Magányosabbak a Facebook függők?

2011. július 25.
Egy friss felmérés szerint az ún. Y generáció, másképpen az ezredfordulós generáció tagjai azok, akik a legtöbbet használják a különböző közösségi oldalakat, és panaszkodnak leginkább arra, hogy magányosnak érzik magukat.

A Relationships Australia vizsgálata szerint az ún. Y generáció, azaz a számítástechnika és az internet világában felnőtt nemzedékek tagjai érzik magukat a leginkább magányosnak. Az ausztrál felmérés szerint a 25-34 évesek 30 százaléka panaszkodik magányra a leginkább, míg a második legnagyobb arányban a 25 év alatti fiatal felnőttek (19%) érzi így magát gyakorta.

A kutatás szerint ez a két korcsoport az, amelyre a legjellemzőbb a közösségi oldalak, elsősorban a Facebook használata, amelyeken keresztül ismeretségeiket és baráti kapcsolataikat fenntartják. Gyakori körükben az is, hogy az online igyekeznek ismerkedni, amelyhez az online társkeresőket használják.

A kutatást kommentáló melbourne-i egyetem szakértője szerint az érintett korcsoport tagjai körében azért olyan jellemző a magányosság érzése, mert nem tudják, hogyan legyenek egyedül. Damon Young szerint az Y generáció tagjai olyan erősen kötődnek az online kapcsolataikhoz, hogy ezek hiányát, illetve intenzitásának csökkenését sokkal jobban megérzik, és kevésbé tudják, hogyan kezeljék egyedüllétüket. Young feltételezi, hogy az idősebbek könnyebben elfoglalják magukat akkor is, ha épp nincs társaságuk.
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél)

megosztás
hozzászólások
Szőcs Tamás (1), alternatív gyógymód (1), Use Unused (1), nyelvtanulás (3), Bock Bisztró (12), OKJ (1), Pelso Társaság (6), Németh József (1), matolcsy gyorgy (1), kulturalis (4), Gulyás Orsolya (2), VOLT fesztival (7), hó (4), zala (1156), Balaton Sound (2), Top 50 (1), szakács (1), szabadsag (2), Balatoni Szövetség (3), gyógyfürdő (6), ellazulás (1), Lel Ki Főzde (1), georgikon dse (7), zeneszerző (1), kötélugró (1), katasztrofavedelem (44), Zala folyó (1), FINA vizes világbajnokság (1), Balatoni Kurzusok (8), halál (42), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Ferenc pápa (1), Dumaszínház (2), munkaszünet (1), nav (29), kutyás strand (5), újszülött (1), web (5), Mátrai Gabriella (2), Love your belly (2), operatőr (1), testkezelés (2), turisztika (94), Pápai Gábor (6), helyesírás (1), triatlon (13), debrecen uszo eb (16), repuloter (64), Bóka István (1), Ugrimanók (1)