Lassú kipusztulás fenyegeti a kettős feketefenyő-fasort

2014. február 21.
A 120 éves Fenyves allé számokban és képekben címmel tartott vetített képes előadást Komoróczi Lajos agrármérnök a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárban. Ismerjük meg közelebbről a különleges fasort, amelynek állapotával ha ma szembesülne az egykori herceg, biztosan elképedne.

A Keszthelyről Balatonszentgyörgyre vezető 71-es úttal párhuzamosan futó, egykori kocsikázó-lovagló utat szegélyezi a kettős feketefenyő-fasor, amely egy, a területből kiemelkedő domborulaton, nyílegyenesen vezet Fenékpusztára. A feketefenyők alkotta, egyedülálló Fenyves allét II. Festetics Tasziló egyes források szerint 1894-ben azért telepítette, mert nem akart a Kossuth Lajosról elnevezett főutcán eljutni fenéki birtokára. Felesége, Lady Hamilton skót hercegnő is gyakran kocsikázott itt.

A 75-ös úttól a Tanyakeresztig tartó allészakasznak – amelynek kezelői joga a Pannon Egyetemé – a szomszédságában találhatók az egyetem tangazdasága által művelt földek. A Tanyakereszttől Fenékpusztáig tartó rész önkormányzati tulajdonban van. A Burgonyakutatási Központ által művelt területek e szakasz egy részének két oldalán sorakoznak. Az allé ott van a legszebb állapotban, ahol a „krumplisok” gazdálkodnak, mert ők szívügyüknek tekintik a fasort – mesélte Komoróczi Lajos, aki a közelben lakik, rendszeresen erre sétáltatja a kutyáját.

Az agrármérnök szomorúan tapasztalja, hogy a fasor egyharmada már hiányzik, a másik harmada pedig súlyosan veszélyeztetett, kiszáradás fenyegeti, nehezen viseli az utóbbi évek csapadékszegény időjárását, lombvörösödést okozó gombafertőzés támadta meg a legyengült példányokat, amelyek így előbb-utóbb elveszítik a lombjukat.

A szakember szerint nem szabadna a fák közé orgonát és más növényeket telepíteni, mert ezek is elveszik a nedvességet a fenyőktől. Az is bosszantó, hogy egyesek idehordják a szemetet. – Közösen kellene vigyáznunk erre a felbecsülhetetlen értékű fasorra. Ezek a fenyők egyedi favédelmet érdemelnének. Jó lenne, ha nemcsak tulajdonosa, hanem gazdája is lenne! Folyamatosan ellenőrizni kellene a fák állapotát, és pótolni a hiányokat – tette hozzá Komoróczi Lajos.

megosztás
hozzászólások
Halház kft (1), Gyertyánági Endre (1), Pápai Gábor (6), igazgató (1), minimálbér (1), életmód (10), KiBeszél (14), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), természet (2), Balaton Sound (2), Főügyészség (7), Pete Krisztina (1), GESZ (11), állami (1), Vajda János Gimnázium (22), Amazon (3), hirdetés (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), aranyérem (1), Budapest (3), ajánló (1148), LMP (4), beruházás (2), verseny (2), karácsonyi képeslap (1), egyetem (188), KRAFT (5), reklám (1), Márton nap (1), mozi (13), gyilkosság (1), Pura Vida Port (1), környezetvédelem (2), Palásthy Bese (2), uszoda (9), szakács (1), matolcsy gyorgy (1), álláshirdetés (18), pünkösdi regatta (5), Szennyai Anita (2), alakformálás (6), hazassag (6), holokauszt (1), Balsai Móni (1), szilveszter (6), onkormanyzat (481), Zala Megyei Közgyűlés (3), riporter (1), Bóka György (2), Selmeczy Zsuzsanna (5)