Lakástudatosak lettek a családalapítók

Lakástudatosak lettek a családalapítók

2016. szeptember 28.
A családalapító fiatalok kapkodnak az állami támogatások és a megfelelő ingatlanok után. Részben az ő érdeklődésük hajtja az újlakásépítés motorját is. A szűk anyagi lehetőségek a korábbinál nagyobb gátat jelentenek, a támogatások és a bőséges lakáskínálat viszont több esélyt tartogatnak. Társadalomtudós és ingatlanpiaci szakemberek adnak magyarázatot, és javasolnak megoldást.

Egy-két generációval ezelőtt még egyértelmű volt, milyen életútra számíthatnak az emberek: házasság, lakás, gyerek. Mára a sorrend felborult, mivel a mostani huszonéveseknek sokkal több társadalmi és gazdasági változáshoz kell alkalmazkodniuk, mint az előző nemzedékeknek – magyarázza a jelenséget Szvetelszky Zsuzsa szociológus. A fiatalok könnyebben váltanak munkahelyet és lakóhelyet, és az albérletben élő párok sokszor csak a gyermekvállalással egy időben döntenek a saját lakás vásárlása mellett. Így azonban a családtervezéssel párhuzamosan az ingatlan-beruházásra is félre kell tenniük, ami óriási anyagi megterheléssel jár. Érthető, hogy élénken érdeklődnek a támogatási formák iránt.


 

A zöldbe vágynak a gyerekesek
A családosok igényei könnyen azonosíthatók. A gyereket vállalók körében az 1+2 félszobás, 3 szobás és a 2+2 félszobás, nagyjából 50-80 négyzetméter közötti panellakások, valamint a kb. 100 négyzetméter alapterületű, 3-4 szobás családi-, iker- és sorházak népszerűek. Nagyon fontos számukra a jó közlekedési infrastruktúra, beleértve a tömegközlekedést is, illetve hogy közel legyen az oktatási és egészségügyi intézmény. A belváros helyett a zöldövezetet részesítik előnyben. Az otthonteremtési támogatások és az alacsony kamatozású hitelek miatt körükben növekszik leginkább az újlakást építők száma. Az országszerte idén az első hat hónapban kiadott, a tavalyit másfélszeresen meghaladó, mintegy 13 ezer építési engedély mögött is nagyrészt őket lehet sejteni – véli Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Ad egy szobát a gyereknek az állam
A lakáscélú megtakarítások felhasználása is jellemzően olyan mérföldkövekhez köthető, mint a gyermekvállalás, családgyarapítás, hiszen ilyenkor a leggyakoribb a lakásfelújítás, ilyenkor van szükség a lakás bővítésére, vagy esetleg a korábbi dolgozószoba gyerekszobává alakítására. Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese szerint a gyermekvállalást fontolgatók akkor gondolkodnak helyesen, ha már jóval a babavárást megelőzően gondoskodnak a bővülő család lakásigényének finanszírozásáról, így a gyermek 2-3 éves korában megkaphatja a saját szobáját. Hat év alatt például támogatással és lakáskölcsönnel 4,5 millió forint is lehet a felvehető összeg.

megosztás
hozzászólások
katona (1), Tóth Csaba (3), Lel Ki Főzde (1), fejlesztés (12), gerincvédelem (1), parkolás (8), apartman (3), felveteli (29), Egészségfejlesztési Iroda (1), hirdetés (1), Halott pénz (1), Gál Lajos (9), Aradvári László (1), police (513), csapadék (1), munkaviszony (1), migráns (3), Torsa Dániel (1), Sárdi Katalin (1), repülőtér (21), regatta (2), büntetés (3), onkormanyzat (481), europa-bajnok (5), Krassói Katalin (1), Visionet (1), tour de france (1), ZalaSprings Golf Resort (2), kulturalis (4), eon (2), utánpótlás (1), nagyik karácsonya (1), Mikulás (8), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), divat (4), iskola (338), szépségápolás (8), Hírek képekben (10), Illés Fanni (1), szűrés (1), Horváth Szabina (1), footgolf (1), Év fája (1), keszthely balaton kekszalag (5), 3D (1), építész (3), vb (8), dinnye (1), múzeumok éjszakája (4), pedagógus (6)