Litkey vezet Keszthelynél, Lisa harmadiknak fordult

2016. július 14.
A megjósolt erős szél eddig elmaradt, ám a gyors katamaránok így is rekordközeli időt futhatnak a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjon. Keszthelynél a tizenegyszeres győztes Litkey Farkas vezetett a rekordtartó Fifty-Fifty, Józsa Márton kormányos csapata előtt. Lisa, a keszthelyi hajó az egytestűek között harmadiknak fordult.A csütörtök reggel 9 órai rajtra a szél csaknem elállt. A mezőny 3-4 csomós, helyenként teljesen kihagyó északnyugati szélben rugaszkodott neki a 155 kilométeres,  hagyományos Kenese – Siófok – Keszthely – Balatonfüred  távnak.

Az első, kenesei pályajelnél Kenesénél Vándor Róberték RSM DTM nevű katamaránja fordult elsőként a Kaiser Kristóf vezette Extreme 40-es, és a Fifty-Fifty előtt. Siófok után már Kaiserék haladtak az élen, a Tihanyi-szoroson túl pedig a Fifty.Fifty vette át a vezetést.

Az első hajó alig 1 óra 40 perccel a rajt után átért a Balaton nyugati medencéjébe, ahol  tovább folytatódott, sőt még fokozódott is a száguldás Keszthely felé.
Igen ám, de a Balaton szél szempontjából még letisztult időjárási helyzetben is három különböző részre osztható. A keleti medencéből a nyugatiba érve még nem változott a szélhelyzet, de Györöknél, a Keszthelyi-öböl bejáratánál a hajók kifutottak a jó szélből.

Lehet-e még csúcsjavítás? Ez elsősorban azon múlik, hogy az élmezőny milyen gyorsan tud elszabadulni a Keszthelyi-öbölből, illetve milyen szél fúj a visszaúton.

Az előrejelzések szerint az északnyugati szél nem csak kitart a Balaton nagy részén, de este-éjjel újabb erősödés várható, és pénteken egész nap erős, viharos lesz. A Beaufort skálán a későbbiekben 6-7-es szél várható, amivel elsősorban a mezőny második felének kell majd megbirkóznia. Ha az elsők délután négy óra előtt átérnek a Tihanyi-csövön, akkor születhet új rekord. Az esély még él.

megosztás
hozzászólások
idegenforgalmi adó (1), tavaszi szél vizet áraszt (1), belfold (1440), drogmentes (1), Giro d'Italia (1), mentő (9), Csángó Zsuzsa (1), álommeló (1), Bóka Péter (1), Szeiler Gábor (1), Bálint NatáLia (2), Egészségfejlesztési Iroda (1), Balaton átúszás (5), alapítvány (2), Pura Vida Port (1), Amazon (3), Örvényeshegy Piknik (3), esküvő (9), Bocuse (3), kutatók éjszakája (1), Gyertyánági Endre (1), óvoda (7), Via Hotel (1), proa (1), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), kiállítás (16), webshop (1), Selmeczy Zsuzsanna (5), lovaglás (2), támogatás (5), családbarát (1), menzareform (4), Cserszegi fűszeres (1), kezilabda (64), szalon (1), Keszthelyen élni (6), vívás (1), Partics Roland Hunor (1), Monitor konyhája (80), kulfold (245), Varga Terézia (1), hullámmasszázs (1), ökölvívás (2), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), monitormagazin (107), kék zászló (1), vendégéjszaka (2), freestyle foci (1), luxus (4), videó (1)