Ma végleg eldől, ki jutott be idén egyetemre, főiskolára

2013. augusztus 29.
Akik pótfelvételi keretében adták be újra jelentkezésüket a vágyott felsőoktatási intézménybe, ma megtudják, hogy szeptemberben számukra is elkezdődik-e az iskola. Akik most sem nyertek felvételt, azoknak sem kell elkeseredniük.

Az előttük álló évben szakmát tanulhatnak, mellyel akár a következő évi felvételihez szükséges többletpontszámot is megszerezhetik. A szeptemberben megváltozó OKJ-s képzések diploma előtt és helyett is piacképes tudást biztosíthatnak, augusztus végéig pedig még a jelenlegi rendszer szerint lehet jelentkezni a képzésekre. A 95 ezer jelentkezőből 72 ezren tudták már július 24-én, hogy bejutottak a kiválasztott egyetemre vagy főiskolára. Az a körülbelül 20 ezer diák, aki ebben a körben nem nyert felvételt, dönthetett úgy, hogy a pótfelvételi keretében is jelentkezik egy kiválasztott intézmény képzésére. Számukra ma dől el, hogy szeptemberben ők is egyetemisták vagy főiskolások lesznek-e.

Bár a felnőtt lét egyik első komoly mérföldkövét jelenti a felsőoktatási diáklét, mégsem kell csüggednie annak, aki idén nem nyert felvételt. Számos lehetőség nyílik ugyanis a megváltozott OKJ-s rendszerben piacképes tudás, illetve a következő felvételihez plusz pontok megszerzésére. Hiszen középfokú végzettséggel nemcsak a felsőoktatásba lehet felvételt nyerni, hanem a munkaerőpiacon keresett szakképesítések megszerzése is megnyílik a diákok előtt. Számos gyakorlatcentrikus, értékes tudást biztosító felnőttképzésre lehet beiratkozni, és sok pozíció betöltéséhez nem is szükséges a felsőfokú végzettség. „Az OKJ-s képzések előnye, hogy gyakorlatközpontúan lehet az ismereteket elsajátítani, sok munkaadó kifejezetten ezt a képzettséget részesíti előnyben. Ráadásul egy későbbi felvételi során még plusz pontokat is jelentenek a szakirányú karrierépítésben, így azok számára is optimális megoldást nyújtanak, akik később mégis felvételiznének.” – mondta el Bársony Csaba, a Perfekt Zrt. oktatási igazgatója.

Az OKJ-s képzések lehetőséget adnak arra, hogy nem diplomás munkaerőként a diák megszerezze ezt az első munkatapasztalatot, mellyel később könnyebb dolga lesz a munkaerőpiacon. Sőt bizonyos OKJ-s képzések kifejezetten keresett, átlagon felüli fizetéssel járó szakmákra készítenek fel. A közgazdasági képzések tipikusan ilyenek: az emelt szintű társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó vagy a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam például érettségivel is megkezdhető.
A közgazdasági képzések terén piacvezető, országos hálózattal rendelkező Perfekt Zrt. tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy az érettségivel elvégzett OKJ-s tanfolyamok megtöbbszörözik a sikeres elhelyezkedés esélyeit.
Aki még augusztus végéig jelentkezik a képzésekre, a régi rendszer szerint, kevesebb óraszámban is elsajátíthatja az adott szakmát. A szeptemberben bevezetendő új szabályozás szerint ugyanis hosszabb ideig tartanak majd a képzések és emiatt többet is kell fizetni értük.

megosztás
hozzászólások
Golgota Baptista Gyülekezet (1), Liszkay (2), skandinav lotto (81), Hotel Zenit (3), Laky András (2), medve (1), zápor (1), Fodor Edith (3), Marsalkó Dávid (1), Könnyid László (1), Cserszegtomajfutás (5), színház (5), Bóka Péter (1), Kardos Gábor (6), Magyarország szépe (1), Jobbik (10), építész (3), sztár (2), KDNP (1), konyha (1), Havasi Bálint (13), TDM (3), Sziládi-Kovács Tibor (2), cukorbetegség (2), gyermekfelügyelő (1), spinning (2), Giro d'Italia (1), vízkereszt (1), Katedra nyelviskola (5), vegetariánus (1), HIV (1), Ranolder (1), Nagykanizsa (1), strand (21), Semmelweis (2), koktél (1), boksz (3), tavasz (1), regatta (2), kávé (2), Major Veronika (5), Forstner Anna (1), aranyérem (1), menza (2), Rigo Csaba (36), kulfold (245), euronews (1), voroskereszt (24), Platán étterem (1), Tour de Hongrie (2)