Közös érdek az energiatakarékosság!

2013. február 19.
Tíz százalékkal csökkent január 1-jétől a távhőszolgáltatás lakossági díja. Ennek megfelelően a hődíj 3513 Ft/GJ, míg az alapdíj 10 977 Ft/kW/év lesz Keszthelyen. A januárra vonatkozó távhőszámlákat – a változásokkal – februárban kapják kézhez a fogyasztók.

A díjcsökkentésből adódó bevételkiesést az állam által nyújtott távhő-szolgáltatási támogatás csak részben kompenzálja – tudtuk meg Vadász Balázstól, a VÜZ Kft. energiaszolgáltató csoportja vezetőjétől.

Folyamatos szolgáltatás
Elkészült a távhővezetékek cseréjéhez és korszerűsítéséhez szükséges mérnöki munka. Az átadás után gazdaságos, korszerű és könnyen szabályozható vezetékrendszer biztosítja a távhőt. A beruházásnak köszönhetően javul az ellátásbiztonság, a csőtörésekből adódó problémák pedig szinte teljesen megszűnnek, így a szolgáltatás folyamatos lesz.
Vadász Balázs beszámolt arról is, hogy tavasszal átvizsgálják az épületek oldalán elhelyezett külső hőmérséklet-érzékelőket. Erre azért van szükség, mert az idők folyamán csökkent az érzékenységük. Mivel ezek segítségével szabályozható az időjárásnak megfelelő, az épületbe belépő fűtővíz hőmérséklete, fontos szerepük van a fűtési igények kielégítésében. – Az elvégzett kalibrálás vagy csere után az épületek fűtését így sokkal pontosabban tudjuk beállítani – magyarázta a vezető.

A lakók is sokat tehetnek!
E munkálatokhoz szorosan kapcsolódik a távfűtést igénybe vevő társasházak műszaki állapota is. Fontos lenne, hogy a lakóközösségek időt és pénzt fordítsanak a tulajdonukban lévő fűtési vezetékhálózatok felújítására. Ahhoz, hogy a hőfogadókból a hő maradéktalanul és hatékonyan eljusson a lakásokba, szükséges a csővezetékek állagának megőrzése is.
Problémát jelent az is, hogy a keszthelyi távfűtéses lakások igen kis százalékában vannak korszerű nyílászárók vagy utólagos külső hőszigetelés. Ezek megléte bizonyítottan megtakarítást jelent, így a távhőszámla nemcsak a tarifa csökkentésével, hanem az energiamegtakarítást segítő beruházásokkal is mérsékelhető – hívta fel a figyelmet Vadász Balázs. – Kérjük a lakosságot, ha hasonló beruházást terveznek, lehetőleg vonjanak be minket is az előkészületekbe, hogy közös munkával érjük el a hatékonyabb energiafelhasználást – tanácsolta az energiaszolgáltató csoport vezetője.

megosztás
hozzászólások
Cserszegi fűszeres (1), karácsony (20), Czigány Sándor (2), Nagymező Gyenesdiás (1), Pápai Gábor (6), kozlekedes (8), Ekmann László (1), onkormanyzat (481), Donkó Imre (1), Básti Juli (1), oscar (13), kornyezettudatos (4), Balatoni Szövetség (3), Ranolder (1), bíróság (8), sütemény (1), Novinszky Petra (1), Playboy (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), ló (1), Kastély kávézó (1), Eurostat (1), Bányai László (2), spinning (2), belfold (1440), ajánló (1148), Szutrély Péter (7), Eurovíziós Dalfesztivál (1), Bocuse (3), óraátállítás (3), előadás (14), nyaralas (12), terápia (4), katona (1), kitüntetés (6), Révai Gábor (1), erdekes (538), utazas (15), újszülött (1), Szent Márton (3), népszavazás (1), Fodor Edith (3), Stohl András (1), Szeiler Gábor (1), pápa (1), Pálfi László (1), Szőcs Tamás (1), Semmelweis Egyetem (1), KeszthelyFest (15), Béres Attila (2)