Lépésről lépésre kialakított faluközpont Balatongyörökön

2013. október 30.
A településfejlesztés során csak azokat a fákat vágják ki, amelyek tájidegenek, betegek, vagy elöregedtek, ezért balesetveszélyesek. Az értékes fák és fasorok megmaradnak – válaszolta az ellenséges megnyilvánulásokra Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere.

2012 októberében volt lehetőség arra, hogy a lakossági elképzeléseket egy tervbe kovácsolják, és pályázatot nyújtsanak be a Nyugat-dunántúli operatív programban. Év végén elfogadták a pályázatot, csaknem 200 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyert Balatongyörök a projekt megvalósítására.
Nem mindenki örül azonban a fejlesztéseknek. A fák kivágása ellenségeskedést váltott ki a lakosság körében.

A sétányok fejlesztésért kiáltanak!
A kor szelleme azt követeli meg a településtől, hogy tartson lépést a mostani elvárásokkal, a sétányok fejlesztésért kiáltanak. Át szeretnék építeni a strand bejáratát, elbontanák a régi strandpénztárat, nagyobb tér lesz előtte. A templom sarkától láthatóvá válik majd a tó.
Új zöldövezetet, cserjéket, gyógynövényeket kívánnak telepíteni. A rendezvénytér mellé új fasort ültetnek, valamint jegenyefákat a meglévő sor folytatásaként. A régi, elszáradt, beteg fákat kivágják, helyükre pedig újakat telepítenek. A parton található tájidegen tujákat – amelyek zavarják a kilátást a tóra – szintén kivágják, visszametszik vagy átültetik. Ezt már korábban elkezdte az önkormányzat.
– A tervezés előtt szakértőket kértünk fel arra, hogy műszeres vizsgálatokkal állapítsák meg, melyik az a fa, amelyiket ki kell vágni. Nem minden esetben lehet ugyanis külsőre megítélni, hogy melyik fa beteg, korhadt, üreges – mondta a polgármester.

Nem volt kellő tájékoztatás?
Tavaly októbertől kezdve többször is tájékoztatták a lakókat négy közmeghallgatáson, öt újságcikkben, két tévé- és három rádióinterjúban. A tervek fél évig voltak kifüggesztve, megnézhették a lakók az önkormányzatnál, a kiviteli tervezés időszakában bárki elmondhatta a véleményét, a reális elképzeléseket beépítették a tervekbe. Azok az érvek tehát, hogy nem volt kellő tájékoztatás, nem felelnek meg a valóságnak – szögezte le Biró Róbert.

A polgármestertől megtudtuk azt is: Manninger Jenő a hónap elején látogatást tett Balatongyörökön. Az országgyűlési képviselő megtekintette a terveket, és egyeztetett Biró Róberttel. Ő is megállapította, hogy a félelmek, amiket a környezetért aggódók megfogalmaztak, túlzók és alaptalanok voltak. A meglévő fasorokban és környezetükben nem történnek olyan mértékű beavatkozások, amelyek jelentősen megváltoztatnák azok jelenlegi arculatát.

megosztás
hozzászólások
TRX (22), vlog (4), Somogyi Zoltán (4), posta (1), Balatoni Kurzusok (8), Főügyészség (7), ló (1), Pappné Beke Judit (1), Szutrély Péter (7), vendeglátás (6), Négeli Noémi (1), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Paleomedicina (1), Bóka István (1), kormánymegbízott (1), Libás (2), étel (3), Sárdi Katalin (1), webshop (1), Lel Ki Főzde (1), olimpia (152), mellrák (1), menekült (1), Balaton Sound (2), Fidesz (14), alpolgármester (2), Villányi Éva (1), Balaton-part (10), Cserszegi fűszeres (1), Hanse (2), Ferenc pápa (1), vadász (2), Balaton átúszás (5), kereszt (1), állami támogatás (1), munkaviszony (1), tavasz (1), recept (178), kormanyhivatal (93), Jemen (1), Mohácsi József (8), Biró Róbert (15), Palásthy Bese (1), punkosdi regatta (9), keszthely (4040), gyümölcs (2), menetrend (3), balett (1), Fenyves allé (1), Rézsó Tamás (6)