Március 20-ig lehet jelentkezni az Erzsébet-program egyes pályázataira

2013. március 11.
Az Erzsébet-utalványok nagy sikernek örvendenek a felhasználók, munkaadók és elfogadók körében is: értékesítésük jövedelméből működik az Erzsébet-program, ami szociális rászorultság alapján üdültet felnőtteket és gyermekeket egyaránt.

A szociális üdülési pályázatok benyújtási határideje március 20-án jár le - biztatott a jelentkezésre a Rádió Orient stúdiójában Nagy Anna, a program szóvivője.

2012-ben több mint százezren jutottak üdülési és táborozási lehetőséghez a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány segítségével: a létszámból harmincezer volt gyermek. Az elmúlt húsz évben nem volt Magyarországon ilyen nagyívű szociális program - szögezte le Nagy Anna szóvivő.

2013-ban közel félmilliárd forinttal emelte meg az Alapítvány az Erzsébet-program induló keretösszegét, így összesen hárommilliárd jut üdültetésre, táboroztatásra. A források nem állami támogatásból származnak: az Erzsébet-program keretében ellátott közfeladatok megvalósítását az Erzsébet-utalvány forgalmazásából származó, ráfordításokkal csökkentett bevétel biztosítja, központi költségvetési források bevonása nélkül, így a program önfenntartó.

Az Erzsébet-program két részre különül: ezek egyike a szociális üdültetés, a másik pedig a gyermekek táboroztatása, fejtette ki a szóvivő. A részvétel mindkét programban a jövedelemtől függ.

A szociális üdülés különböző csoportok; nyugdíjasok, nagycsaládosok, fogyatékkal élők, vagy egyéb szociálisan rászorulók számára nyújt kikapcsolódási lehetőséget. Kézzelfogható és elérhető segítséget jelent, amit sokan igénybe vesznek, hiszen átlagosan ötezer forint önrész befizetésével juthatnak egy hét pihenéshez, nézhetik meg az ország olyan helyeit, ahova egyébként talán nem jutnának el - magyarázta Nagy Anna.

A közfoglalkoztatásban dolgozóknál az önrész ezer forintra jön ki személyenként, amit a LIGA Szakszervezet átvállalt: a résztvevők így gyakorlatilag ingyen nyaralhatnak. Az Erzsébet-program szociális üdülési pályázataira március huszadikáig lehet jelentkezni a www.erzsebetprogram.hu oldalon, de együttműködési megállapodások alapján már mintegy ezerötszáz helyen segítenek az internet elérhetőséggel, vagy az Erzsébet-program pályázataihoz szükséges megfelelő technikai háttérrel nem rendelkező pályázóknak a program használatában, a jelentkezésben, illetve a szállásfoglalásban.

Összesen negyvenkétféle tábortípus közül választhatnak a jelentkezők: a tematikus táborok sport, kézművesség, színjátszás, önismeret, és számos további témakörben kerülnek megrendezésre, az Erzsébet-tábor pályázatokra április 8-ig lehet jelentkezni - fejtette ki a szóvivő. A legtöbb programra egyénileg is lehet jelentkezni, de a sporttáborok között több szövetségi tábor is található már aktívan sportoló gyerekeknek. A nem-tematikus táborok díja is ugyanannyi: ha a családban a minimálbérnél kevesebb az egy főre eső jövedelem, egy-kétezer forint, ha több, vagy a szülők nem szeretnének a jövedelemről nyilatkozni, tízezer forint. Azonban a teljes összeg így is jóval kevesebb, mint egy átlagos nyári táboré, mutatott rá Nagy Anna.

Az Erzsébet-utalvány az Erzsébet-program motorja: a cafeteria rendszer egyik legkedveltebb elemeként az Erzsébet-utalvány már több mint kétmillió felhasználóval és harmincezer elfogadóhellyel büszkélkedhet. Az Étkezési Erzsébet-utalvány után havi nyolcezer forintig kevesebb, mint harminchat százalék a teljes adóteher.

2013-ban új utalványtípusokkal bővült az Erzsébet-utalvány család. Az Étkezési Erzsébet-utalvány és a Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány mellett január közepétől forgalmazza a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. az Ajándék Erzsébet-utalványt, az Iskolai Erzsébet-utalványt, és a Szabadidő Erzsébet-utalványt is. Az új típusú utalványok még szélesebb skáláját fedik le a megvásárolható termékeknek és szolgáltatásoknak: adózásuk pedig, bár magasabb, mint az étkezési utalványnak, még mindig jóval kedvezőbb, mint a munkabért terhelő járulék,- és adóterhek - hangsúlyozta a szóvivő.

A teljes műsort meghallgathatja az alábbiakban:

OrientPress Hírügynökség - Rádió Orien

megosztás
hozzászólások
Novinszky Petra (1), Füzes Eszter (1), facebook (15), Asperger-szindróma (1), Golfclub Imperial Balaton (2), Happy Dixieland Band (8), humanitárius település (1), webshop (1), LMP (4), Gelencsér Kálmán (2), felveteli (29), Oroszlán Zsolt (2), szalloda (59), Hanse (2), verseny (2), Erdély (2), életveszély (1), Zala Megyei Közgyűlés (3), arckezelés (1), költségvetés (1), bezárás (1), szauna (2), migráns (3), transzfer (1), gyümölcs (2), Donkó Imre (1), Hévíz gyógyfürdő (112), Brüsszel (1), tranzakciós díj (1), gyenesdias (213), jogosítvány (1), vonat (7), kornyezettudatos (4), kereskedelem (1), szavazas (9), örömszerző pillanatok (17), Budapest (3), Pál Attila (1), repuloter (64), kozlekedes (8), álommeló (1), idojaras (262), Bródy János (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), gyógyfürdő (6), Miss Balaton (1), webmark (2), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), étrend (4), Darren Cranmer (2)