Kutyás strand Keszthelyen, a Balatonon harmadikként

2019. július 17.
Magyarországon egy múlt évi felmérés szerint minden negyedik ember tart kutyát, csak a fővárosban négyszázezer eb él – javarészt a gazdájával.

A kutya ma már családtagnak számít, és egyre nagyobb felelősséggel viseltetünk négylábú társaink iránt. Ha tehetjük, a közös séták mellett együtt megyünk velük étterembe, kávézni és nyaralni is, lehetőleg olyan helyre, ahol a kutya is szívesen látott vendég. Mindez óriási lehetőségeket rejt magában mind a szolgáltatószektor, mind a turizmus számára.

Az ebekért és a gazdákért

A kutyabarát turizmus dinamikusan fejlődő szegmense az ágazatnak, s a vállalkozások felismerték a trendeket: rugalmasak, innovatívak, és egy kis odafigyeléssel, néhány változtatással nagy eredményeket érnek el a kutyatartók körében. A kutyás társadalom is fejlődik: változott a törvényi szabályozás, változnak a kutyatartási szokások, érik a kutyatartás hazai kultúrája. Egyre több gazda ügyel arra, hogy négylábú barátja minden helyzetben a többi ember és a társadalom által elvárt módon viselkedjen. A bővülő igényeknek megfelelően egyre több a kutyabarát vendéglátó- és szálláshely, a kulturált kutyasétáltató és élménypark, emellett nő a közös vízparti pihenést lehetővé tevő területek száma is.

Ezen helyek összegyűjtésének céljával jött létre a Kutyabarát.hu 2012. június 1-jén az első hazai kutyabarát helyeket közvetítő és népszerűsítő portál-magazinként. Azóta a legnagyobb kutyabarát-adatbázist tudhatja magáénak: a kezdeti 30 után ma már több mint 700 kutyabarát helyet és 100 kutyás szolgáltatót tart számon. A Kutyabarát.hu a társadalmi felelősségvállalást is szem előtt tartva a kutyás társadalom kultúrájának fejlesztéséért küzd, a tudatos és felelős állattartásra hívja fel a figyelmet.

A sikeren felbuzdulva az alapítók újabb nagyszabású vállalkozásba fogtak: 2017-ben kiadták Kutyabarát Balaton címmel élménykalauzukat a magyar tengernél kikapcsolódni vágyó kutyás társaiknak, hogy a nyaralás ne elérhetetlen álom vagy akadályokkal teli vállalkozás legyen. A térképpel a zsebükben a gazdik magabiztosan vághatnak bele kedvencükkel a kalandokba. A kiadványban benne van minden, amire egy meleg nyári napon egy kutyásnak a Balaton-parton szüksége lehet: étterem, szállás, kutyastrand, látnivalók, rendezvények vagy állatorvos. A húszezer példányban nyomtatott élménykalauz az idén is megjelent, beszerezhető magazinokban, balatoni turisztikai irodákban, a térképen részt vevő helyeken és a nagyobb városokban.

Keszthelyi kutyás park-piknikkert és fürdetőhely a városért

2017 őszén indultak az egyeztetések a Balaton-parti települések vezetőivel a Kutyabarát Balaton projekttel kapcsolatosan, amely a régió kutyás turizmusát hivatott szolgálni. A Kutyabarát.hu portál és magazin alapítói akkor egy kerekasztal-beszélgetésen fejtették ki elképzeléseiket településvezetők, turizmusmarketing-szakértők és balatoni turisztikai szervezetek képviselői jelenlétében.

A Kutyabarát csapata – az egyre növekvő igények kielégítéséhez – folyamatosan kutatja az újabb lehetséges kutyabarát fürdetőhelyeket a Balaton partján. Az északi oldalon sajnos a partszakaszok adottságai, valamint a természetvédelmi területek miatt nem találtak megfelelő helyszínt. A déli oldalon is csekély lehetőség adódott, ugyanis ahol esetleg a terület alkalmas lehetett volna kutyás fürdőhely kialakítására, ott a lakóházak, az üdülőövezet közelsége miatt nem tudott megvalósulni a kezdeményezés, vagy az önkormányzatok nem kívántak „lecsípni” egy kisebb részt sem a már meglévő strandterületekből a kutyásoknak.

A kezdeményezésről és az azóta történt eseményekről Sziládi-Kovács Tiborral, a Kutyabarát.hu egyik alapítójával beszélgettünk.

– Honnan jött az ötlet, hogy a kutyabarát szolgáltatásokat népszerűsítsék a Balatonon és környékén?
– Amellett, hogy a legnépszerűbb turisztikai desztinációról beszélünk, személyes okai is vannak: Balatonkeresztúron nőttem fel, ott, majd Fonyódon jártam iskolába. Később felköltöztem ugyan Budapestre, de a mai napig „hazajárok”. Épp ezért tartom fontosnak, hogy a családi vállalkozásunkat is itt teljesítsük ki, és a Kutyabarát Balaton projekt ebben nagy segítség. A Kutyabarát.hu ötlete is Badacsonyban fogalmazódott meg 2011-ben, és a feleségemmel már akkor tudtuk, hogy nagy jövője lesz. A kutyabarát fürdőhelyek kezdeményezés is évek óta a fejünkben volt, aztán 2015-ben és 2016-ban is részesei voltunk a két Balaton-parti kutyás fürdőhely kialakításának.

– Mely településeket keresték meg az ötlettel, hogy legyen még a Balaton partján kutyabarát fürdetőhely? És milyen sikerrel jártak?
– Sok települést megkerestünk, elküldtük a javaslatainkat, de sajnos csekély volt azon települések száma, amelyek reménnyel kecsegtettek. Siófokon és Keszthelyen találtunk megfelelő helyszínt kutyabarát fürdetőhelyhez, de a siófoki vezetés nem érdeklődött a projekt iránt. A Keszthelyre beadott pályázatra azonban felfigyelt a város vezetése, és 2018 nyarán megkezdődtek az egyeztetések. A helyi kutyás közösség is sokat segített, és természetesen örömét fejezte ki a kezdeményezés kapcsán. 2019 júniusában a keszthelyi képviselő-testület szinte egyhangúlag megszavazta (egy nem szavazat volt csak), hogy 2020-ra létesüljön a városban, illetve a város szélén egy kutyabarát fürdetőhely.

– A Déli szabadstrand területéről van szó.
– Igen, az a helyszín a legmegfelelőbb több szempontból is. Kívül esik a lakó- és üdülőövezettől, a strandoktól is kellő távolságra van, könnyen megközelíthető, nem túl nagy, de épp elegendő partszakasszal bír. Sokat jártunk oda 2018 nyarán, hogy meggyőződjünk a terület alkalmasságáról, s rögtön beigazolódott, hogy a jelenlegi funkcióját nem tudja hatékonyan betölteni, alig láttunk embert a strandon főszezonban, és sok keszthelyi lakos is ezt jelezte vissza.

A Déli szabadstrand 2019. július 13-án. Fotó: MonitorMagazin

– Tehát önök szerint a területet jobban is ki lehetne használni?
– Mindenképpen. A kutyásoknak a 3000 négyzetméter teljes mértékben elegendő arra, hogy órákat vagy akár egy egész napot eltöltsenek a vízparton, meg tudják fürdetni a kutyájukat a Balatonban, és mindezt legálisan. Ezenkívül pályázatunkban jeleztük, hogy kutyajátszóteret is kialakítunk, továbbá egy vendéglátó-piknikkertet. Sok kutyával érkező turistát várunk, de a város kutyás közössége is jelezte már, hogy törzsvendég lesz nálunk. Rendezvényeket is tervezünk, ami szintén nagy látogatószámot eredményez majd nemcsak a kutyás park területén, de a város kutyabarát szállásai és vendéglátóhelyei is nagy érdeklődésre számíthatnak. Vállaltuk még többek között, hogy a város iskoláinak, a diákoknak edukációs előadást tartunk állatvédelmi témában, jótékonysági rendezvényeket szervezünk civil állatmentő és egyéb szervezeteknek, s ingyen bocsátunk lebomló kutyakakizacskókat a város rendelkezésére.

– Ez jól hangzik. Ennek ellenére nemrég demonstrációt tartottak a Déli szabadstrand előtt, hangoztatva, hogy ellenzik a helyére kerülő kutyabarát fürdetőhelyet, állítólag mert fizetős lesz. Mit lehet erről tudni?
– Megdöbbenve értesültünk a demonstrációról. Mi azt gondoltuk, hogy a projekt mindenkinek jó, aki a város érdekeit nézi, hiszen nemcsak a város kutyás lakóinak kedvez, hanem a város turizmusát is fellendíti. Nem értjük az ellenállást és azokat a valótlan állításokat sem, amelyek elhangzottak a megnyilvánuláson.

Szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba: a terület megőrzi szabadstrand jellegét, hiszen 300 forintos – jelképes – belépő lesz, amely teljes egészében lefogyasztható a piknikkertben; nem vágunk ki fákat, ellenben ültetünk; és gondozzuk a területet, a biciklitárolót és a parkolót. A strandot egy az egyben saját pénzből újítjuk fel – az önkormányzat egy fillért sem ad hozzá –, és a kommunikációt is magunk végezzük.

Talán mondhatom, hogy a Kutyabarát.hu neve és munkássága garancia arra, hogy a legmegfelelőbb hatékonysággal fog működni a kutyás park. A WC-t, ahogy eddig is, mindenki ingyen használhatja majd, az a parktól független. A kerékpárosokra külön gondoltunk, bringásmenüvel és szervizponttal várjuk őket. Az pedig végképp érthetetlen, hogy összemosnak minket oligarchákkal, és azt vizionálják, hogy luxuslakások épülnek majd azon a területen. Ha egy kicsit is utánanéztek volna a projektnek (amely nyilvános), egyértelmű lett volna számukra, hogy erről szó sincs.

– Akkor mégis miért ellenkeznek néhányan a kutyás park és fürdetőhely ellen?
– Jó kérdés. Nem tudjuk, ahogy sok keszthelyi sem. Ahogy az előbb is mondtam, olyan kijelentések és feltételezések hangzottak el, amelyek egyáltalán nem fedik a valóságot. Az is érthetetlen, hogy miért nem kerestek meg minket a kérdéseikkel, hiszen tudták az elérhetőségünket, az önkormányzati előterjesztés január 31. óta nyilvános, megtalálható a város honlapján. Érthetetlen, hogy olyanok is, akik személyesen jelen voltak a projekt megszavazásánál, és birtokukban volt minden információ, miért adták elő másképp az ott elhangzottakat.

– A Kutyabarát.hu tevékenysége országosan ismert, a felelős kutyatartást népszerűsítjük, kiállunk az állat- és a környezetvédelem mellett. Elég csak a weboldalunkat vagy a nyomtatott magazinunkat megnézni. Sajnos egyeseknek politikai kampány lett a projektből, ahelyett, hogy közösen, együtt tennénk a város, a régió és a Balaton fejlődéséért.

– Érdekes módon Fonyódon, Balatonföldváron és Tiszafüreden – ezen a három helyen van ma hazánkban önkormányzat által kijelölt kutyabarát fürdetőhely – teljes mértékben és politikától függetlenül mindenki kiállt a létesítendő kutyabarát fürdetőhelyek mellett. Nem hinném, hogy az emberek, a keszthelyi lakosok ellenszenvesen, negatívan viszonyulnának a kezdeményezéshez, bízom benne, hogy látják, a park milyen előnyökkel jár. Hiszem, hogy a felelős kutyatartás kultúrája ezzel a kutyás parkkal még inkább népszerűvé válik, és a városban fejlődik a felelős kutyatartási morál is. Továbbá hiszem, hogy ebből nem szabad politikai kérdést csinálnia egyik oldalnak sem.

Fotók:

 

 

megosztás
hozzászólások
felmondás (1), kulturalis (4), Palya Bea (1), onkormanyzat (481), áramszünet (3), Szeiler (63), költészet napja (2), erdekes (538), Donkó Imre (1), táplálkozási tanácsadó (1), vallás (1), Amazon (3), keszthely balaton kekszalag (5), nap (2), Csősz-Tóth Norbert (1), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), mozi (13), munka törvénykönyve (1), Szabó Ilona (1), környezetvédelem (2), webshop (1), fogyasztóvédelem (1), fájdalommentes (3), Szutrély Péter (7), LMP (4), C+ fesztivál (1), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), szakma (1), gépjármű (1), Nagy Angelika (1), képviselő-testület (37), erdő (2), monitormagazin (107), Bagyinka Tímea (1), jutalom (1), macska (1), biztosítás (2), Reischl-sörház (1), vállalkozó (4), felveteli (29), Lidl (1), tűzijáték (1), Liszkay (2), hotel mirage (1), muzeum (55), sofőrszolgálat (1), bor (26), emléknap (1), iskola (338), hullámmasszázs (1)