Legalizálják-e a prostitúciót?

2012. május 20.
Egy friss közvélemény-kutatás szerint tízből közel négy amerikai válaszadó helyesnek gondolná a prostitúció legalizálását. A támogatók egyik leghangsúlyosabb érve az "iparágtól" remélt jelentős adóbevétel.

A közelmúltban lebukott madám borzolja a kedélyeket New Yorkban. A négygyermekes családanyáról kiderült, 15 éve irányít egy, az Upper East Side-on működő kuplerájt, amely kizárólag a legfelsőbb körökből származó vendégeket szolgált ki. Az állítólag milliós vagyont felhalmozó Anna Gristina jelenleg előzetes letartóztatásban van, a bíróság 2 millió dolláros óvadék ellenében helyezné csak szabadlábra.

Az eset kapcsán a YouGov közvélemény-kutató végzett felmérést arról, mit gondolnak az amerikaiak a prostitúció esetleges legalizálásáról. A válaszadók közül tízből közel négyen a törvényesítés mellett foglaltak állást: 12 százalék szerint mindenképpen, 26 százalék szerint valószínűleg jó ötlet lenne a prostitúció legalizálása. A megkérdezettek 48 százaléka utasította el a felvetést: 17 százalék semmiképp, 31 százalék inkább nem tartja jó ötletnek a gondolatot.

A kutatók azok körében, akik egyetértettek, arra is rákérdeztek, milyen okokból tartják célszerűnek az illegális tevékenység törvényesítését. Az egyetértők 15 százaléka úgy nyilatkozott, a prostitúció morálisan nem helytelen, így nincs ok a kriminalizálására. 11 százalék szerint a törvényesítéssel visszaszorítható lenne az szexiparban érdekelt szervezett bűnözés. 26 százalék az egészségügyi körülmények javulását, 25 százalék a kiskorúak és a nők hatékonyabb védelmét remélné a változástól. A válaszadók 23 százaléka szerint pedig jól jönne a gazdaságnak, ha a szexuális szolgáltatások piacát meg tudná adóztatni az állam.

A legalizálást ellenzők 44 százaléka szerint a prostitúció morálisan helytelen. 17 százalék azzal érvel, a tevékenység ellentmond a vallási tanításoknak, 9 százalék szerint pedig aláássa a házasságokat. Az ellenzők 25 százaléka tart attól, hogy a prostitúció elősegíti a nemi betegségek terjedését, 5 százalék pedig attól fél, a legalizálással nőne a kereslet a szexuális szolgáltatás iránt.

A YouGov adatai szerint a nők 57, a férfiak 40 százaléka ellenzi a prostitúció törvényesítését.
(Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél)

megosztás
hozzászólások
orosz (1), túlsúlyos (3), költségvetés (1), esküvő (9), keszthelyi nyari jatekok (55), Benkő Lívia (1), állatkert (1), vuz kft (17), pollen (3), Cserszegtomaj (124), Marsalkó Dávid (1), Kardos Gábor (6), influenza (2), Zala folyó (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), Bóka István (1), Csótár András (58), Udvaros Dorottya (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), orvos (22), Zsittnyán Tamás (1), jaras (36), vb (8), Mohácsi József (8), Festetics kastély (139), Joós Attila (1), husvet (14), uszoda (9), Balatoni Kör (2), szilveszter (6), Dublecz Karoly (2), Kartali Zsuzsanna (1), Lidl (1), Visionet (1), meteorologia (146), Otthon Centrum (1), vízkereszt (1), Ékszertáska (2), okmányiroda (1), Keszthelyi Táncpanoráma (7), Cserszegi fűszeres (1), Partics Roland Hunor (1), Év fája (1), arckezelés (1), google (3), turisztika (94), Bethesda (1), kávé (2), Lel Ki Főzde (1), hegyalja fesztival (3)