Közeleg az ünnepi időszak? Mit tegyünk az asztalra?

2017. szeptember 28.
Bár minden évben igazán jeles ünnepként tartjuk számon a karácsonyt, és mindig nagyon-nagyon várja az egész család,

a háziasszonyoknak szinte kivétel nélkül igazi fejtörést szokott okozni az ünnepi szezon lebonyolítása és a tökéletes karácsonyi fogások összeállítása.

Nem csak a pénzzel kell ilyenkor megfelelően gazdálkodnunk, de az időnkkel, és persze az energiánkkal is, hogy szeretteinkkel együtt tudjunk tölteni egy kis minőségi időt. Összeszedtünk most néhány olyan ropogtatnivalót, melyeket akár kezdő háziasszonyként, aránylag kevés rutinnal is el tudunk készíteni, hatékony idő- és pénzgazdálkodással az ünnepi időszakban – így az egyszerű rágcsálnivalók elkészítésével spórolhatunk mindent tekintetben!

Karácsonyi nassolni valók – leveles ropogtatósok
A rokonság újra találkozásának örömére fontos, hogy valami ropogtatnivalót is tegyünk az asztalra a forralt bor mellé még a vacsora előtt. Rendkívül olcsó, és tényleg nagyon egyszerű az elkészítése a leveles tésztás snackeknek, ráadásul roppant változatosan is tálalhatóak, akár édességre, akár sós rágcsálnivalóra vágyik a vendégsereg.

Sós és/vagy édes leveles snack
Hozzávalók:
leveles tészta
fűszerek
tojás

Olvasszuk ki a tésztát, nyújtsuk el kb. 2-3 mm vastagra, majd kedvünk szerint vágjunk belőle négyzeteket, rombuszt, kört, téglalapot, vagy bármi mást, a lényeg, hogy falatnyi méretűek legyenek a formák. Kenjük le tojássárgájával a kis süteményeket, majd szórjunk a tetejére sót, sajtot, szezám- vagy köménymagot, borsot, chilit, cukrot, kakaót, csokoládét (itt szintén a kreativitásunkra van bízva az ízesítés), majd süssük aranybarnára kb. 10 perc alatt 180 fokon egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Ropogós és egyszerű!

Tealevél
Hozzávalók:
leveles tészta
cukor
ét- vagy tejcsokoládé
A tealevél szintén leveles tésztából készül. Nyújtsuk a kiolvasztott tésztát kb. 4 mm vastagra, majd vágjunk belőle levél alakú (ovális) alakzatokat, kb. tenyérnyieket. Szórjuk le az így kapott formákat kristálycukorral, majd kissé barnítsuk meg a sütőben, magas hőfokon pár perc alatt. Ha kihűltek az alakzatok, a két végét mártsuk olvasztott tej- vagy étcsokoládéba, majd rakjuk hűtőbe, amíg megdermed rajta a csoki.

Sajtos-baconos csavar
Hozzávalók:
leveles tészta
tojás
sajt
bacon

Nyújtsuk a kiolvasztott leveles tésztát 3-4 mm vastagra, majd vágjunk belőle kb. 2-2,5 cm vastag, 10-12 cm hosszú csíkokat. Kenjük le őket tojássárgájával, enyhén sózzuk meg, majd csavarjuk össze őket vékonyra vágott baconnal és sajttal. Tegyük a sütőbe, és rövid idő alatt, magas hőfokon süssük őket ropogósra sütőpapíron.

A készen kapható leveles tésztával nem csak dolgozni rendkívül egyszerű, de nagyon olcsó is: egy csomag 150-200 forint körül van. Tipp: mielőtt nyújtani kezdjük a tésztát, sose felejtsük el meghinteni a pultot és a nyújtófát bőven liszttel!

Persze a fenti csak néhány ajánlás. Választhatjuk bátran a hagyományos bejgliket is!

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
nyelvtanulás (3), Burgonyakutatási Központ (2), kilométer (1), szunyog (3), jótékonyság (3), újszülött (1), Gulyás Orsolya (2), CT (3), Festetics kastély (131), OKJ (1), ajánló (1148), Oroszlán Zsolt (2), fejlesztés (12), efott (6), Mátrai Gabriella (2), Balatoni Kör (2), Füzes Eszter (1), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), áruház (1), Zalai Kutyasuli (1), autó (2), emléknap (1), szilveszter (5), atlétika (6), Zala folyó (1), kresz (2), Szent Mihály (1), vitorlázás (36), 1956 (1), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), állatok (16), homoszexualis (1), onkormanyzat (481), LMP (4), Filharmónia (1), állatorvos (1), Március 15 (2), Bethesda (1), apartman (3), képviselő-testület (37), shotokan karate (3), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), Apák napja (1), tavasz (1), Miss Balaton (1), esküvő (9), egynapos sebészet (1), Intersport (1), keprol kepre (7), rezidance (5)