdaság sokszínű. Itt jóformán mindenből van egy kicsi, ami a mezőgazdaságban fellelhető. Szántóföldi növénytermesztés, rétgazdálkodás, állattenyésztés, kertészet, szőlészet, lovarda.
A kertészetben már az idén tettünk lépéseket azért, hogy jövőre időben ki tudjuk szolgálni a piacot bizonyos termékekből: szamócából vagy a keszthelyi híres krumplifajtából, a Balatoni rózsából szeretnénk korai burgonyát elő- állítani, hogy a lakosok ne az importburgonyát válasszák, hanem az ízletesebb hazait. Kertészeti fronton szükség van az egymást követő, ismert és keresett termékekre, amelyekkel ki lehet menni a piacra. A helyi termékek boltja és a közvetlen értékesítés mellett ez lesz a harmadik út.

megosztás
hozzászólások
erdekes (538), Zalaköveskút (1), Polgári vélemény (6), Helikoni ünnepség (4), helyesírás (1), Horváth Lászlóné (1), tavasz (1), állatkínzás (2), Taliándörögd (1), statisztika (2), állami támogatás (1), Fehér szalag (1), sütemény (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), traffipax (4), karrier (1), Márton nap (1), Halház kft (1), tispol (3), Bibó Gimnázium (1), könyv (1), Szeiler Stúdió (32), reklám (1), Palásthy Bese (2), fogyasztóvédelem (1), Balatonátcsúszás (1), atlétika (6), menza (2), egynapos sebészet (1), 2016 (2), Ranolder (1), kilométer (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), Balaton Sound (2), Apák napja (1), gyilkosság (1), kerekpar (27), utánpótlás (1), Németh Veronika (1), Egészségfejlesztési Iroda (1), Alsópáhok (51), tanulmány (11), étrend (4), keresztény (2), természetgyógyászat (2), Ugrimanók (1), migráns (3), Joós Attila (1), beruházás (2), Polgár Zsolt (1)