Közfoglalkoztatásról és önkormányzati cégek eredményeiről

2014. május 15.
A keszthelyi önkormányzat és intézményei idén várhatóan 43 főnek, más keszthelyi intézmények és szervezetek további 29 főnek biztosítanak munkát a nyári közfoglalkoztatás keretében – erről is döntött mai soron kívüli ülésén a város képviselő-testülete.
Nézze meg galériánkat!

A nyári közfoglalkoztatási programban mintegy 30 millió forintos keretösszeg áll Keszthely rendelkezésére, ebből a pénzből négy és fél hónapos időtartamban 72 ember napi 8 órás foglalkoztatását tudják fedezni. Az állami támogatás a dolgozók bérének és járulékainak 70 százaléka, a maradék 30 százalékot a foglalkoztató állja.
Az önkormányzati hivatal öt munkavállalót alkalmaz a program keretében május 16-ától szeptember 30-ig, ennek önerőként vállalt költsége 759 ezer forint. A Goldmark Művelődési Központ és a Fejér György Városi Könyvtár egy-egy, az ESZI és a Balatoni Múzeum két-két embernek biztosít munkát, a VÜZ Kft-nél tizenöten, a GESZ-nél pedig 17-en helyezkedhetnek el. Az ezzel járó költségeket – az önkormányzat jóváhagyásával – az intézmények saját költségvetésükből fedezik. Az önkormányzati intézményeken felül részt vesz a közfoglalkoztatásban a Keszthelyi Kórház, a Helikon Kastélymúzeum, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett Fogyatékosok Nappali Otthona, a Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány, a Georgikon Tanüzem, a Szociális Szolgáltató Központ, valamint a Vízimentő Egyesület.
A keszthelyi önkormányzat minden évben igyekszik kihasználni az állami támogatás adta lehetőséget, így például tavaly a hivatal négy embernek biztosított munkát tíz hónap időtartamban, és az idei év első négy hónapjában is száz százalékos támogatással alkalmazott négy munkavállalót a téli közfoglalkoztatási programban. Keszthely városa emellett jelenleg 431 embernek biztosít támogatást aktív korúak ellátása keretében.

A májusi soron kívüli ülésen – melyet Ruzsics Ferenc polgármester távollétében Pálinkás Róbert alpolgármester vezetett – a képviselő-testület megtárgyalta az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok tavalyi évi tevékenységéről szóló beszámolókat. Ezekből kitűnik, hogy mind a VÜZ Nonprofit Kft, mind a Keszthelyi Televízió Szolgáltató Nonprofit Kft, mind a KETÉH Kft pozitív eredménnyel zárta a 2013-as gazdasági évet, egyedül a HUSZ Kft. volt veszteséges. Ennek oka a cég nagy kintlévőség-állománya, mely abból adódik, hogy sokan tartoznak a hulladékszállítási díjjal. Mivel a közszolgáltatási díj be nem fizetése ugyanúgy köztartozásnak minősül, mint például az adótartozás, ezért ezeket a HUSZ Kft. átadja a NAV-nak behajtásra. Az elmaradást felhalmozóknak érdemesebb tehát részletfizetést kérniük a tartozásuk törlesztésére, hiszen a végrehajtási költség jelentősen meg fogja növelni a követelt összeget.

A képviselők döntöttek arról is, hogy pályázatot nyújt be a város a Goldmark Károly Művelődési Központ udvarán található, régen gyerekkönyvtárként működő épület felújítására és hasznosítására. A pályázat a városi épített örökség megőrzését célozza, melynek keretében lehetőség nyílik országos műemléki védettség alatt álló épületek helyreállítására, felújítására a hozzá tartozó zöldfelület rekonstrukciójával együtt. A tervek szerint a felújított épületben a balatoni vitorlás hajózást és a város jelképének számító Phoenix gályát is bemutató állandó kiállítás kapna helyet. Emellett a műemlék épület udvari részének is kiemelt szerepet szánnak, az a kertrendezési terv szerint közösségi térként funkcionálna, egyben összekötné a gyalogosforgalom számára a Kossuth és a Bem utcát. A pályázat teljes költségvetése mintegy 300 millió forint, melyhez az önkormányzat 5 százalékos, 15 millió forintnyi önerőt vállal.

megosztás
hozzászólások
Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Novinszky Petra (1), tengerpart (1), keszthely program (1241), europa-bajnok (5), Kányavári-sziget (1), fájdalommentes (3), Cseh László (1), Torsa Dániel (1), Balaton Szinház (959), gyilkosság (1), film (8), kozlekedes (8), alakformálás (6), egyház (2), felveteli (29), magyar dal napja (8), Selmeczy Zsuzsanna (5), óvoda (7), kereskedelem (1), husvet (14), drog (3), vendeglátás (6), gazdasag (363), vallás (1), hatos lottó (93), boldog (1), KDNP (1), tűzoltó (32), posta (1), online (1), internet (20), Ollári Barbara (1), Tóth Levente (2), betegség (12), angus marha (1), macska (1), Illés Fanni (1), biztosítás (2), sütemény (1), regisztráció (1), iskola (338), állatvédő (5), Zalai Kutyasuli (1), tabor (6), szilveszter (6), Budapest (3), Béres Attila (2), karate (2), Cserszegi fűszeres (1)