Már az anyaméhben elkezdődik a nyelvtanulás

2013. május 10.
Már az anyaméhben elkezdődik az anyanyelv tanulása - vélik svéd és amerikai kutatók, akik születésük után 30 órával vizsgáltak újszülötteket.

Azt már kimutatták a szakemberek, hogy a magzat a méhben töltött utolsó hetei alatt képes felismerni anyja hangját és egy-egy dallamot. Az új vizsgálatok alapján azonban úgy tűnik, hogy ennél jóval többre képesek.

 

A 40 csecsemő között akadt fiú és lány, amerikai és svéd. Mindegyiküknek cumit adtak a szájába, és svéd, illetve angol beszédet hallgattattak velük. A kutatók megfigyelései szerint az angol anyanyelvű anyák csecsemői buzgóbban kezdtek cumizni, amikor svéd beszédet hallottak, mint amikor angolul szóltak hozzájuk. Ugyanez történt megfordítva a svéd csecsemőkkel: ők az angol beszéd hallatán kezdtek intenzívebb cumizásba.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az anyanyelvükre és az idegen nyelvre adott különböző reakció azt jelenti, az újszülöttek képesek meghallani a különbséget.

 

Patricia Kuhl, a Washingtoni Egyetem kutatója - akinek szakterülete a tanulási folyamatok és az agyműködés vizsgálata - úgy véli, hogy a nyelvtanulás már  a terhesség utolsó heteiben elkezdődik, amikor a magzat hallása teljesen kifejlődött - adta hírül a The Local című svéd lap.

 

megosztás
hozzászólások
keszthely program (1241), vízkereszt (1), police (513), Hotel Zenit (3), gyermekszám (1), Horváth Szabina (1), Keszthelyi Kiscápák (6), webmark (2), fogyasztóvédelem (1), Illés Fanni (1), adó (6), nap (2), Mátrai Gabriella (2), Balatoni Hajózási Zrt (4), Bagyinka Tímea (1), himnusz (1), vallás (1), Astellas-díj (2), szilveszter (6), verklifesztivál (3), Komoróczi Lajos (3), kormany (11), antsz (15), álommeló (1), Amazon (3), díj (4), vállalkozó (4), Kardos Gábor (6), könyvbemutató (2), tispol (3), Fidesz (14), Tóth Csaba (3), vb (8), mentő (9), Barista bajnokság (2), kovács (1), Rigo Csaba (36), advent (226), festetics (22), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), Cserszegtomajfutás (5), kulfold (245), munkahely (8), Halott pénz (1), Kovács Patrícia (1), Dublecz Karoly (2), Gulyás Orsolya (2), Az év orvosa (1), állami támogatás (1), Vatikán (1)