Közeleg az idei tanév utolsó Diákhitel igénylésének napja

2011. december 12.
Már csak 4 munkanapjuk maradt azoknak az egyetemi/főiskolai hallgatóknak az igénylésre, akik az idei szemeszterben még nem kérelmeztek Diákhitelt, de még a tanév első felében szeretnének pénzhez jutni.

A felvehető hitelösszeg akár 200 ezer – költségtérítéses hallgatók számára akár 250 ezer – forint is lehet. Számos kedvező változást hoz az új esztendő: a Diákhitelről szóló jogszabály /A hallgatói hitelrendszerről és a Diákhitel Központról szóló 86/2006. (IV. 12.) Korm. rendelet módosításáról rendelkező 114/2011. (VII. 7.) Korm. rendelet/ módosításának köszönhetően 2012. január 1-jétől a GYES-en lévő kismamák egyszerűbben igényelhetik a célzott kamattámogatást.

Azok az új Diákhitelt igénylők, akik még 2011. december 15-ig leadják igénylésüket, az őszi szemeszter utolsó kifizetési napján (2012. január 13-án) - visszamenőleg – akár a teljes őszi tanulmányi félévre járó (öt havi) kölcsönükhöz egy összegben hozzájuthatnak. Ez az igényelt havi összegtől függően – államilag támogatott képzésben részesülő diákok esetében 200 ezer forint, a költségtérítéses képzésben résztvevő diákok esetében akár 250 ezer forint is lehet. Aki lekési a 2011. december 15-ei beadási határidőt, már csak a jövő tanulmányi félévben kérheti ezt a hitelbírálat nélkül elérhető, speciálisan a diákok igényeihez kialakított kölcsönt. A felvehető hitelösszegek havi szinten: 15 ezer, 21 ezer, 25 ezer, 30 ezer, 40 ezer és költségtérítéses hallgatóknak 50 ezer forint.

A hiteligénylési adatlap már elektronikus úton is kitölthető a www.diakhiteldirekt.hu oldalon keresztül, de a kitöltött nyomtatványt továbbra is az együttműködő bankokban, felsőoktatási intézményekben, postákon és takarékszövetkezetekben kell leadni. (A több ezer igénylési hely megtalálható a www.diakhitel.hu honlapon.)

A Diákhitellel kapcsolatban több ponton is változik a kormányrendelet 2012. január 1-jétől. A Diákhitellel rendelkező TGYES-en, GYES-en és GYED-en lévő kismamák az eddiginél jóval egyszerűbben igényelhetik a célzott kamattámogatást (CKT). A CKT lényege, hogy a kedvezményezett időszak alatt a Diákhitel kamatterheit átvállalja az állam. A jövőben az erre való jogosultságot és annak időszakát a Diákhitel Központ maga állapítja meg (korábban ezt a Magyar Államkincstár tette), melyről közvetlenül értesíti az ügyfelet, valamint a forrást biztosító minisztériumot. A Kincstár ezt követően, mint jogorvoslati fórum kap szerepet, amennyiben a hitelfelvevő nem ért egyet a Társaság döntésével.

Bővül a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozó jogcím, új elemként és ellátási formaként bevezetésre kerül a rehabilitációs járadék. Nem kell törleszteni mindaddig, amíg az ügyfél a felsőoktatásban tanul, törlesztési kötelezettségét szüneteltetheti akkor is, ha gyermekvállalással és rokkantsággal kapcsolatos meghatározott ellátásokban részesül.

A nem törlesztő ügyfelek számára fontos változás, hogy a hallgatói hiteltartozások állami adóhatóság (NAV) általi végrehajthatóságára nem az adójogi, hanem a polgári jogi szabályok lesznek irányadók a jövőben.
 

megosztás
hozzászólások
családbarát (1), szavazas (9), rendőr (3), könyvbemutató (2), Use Unused (1), Csengei Agota (16), monitormagazin (107), kovács (1), Pura Vida Port (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), felsőoktatás (9), véradás (2), gyógyítás (2), álláshirdetés (18), Zalacsány (4), vonyarcvashegy (158), FINA vizes világbajnokság (1), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), polgármester (153), shotokan karate (3), Manninger Jenő (384), keszthelyi nyari jatekok (55), webmark (2), Dublecz Karoly (2), Krasznai István (1), fitnesz (1), országgyűlési képviselő (33), vlog (4), Forstner Anna (1), Fenyves allé (1), Tarkarét Biofarm (1), alkalmassági (1), Kocsis László (1), Schmied Zoltán (1), Kis-Balaton (1), állami (1), Egészségfejlesztési Iroda (1), fitt (1), táplálkozási tanácsadó (1), georgikon (38), programajánló (19), Kapolcs (1), Szemfüles egyesület (3), gyógyszertár (1), keszthely (4040), szép (9), kereszt (1), nagyik karácsonya (1), gyermekfelügyelő (1), facebook (15)