Más világ – A szépség a lakberendező szemével

2014. november 18.
Napok óta másképpen figyelem a körülöttem zajló eseményeket. Ennek fő oka az, hogy gondolkodtam a szépség fogalmáról. Mielőtt erre rátérnénk, essen néhány szó magáról a fogalomról! Mi is a szépség? Mátrai Gabriella lakberendező írása.

Azt mondják, hogy szép az, ami érdek nélkül tetszik. Meglehetősen szubjektív kategória, hiszen mindenkinek más a szép. Figyeltem az utóbbi napokban azt, hogy én miben látok szépet, és vajon más is látja-e azt, amit én szépnek látok. Eredendően elsősorban optimistaként szeretem a dolgok pozitív, jó oldalát látni, tehát számomra szép a harmatcsepp a virágon, gyermekeim őszinte mosolya, a gyerekek rajzai, a kék ég, és még sorolhatnám. A dolog másik oldala viszont az, hogy sajnos gyakran egyszerűen elfeledkezünk arról, hogy észrevegyük, mi a szép. A sok kötelezettség, az ebből fakadó stressz és időkényszer hatása alatt nem vesszük észre, hogy mi a szép, nem is értékeljük igazán vagy nem a kellő időben. Pedig enélkül talán nem is érdemes élni. A csupa sz betűs szó, azaz a szépség, a szeretet és a szerelem igenis értelmet, keretet ad az egész létnek. Nem mondhatjuk, hogy életünk kizárólagos lényege csak a fejlődés és a tanulás, az odavezető úton a szépség, az odafigyelés nélkül nem érdemes létezni sem.

A szépség minden korban mást jelentett mint tömegízlés, mint idol. De egy közös vonás talán mégis van. A szépség valahol mindig magába foglalta a harmónia, az egyensúly világát. Szerintem egy arc vagy test akkor szép igazán, ha az illető lelkével és szellemével egyensúlyban, azaz harmóniában van. Életünk során minden eseménynek „lenyomata” van arcunkon, testünkön. Gondoljunk csak a rőzsét cipelő öreg nénire a mesében. A háta görnyedt, megroskadt a nehéz teher alatt. A szenvedés vagy akár az öröm, az ezt képviselő érzet mindig nyomot hagy egy ember arcán, így alakulnak ki a redők, a ráncok a hosszú évek alatt. Kinek nevető ráncai, kinek kesernyés arcvonásai vannak, attól függően, hogy milyen életet él, illetve abból mit hasznosít magának. Erre emlékszik a test, a szellem. Ezt rajzolja ki a vonásokon. Ezt látjuk szépnek vagy visszataszítónak. Erre utalnak azok az érzések, hogy valakinek jó a közelében (aurájában) tartózkodni, van, akitől ösztönösen távol maradunk, mert nincs ránk jó hatással. Ez látszik meg a lakásokon, az otthonokon is.
„Mutasd az otthonod, megmondom, ki vagy!”
Magam is döbbenten álltam azon tények előtt, amelyeket a térpszichológia ölel fel, ugyanis akármennyire hihetetlen, otthonunk teljes egészében tükrözi életünk jó és rossz sarokpontjait. Az évek óta hurcolt problémák jelei jelen vannak legszemélyesebb életterünkben, az otthonunkban is. Ennek a területnek már gyógyítói is akadnak, és magam is találkoztam olyan szakemberekkel, akik ilyen problémák megoldásával foglalkoznak. Sőt olyanokkal is találkoztam, akik beengedték a térrendezőket az otthonukba, és elképedéssel vették tudomásul a véleményt, amely minden háttér-információ nélkül sommás összefüggéseket adott életükről. A térpszichológia küldötteinek jelszava akár az is lehetne: „Mutasd az otthonod, megmondom, ki vagy!”
A dolgok összefüggenek. Egy adott élettér – amely esetleg tele van gondokkal, feszültséggel – nem lehet szép, hiszen jelentős a kibillentség, nincs egyensúly. Ám ha orvosoljuk a problémát, akár először lakásunkban, házunkban, az hatással van lelkünkre, jobb közérzetet ad, ettől jobb kedvünk lesz, több energiánk, mosolygósabbak lehetünk, és ezáltal szebbek leszünk. Ha valaki megjegyezte, „Milyen szép vagy ma!”, „Milyen jól nézel ki!”, „Milyen jól áll ez meg az!”, az vélhetőleg azért volt, mert aznap harmóniában voltunk önmagunkkal, megadatott az egyensúly.

Az élet talán egyik legnehezebb kérdése az egyensúlyt létrehozni és fenntartani. Minden területen, legyen szó párkapcsolatról, időbeosztásról, pénzköltésről, hobbiról, tulajdonságainkról. Nem lenne nemzeti szokás a panaszkodás Magyarországon, ha mindenki tudná, hogy miképp tartsa egyensúlyban a dolgait.
Hosszú évekkel ezelőtt, amikor még nem volt internet, nem volt digitális világ, mondtam ügyfeleimnek, akiknek az otthonát rendeztem be, hogy az otthonnak nyugvópontnak, fészeknek kell lennie. Egy akkumulátornak, amely szó szerint feltölti az egyént, hogy másnap, a pihenőidő után, kellően felvértezve, tele energiával – amelyet az otthona is nyújtott neki – elinduljon dolgát tenni. Magam sem gondoltam volna, hogy két évtizeddel később ez mennyire igaz lesz. Vágyunk a nyugalomra, a harmóniára, a szépre. Igényünk van a szépségre, mert lemerít az elektroszmog, a felgyorsult tempó, a megfelelés kényszere.
Egy otthon nem attól szép, hogy sok drága holmit halmoznak fel benne…
Mint ahogy egy nő sem attól szép, hogy drága göncök lógnak rajta, vagy méregdrága sminkholmit tart. Láttam már szerény otthonokat, ahol minden harmóniában volt, és nyugalom honolt benne. Láttam már márványpadlós, száz négyzetméteres nappalit, amely kongott a sivárságtól és a ridegségtől. Ugyanakkor nem mondhatjuk, hogy ez azért van, mert a gránit vagy a márvány hideg anyag. Egy régi templom, katedrális, amely tele van márvánnyal, lehet csodálatosan szép, sőt megkockáztatom: melegséget adhat… Hogy lehet ez? Nem tudom. Azt sem tudom, hogy mitől szép az érintetlen táj, a természet, ahol jó esetben ember még nem is járt.
Akármikor meglátom a Balatont, bármilyen szögből és időjárási körülmények között, mindig felsóhajtok: „Jaj, de szép!” A kedvencem az az egy másodperc, amikor az M7-es autópályáról letérve, a körforgalom után Balatonszentgyörgy felé haladva a dombtetőn (ahol jó kanyargós az út) a faházas kis étterem mellett autóval elsuhanok, és egy pillanatra látszik az egész Keszthelyi-öböl. Mitől szép ez? Nehéz lenne meghatározni. Egyvalami azonban biztos: egészen más a világ, ha a szépségre is figyelünk benne.

megosztás
hozzászólások
támogatás (5), tűzoltó (32), pszichoterápia (1), Márki Péter (1), tavasz (1), Mátrai Gabriella (2), sztárportré (3), orosz (1), ünnep (141), fejlesztés (12), verkli (5), ajándék (8), Balaton Sound (2), kék zászló (1), Mándó Zsuzsanna (1), Balatoni Múzeum (98), Csengei Agota (16), sofőrszolgálat (1), Fidesz (14), macska (1), Kvarda Attila (25), könyvbemutató (2), igazgató (1), téligumi (1), vegetariánus (1), advent (226), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Bogi (13), diák (4), ZalaSprings Golf Resort (2), polgármester (153), alkohol (4), fitnesz (1), Marsalkó Dávid (1), Németh József (1), időkép.hu (2), menekült (1), Biró Róbert (15), Horváth Mariann (1), Berecz András (1), kutatas (81), női gombolkodó (5), bank (7), Owaimer Zoheir (1), kormany (11), levendula (2), dunantul (23), Sárdi Katalin (1), alga (1), szűrés (1)