Már az anyaméhben elkezdődik a nyelvtanulás

2013. május 10.
Már az anyaméhben elkezdődik az anyanyelv tanulása - vélik svéd és amerikai kutatók, akik születésük után 30 órával vizsgáltak újszülötteket.

Azt már kimutatták a szakemberek, hogy a magzat a méhben töltött utolsó hetei alatt képes felismerni anyja hangját és egy-egy dallamot. Az új vizsgálatok alapján azonban úgy tűnik, hogy ennél jóval többre képesek.

 

A 40 csecsemő között akadt fiú és lány, amerikai és svéd. Mindegyiküknek cumit adtak a szájába, és svéd, illetve angol beszédet hallgattattak velük. A kutatók megfigyelései szerint az angol anyanyelvű anyák csecsemői buzgóbban kezdtek cumizni, amikor svéd beszédet hallottak, mint amikor angolul szóltak hozzájuk. Ugyanez történt megfordítva a svéd csecsemőkkel: ők az angol beszéd hallatán kezdtek intenzívebb cumizásba.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az anyanyelvükre és az idegen nyelvre adott különböző reakció azt jelenti, az újszülöttek képesek meghallani a különbséget.

 

Patricia Kuhl, a Washingtoni Egyetem kutatója - akinek szakterülete a tanulási folyamatok és az agyműködés vizsgálata - úgy véli, hogy a nyelvtanulás már  a terhesség utolsó heteiben elkezdődik, amikor a magzat hallása teljesen kifejlődött - adta hírül a The Local című svéd lap.

 

megosztás
hozzászólások
Erdély (2), ellazulás (1), nő (2), Rio 2016 (32), Asperger-szindróma (1), gyász (1), szakma (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), Rézsó Tamás (6), SzezOn bevásárló közösség (1), helyesírás (1), mozi (13), környezetvédelem (2), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), Jazz Fiesta (2), Cserszegi fűszeres (1), Krepsz Zoltán (38), alga (1), szabadsag (2), Giro d'Italia (1), Magyar Államkincstár (2), vasárnapi pihenőnap (3), kék zászló (1), pápa (1), tour de france (1), repülőtér (21), Kovács Patrícia (1), születés (16), kulfold (245), gyed (3), hévízi kifolyó (3), Gyarmati Noémi (1), Egészségfejlesztési Iroda (1), méregtelenítés (1), Lel Ki Főzde (1), Naszádos Antal (1), Orbán Viktor (3), hirdetés (1), transzfer (1), óvoda (7), Manninger Jenő (384), boksz (3), festetics (22), képviselő-testület (37), Street Festival Keszthely (1), advent (226), múzeumok éjszakája (4), atlétika (6), parlament (72), állatkínzás (2)