„Ma már mindenki külföldön dolgozik, aki életében látott tányért meg kanalat”

2017. március 14.
Csaknem négy teljes, a balatoni vendéglátásban töltött évtizeddel a háta mögött Kocsis Miklós nem tagadja: csalódott. A Balatonnál a remélt és szükséges fejlesztések (példának okáért a Bécs–Balaton autópálya) évek óta nem történtek meg. A szezonális vendéglátók helyzetét senki nem könnyítette meg, a szakképzett munkaerőt pedig felszippantotta az Európai Unió.

„Erre a munkára születni kell, csak az fogjon bele, aki képes szívvel-lélekkel csinálni” – kezdi Kocsis Miklós. A vonyarcvashegyi Eldorado fogadó üzemeltetője pályája elején főként szálláshelykiadással foglalkozott, az Eldorado azonban adta magát a melegkonyhás vendéglátáshoz. A Széchenyi-program által fejlesztették a konyhát, jó magyaros ételeket szolgáltak fel, a vendégek imádták.

„Az utóbbi években egyre nehezebben találtunk szakácsot, egyre nehezebb volt összeszedni a személyzetet. A rezsi, a bérköltség és főleg a járulékok iszonyú terhet rónak egy vállalkozóra, esetünkben erre még rárakódott a bérleti díj is. A Balaton mellett a probléma hatványozódik: szezonális jellegéből adódóan rövid az az időszak, amely alatt ki kell gazdálkodni a költségeket, erre a rövid időszakra még nehezebb embert találni. Mindig vártam, hogy változás lesz, de a mai napig nem kapnak támogatást, segítséget a szezonális üzletek vezetői abban, hogy realizálni tudják a nyereségüket” – sorolja.

„Az éttermet az idén sem tudjuk megnyitni, anélkül a bérleti díjat meg szinte lehetetlen kigazdálkodni. Tavaly már csak reggeliztettünk, de arra sem találtunk hónapokon keresztül munkaerőt. Most is hirdetünk, de nincs jelentkező, pedig májusban szeretnénk nyitni.”
A térségben rengeteg saját tulajdonú étterem bezárt, több szálláshelyen megszüntették a konyhát, sok helyet árulnak, ami arról árulkodik, hogy egyre több a nehézség. A legnagyobb gond, hogy nemhogy szakképzett munkaerőt, de képesítés nélkülit is alig lehet találni a vendéglátásban.

„Ma már mindenki külföldön dolgozik, aki életében látott tányért meg kanalat” – állítja keserűen a fogadó üzemeltetője. A másik probléma, hogy csökken a fizetőképes kereslet. A kettő szervesen összefügg: ha romlik az éttermi vendéglátás színvonala, mert nem megfelelő a személyzet, egyre kevesebb vendég jön. A felső-balatoni régióban, a fővároshoz közelebb némileg jobb a helyzet, több a vendég. Ha pedig megvan a bevétel, jobban meg tudják fizetni a személyzetet is. „Mi már nem érünk fel addig anyagilag” – sóhajtja.
A szezonális vendéglátás területén az európai uniós csatlakozás sem hozott látványos változást. „Mi csak piacnak kellettünk, és a szabad munkaerő-áramlásban kódolva volt a jelenlegi szakemberhiány” – teszi hozzá.

megosztás
hozzászólások
tengerpart (1), Tóth Levente (2), idegenforgalom (174), előadás (14), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Cserszegtomajfutás (5), diploma (4), vitorlásverseny (30), VOLT fesztival (7), törvény (1), Zalai Kutyasuli (1), hotel mirage (1), baleset (169), Nyári Viola (1), Divinyi Tamás (4), 1956 (1), Balatoni Kör (2), Biró Lajos (1), Tata (1), vízkereszt (1), Krasznai István (1), rádió (1), étel (3), antsz (15), viz (1), Szabó Ilona (1), Életfa iskola (2), Év fája (1), helyesírás (1), operatőr (1), jég (5), Puskás Tamás (3), Paleomedicina (1), szerencsejatek (630), Oláh Péter (2), újév (6), egyetem (188), Monitor konyhája (80), Tar Ferenc (3), ingatlan (12), KFT (1), Babos Lajos (1), Oroszlán Zsolt (2), nagyik karácsonya (1), fürdő (2), Lisa (35), Balatonfüred (3), földrengés (2), maraton (59), georgikon (38)