Lenyelhető tévéstúdió és 3D-s nyomtatóval készülő csípőprotézis

2017. május 27.
Merre fejlődik az orvostudomány? Mely problémák égnek a körmünkre, és melyek azok, amelyekben a haladás megrekedt? Nélkülözhető-e az ember az ellátásban? Az orvoslás jövőjéről szóló sorozatunk e részében állandó szakértőnkkel, dr. Szutrély Péter urológussal erre kerestük a választ.

Minden tudományos-orvosi felfedezés, minden „csoda” hosszas és keserves végiggondolásnak és kísérletezésnek az eredménye, amelyet az informatika sosem lesz képes kiváltani.

Lehetséges, hogy száz év múlva betegre fogja röhögni magát az emberiség a napjainkban használatos komputerizáción. Az informatikánk köztudomásúan egy meglehetősen primitív felismerésen alapul, az egybit-rendszeren. Nem szabad azt hinnünk, hogy mindent meg fog oldani az életünkben, sőt a mai tudásunk szerinti informatika el is érte az orvoslásban azt, amit lehetett. Az „igen-nem” információ nem az élet teljes leképezése.

A diagnosztikában az ultrahang az 1930-as évek fürdőkádkísérletei után akkor vált átütő erejűvé, amikor lett számítógép, amely fel tudta dolgozni a radarkép adatait. A CT egy Röntgen által feltalált, majd továbbfejlesztett eljárás (a rétegfelvétel), amelyet összekötöttek egy képfeldolgozó programmal. Az MRT, bár más alapon alkot képet, szintén komputer segítségével dolgozza fel a kapott adatokat. A képalkotó eljárások, egyéb diagnosztikai vizsgálatok és a számítógépek együtt sem helyettesíthetik azonban az ember szintetizáló képességét, csak segédeszközök, szerszámok maradnak.

Nano és mikro
A jövő medicinájának nagy kérdései inkább a gyógyítási technikák területén mozognak. Ilyen például a ma még csak diagnosztizálásra használatos „lenyelhető tévéstúdió”, a kapszulás bélvizsgálat (endoszkópia). Jelenleg csak képeket sugároz, de ha felszereljük egy őrült apró motorral és néhány miniatürizált robotkarral, húsz-harminc év múlva a polipot nemcsak megmutatja, hanem le is szedi, és ki is hozza.
A műtéti eljárások területén óriási előrelépés történt az ötvenes évekhez képest: a narkózis technikájában és a felhasznált szerekben ma sokkal előbbre tartunk, a hosszabb-rövidebb altatások alig terhelik meg a szervezetet, még ha megvannak is a maguk veszélyei.

Mellélövések és ígéretes utak
Míg korábban például a csípőprotézisből egyenméret volt, és azt szabták rá a betegre több-kevesebb sikerrel, addig ma már 3D-s „nyomtató” állítja elő személyre szabottan a betegnek tökéletesen megfelelő formájú és méretű protézist.
Haladás érhető el bizonyos betegségek kezelésében is: az inzulinpumpa folyamatosan méri a cukorszintet, és adagolja az inzulint a cukorbeteg bőre alá „építve”. A Parkinson-kór kezelésére alkalmazott pumpa a vérszint alapján adagolja az ellenszert, s az ópiátpumpák is automatikusan pumpálják a fájdalomcsillapítót. Valószínűsíthető, hogy hamarosan a pacemakerek energiaellátása is megoldódik a bioenergia által.
Hatalmas lehetőségeket rejt magában a sokat szidott géntechnológia a ma divatos szervátültetés ellenében. A jövő a szöveti technikák tökéletesítését ígéri: az ember őssejtjéből kifejleszthetővé válik egy új saját szerv a megbetegedett helyett, legyen az hasnyálmirigy vagy szívizom.

Az antibiotikumok kora leáldozott
Körmünkre ég viszont a kórokozók elleni küzdelem problémája. Elmúlt az az idilli időszak, amely a penicillinnel kezdődött. Ma már erősen szűkül az antibiotikummal kezelhető betegségek köre, záros határidőn belül nem marad fegyverünk a kórokozók ellen. Az antibiotikumok ideje elhozta a bioegyensúly kibillenését, ennek megfelelően a vírusok, köszönik szépen, remekül vannak, és nagy disznóságokra képesek, gondoljunk csak az ebolára, a zikavírusra vagy az influenza „bonyolódására”. A vírusok ellen kevés hatásos ellenszerünk van.

A globalizáció ára
A globális felmelegedéssel, a turizmussal, a repülés hétköznapivá válásával, valamint a migrációval pillanatok alatt elterjednek és mutálódnak Európában olyan vírusok, amelyekre nem vagyunk felkészülve. Így érkezett földrészünkre a tigrisszúnyog is, amely a dengue-lázat okozó vírust hordozza, és hasonlóan érkezett a „modern” malária is.
Folytatjuk.

megosztás
hozzászólások
kapcsolódó hírek
Tar László (1), Keszthely HUSZ (3), Pelso Társaság (6), traffipax (4), Fehér szalag (1), könyv (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), online (1), Vajda János Gimnázium (22), egyetem (188), fagylalt (6), Tata (1), alkalmassági (1), golf (11), alga (1), fogyasztóvédelem (1), betegség (12), Gál Lajos (9), nyelvtanulás (3), daganat (6), kutyás strand (5), Pampetrics Milán (2), szüret (4), Balsai Móni (1), zápor (1), születés (16), gyilkosság (1), Babos Lajos (1), Jobbik (10), sütemény (1), Horvath Terez jegyzo (29), korhaz (99), magyar dal napja (8), Asperger-szindróma (1), posta (1), hévízi kifolyó (3), Tóth Xénia (6), Gyertyánági Endre (1), álommeló (1), videó (1), törvény (1), Lisa (35), onkormanyzat (481), Kovács Ernő (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), bíróság (8), meteorologia (146), kék zászló (1), Udvaros Dorottya (1), idegenforgalom (174)