Másfélszer annyit eszünk mint 20 éve

2016. március 20.
Mindenhol nőnek az adagok. Az éttermekben pedig el is várjuk a bőséges gasztronómiai kényeztetést. De nőttek az otthoni porciók, sőt a chips zacskók mérete is.50 százalékkal nőttek az átlagos ételadagok két évtized alatt, így nem csoda, hogy Európában is általános probléma az elhízás. Nagyon gyorsan csökkentenünk kellene az egy étkezésre jutó mennyiséget – hívta fel a figyelmet Sally Norton táplálkozási szakember több brit sajtóorgánumban. A szakértő szerint a növekvő méretű adagoknak semmi közük az étvágyunkhoz, egyszerűen hozzászoktunk, sőt el is várjuk, hogy nagy mennyiséget lássunk a tányérunkon.

Norton leszögezte, hogy a legnagyobb probléma éppen a megszokás. Egyszerűen megijedünk, ha kis adagokat szolgálnak fel egy étteremben, vagyis a jövőben általános elvárás lesz az óriási porciók látványa a vacsoraasztalnál. Nem csak az elhízásról van szó: amikor egyszerre sokat eszünk, nagyon kitágul a gyomrunk, és ha rendszeresen eszünk nagy adagokat, a nagyobb gyomorméret állandósul, és ez az alakunkon is megmutatkozik, akkor is, ha még nem vagyunk súlyosan elhízva.

A jó hír az, hogy az adagok méretének tudatos csökkentése csökkentheti a hasméretet, ehhez viszont belső, szellemi edzésre van szükségünk: akarnunk kell egyszerre keveset enni. Ehhez a legegyszerűbb trükk a kisebb tányérok használata. A gyorsételek azonban az egész elhízási helyzetet rontják, nem önmagukban az egészségességük miatt, hanem azért, mert a gyorséttermekben csakis teljesen feldolgozott élelmiszereket kaphatunk, amelyeket a szervezet gyorsan emészt meg, és gyorsan termel testzsírt belőlük, hiszen önmagukban komoly kalóriabombának számítanak. Az adagok mérete pedig itt is nőtt az elmúlt évtizedekben. Egy átlagos hamburger ma 20 százalékkal nagyobb, mint húsz éve, a szénsavas, cukros üdítő adag 50 százalékkal nőtt meg, a rágcsálnivalók kiszerelési mérete pedig 60 százalékkal.
Sally Norton mindehhez hozzáfűzte: a legnagyobb gond az, hogy akkor is eszünk, amikor semmi okunk rá. Ilyen helyzet az étkezések közötti nassolás, miközben az átlagemberben szinte semmilyen evolúciós fék nincs a túlevéssel szemben.
(csalad.hu)

 

megosztás
hozzászólások
eltűnt (5), Fehér szalag (1), energia (7), kormanyhivatal (93), fogorvos (5), baleset (169), Magyar Államkincstár (2), szüret (4), Keszthelyi Kiscápák (6), transzfer (1), arckezelés (1), cégtörlés (3), Krepsz Zoltán (38), tanulás (2), programajánló (19), óvoda (7), esküvő (9), Liszkay (2), Reischl-sörház (1), világnap (1), gyógyfürdő (6), kék zászló (1), gerincvédelem (1), balatongyorok jazz (23), nap (2), barista (3), lotus (1), farsang (2), óraátállítás (3), migráns (3), euronews (1), Bethesda (1), hospice (1), lakás (3), munkanelkuli (2), jótékonyság (3), Miss Balaton (1), férfi (1), Pelso Társaság (6), Bóka István (1), vuz kft (17), világbajnokság (2), Zala Megyei Főügyészség (4), Pápai Gábor (6), jovedelem (2), viz (1), Havasi Bálint (13), keszthely balaton kekszalag (5), Novinszky Petra (1), szilveszter (6)