Kutatók szerint a telihold befolyásolhatja az alvást

2013. október 18.
Svájci kutatók azt állítják, tudományos tényekkel tudják bizonyítani, hogy teliholdas éjszakákon valóban rosszabbul és kevesebbet alszik az ember.

A holdfázison kívül a hormonok számlájára is írható, hogy teliholdkor rosszabb az ember álma - állítja a Zürichi Egyetem Pszichiátriai Klinikája kronobiológiai centrumában dolgozó tudósoknak a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmánya.

A Christian Cajochen vezette kutatócsoport először talált - állításuk szerint - "tudományosan is meggyőző bizonyítékot" arra, hogy a Hold tényleg befolyásolja az éjjeli álmot. A kutatás ötlete egy pohár sör mellett, szórakozóhelyen született - történetesen egy teliholdas éjszakán.

Elhatározták, hogy újraértékelik egy korábbi alváskutatás adatait, és összevetik őket a holdfázisok alakulásával. A már lezajlott kutatás során harminchárom önkéntes alvási és ébrenléti ritmusát vizsgálták meg különböző szempontok szerint.
teleholdtelehold

Az adatok újraértékelésekor kiderült, teliholdkor a tesztalanyoknak átlagosan öt perccel tovább tartott az elalvás. Ráadásul az ilyen éjjeleken átlagosan húsz perccel kevesebbet aludtak, álmuk minőségét pedig maguk minősítették rosszabbnak.

A "holdfaktornak" akadtak biológiailag mérhető támpontjai is. Az agytevékenység jelezte, hogy ilyenkor csökkent a mély alvás hossza. Holdtöltekor a melatonin hormon szintje is lejjebb ereszkedett. Ez a hormon az alvás-ébrenlét szakaszainak irányításában játszik szerepet. A kutatók szerint először sikerült bizonyítani, hogy a holdciklus befolyásolja az emberi alvás minőségét.

Elképzelhetőnek tartják, hogy viselkedésünkre más szempontból is hat a Hold: kedvünk és szellemi teljesítményük is követheti az égitest fogyását és kerekedését.

megosztás
hozzászólások
Platán étterem (1), támogatás (5), munkaszünet (1), margaret thatcher (1), bíróság (8), paleo (13), alakformálás (6), Silver fitness (1), proa (1), Bedő Beáta (10), onkormanyzat (481), Telecom (2), ajánló (1148), Sifter Rózsa (1), apartman (3), Kartali Zsuzsanna (1), Év fája (1), gyógyfürdő (6), ötös lottó (101), Varga Andrea (13), ZalaSprings Golf Resort (2), Naszádos Péter (12), Négeli Noémi (1), Kardos Gábor (6), Bóka György (2), fa (1), skandinav lotto (81), Forstner Anna (1), autóbusz (1), Lisa (35), vitorlázás (37), Pampetrics György (21), Oláh Péter (2), születés (16), betegség (12), munkanelkuli (2), csokoládé (2), lovaglás (2), Ranolder (1), 2016 (2), Béres Attila (2), Pál Attila (1), munka törvénykönyve (1), matolcsy gyorgy (1), Gyertyánági Endre (1), hévízi kifolyó (3), posta (1), Selmeczy Zsuzsanna (5), Egészségfejlesztési Iroda (1), vasárnapi pihenőnap (3)