Már nem sláger a Balatonnál táborozni

2013. június 24.
A gyermekek 80%-a „ott alvós” táborban tölti a vakáció egy részét, míg a fennmaradó 20% a színes programok mellett - a szülők szemszögéből elsősorban - napközbeni felügyeletnek kiváló napközis táborokban vesz részt.

Területi eloszlásban a megkérdezettek között visszaesőben van közvetlen Balaton part (11%), a legtöbben Budapesten táboroznak (17%), míg a második legnépszerűbb tábor helyszín Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol a válaszadók gyermekeinek 15%-a táborozik.

A Taborfigyelo.hu gyermektáborokat összehasonlító portál szervezésében 250 táborozó és szüleik részvételével zajlott kutatásban felmérték, mik az idei esztendő „tábor slágerei”, területi eloszlásai, valamint mennyit költünk gyermekenként egy táborra. A portál szerint a későn ébredők sem csúsztak le az idei szezonról.

A felmérésben elsőként azt vizsgálták, hogy milyen az eloszlás az „ott alvós” és a napközis táborok között. Az összes válaszadót tekintve a gyermekek 80%-a „ott alvós” táborban tölti a vakáció egy részét, míg a fennmaradó 20% a színes programok mellett - a szülők szemszögéből elsősorban - napközbeni felügyeletnek kiváló napközis táborokban vesz részt. Az arány a korosztályt is figyelembe véve változik, minél fiatalabb gyermekeket vizsgálunk, annál inkább kiegyenlített, viszont érdekes tény, hogy a 4-6 évesek 48%-a is részt vesz „ott alvós” táborokban.

Az árak átlagát tekintve egyre szűkül az olló az előbb említett két kategória között. Míg a válaszadó szülők átlagban egy napközis táborért 26 500 Ft-ot fizettek ki, addig az „ott alvós” táborokért az átlag 32 650 Ft. Az első összeg az elmúlt években valamelyest emelkedett, míg a második 9,5%-kal csökkent, azaz ennyivel kevesebbet költünk átlagban a táborokra.

A táborok tematikáját tekintve előtérbe kerültek az úgy nevezett „vegyesvágott” táborok. Ezen táborok azok, ahol egy főtéma mellett más, az eredetitől lényegesen eltérő elfoglaltságot választhat a gyermek. Ilyenek a sport és nyelv kombinációi, de a kézműves-művészeti-strandos kombináció is ide tartozik. A válaszadók 39%-a ilyen jellegű tábort választott, míg a gyermekek 22%-a vizes táborban pihen. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az idegen nyelvi táborok kerültek fel, amelyeket átlagban 16% választ.

A gyermektábor összehasonlító portál adatai alapján azok sincsenek lecsúszva az idei táborozásról, akik csak most keresnének helyet a csemetének. A szakportál szerint a táborok egyes turnusai már beteltek ugyan, de a többségnél még lehet akár több turnusra is jelentkezni.

OrientPress Hírügynökség

megosztás
hozzászólások
Jazz Fiesta (2), Év szállása (1), Divinyi Tamás (4), GESZ (11), Cseh László (1), MTI (595), hirdetés (1), Polgári vélemény (6), ajándék (8), deviza (1), emléknap (1), Balsai Móni (1), köztársasági elnök (1), Zala Megyei Főügyészség (4), Varga Terézia (1), hospice (1), Fodor Márk (8), kutya (23), kutyás strand (5), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), sorkötelezett (1), Nagymező Gyenesdiás (1), kresz (2), felsőoktatás (9), Sziládi-Kovács Tibor (2), Don (1), fogyasztóvédelem (1), karrier (1), jótékonyság (3), múzeumok éjszakája (4), macska (1), Gelencsér Dental (3), Katedra nyelviskola (5), 1956 (1), freestyle foci (1), munka (11), Nyitott Balaton (2), Cserszegtomajfutás (5), Fidesz (14), Rúzsa Magdi (1), szép (9), Horvath Terez jegyzo (29), Az év orvosa (1), Suba Alexandra (1), gyermek (12), Owaimer Zoheir (1), 3D (1), Fodor Edith (3), influenza (2), művészet (1)