Közeledik a határidő! - A dokumentumpótlás és az egyszeri sorrendmódosítás végső határideje: július 10.

2013. július 08.
A 2013 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre jelentkezőknek legkésőbb 2013. július 10-ig van lehetőségük, hogy benyújtsák a még hiányzó dokumentumaikat, illetve egyetlen alkalommal módosítsák a korábban megjelölt szakok sorrendjét. Mindez azok számára is elvégezhető a www.felvi.hu oldalról elérhető E-felvételi rendszerben, akik jelentkezésüket papíron adták be.

A jelentkezők a jelentkezéshez, pontszámításhoz szükséges dokumentumokat a www.felvi.hu oldalról elérhető E-felvételi

Dokumentumok menüpontjában tudják feltölteni. Ugyanitt lehet nyomon követni a jelentkezéssel kapcsolatos dokumentumok elbírálását is. Amennyiben a feltöltés sikeres volt, a fájl megjelenik a Jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatban. Függetlenül a jelentkezési helyek számától, elegendő mindent egy példányban beszkennelni és feltölteni, arra azonban figyelni kell, hogy a dokumentum jól olvasható legyen, illetve tartalmazza a jelentkező nevét.
A dokumentumpótlás mellett szintén július 10. az adatmódosítás határideje a felvételi eljárásban. A jelentkezési adatait – személyes adatok, megjelölt képzések – minden felvételiző megtalálja az E-felvételi felületén, szükség esetén ezek módosítása is elvégezhető a rendszerben. Erre akkor lehet szükség, ha valakinek valamilyen adata a jelentkezési határidőt követően megváltozott (pl. költözés miatt változott a lakcím, házasság miatt a név stb.).

Az eljárás során a felvételizőknek egyetlen alkalommal van lehetőségük módosítani a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjén. Ezt az alapképzésre, osztatlan mesterképzésre, valamint felsőoktatási szakképzésre jelentkezők legkésőbb 2013. július 10-ig tehetik meg az E-felvételiben, míg azok, akik mesterképzésre is jelentkeztek, ezt június 24-ig tehették meg. A sorrendmódosítás során a jelentkezéskor megadott szakokat lehet átmozgatni, azonban új képzést ekkor már nem lehet rögzíteni. Az űrlap elmentésével a módosítási kérelem automatikusan bekerül a rendszerbe. Az elbírálást követően a jelentkező már az új sorrendjét fogja látni az E-felvételi felületén.

Hogyan és mikor érdemes sorrendet módosítani?
Akkor érdemes változtatni a képzések sorrendjén, ha nem azok szerepelnek a listában elsőként, ahová leginkább be szeretne kerülni a jelentkező. Szintén érdemes felcserélni a szakokat akkor, ha az állami ösztöndíjas képzési forma hátrébb szerepel, mint az önköltséges. Ugyanis a jelentkező a listában szereplő első olyan helyre nyerhet csak felvételt, ahol eléri a meghatározott ponthatárt. Érdemes mindezek figyelembevételével újragondolni a jelentkezéskor megadott szakok sorrendjét.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor a sorrendmódosítás nem a legcélszerűbb választás:
- Ha egy megjelölt képzésnél sikertelen volt a jelentkező alkalmassági vizsgája („nem felelt meg” vagy „nem jelent meg” eredményt kapott). Ebben az esetben nincs teendője a jelentkezőnek, hiszen az alkalmassági vizsga hiányában semmilyen esetben sem nyerhet felvételt az adott képzésre.
- Olyankor, ha valaki mégsem akar egy képzésre bekerülni, célszerűbb annak visszavonását választani. A visszavonás nem számít bele a sorrendmódosításba, arra ettől függetlenül van lehetőség, a törölt szakok azonban nem befolyásolják az eljárási díj összegét.

Azoknak a jelentkezőknek, akiknek a sorrendmódosításhoz, valamint a dokumentumpótláshoz nem áll módjukban használni az E-felvételi rendszert, ezt postai úton is megtehetik. Sorrendmódosításhoz a megfelelő kérelmeket a www.felvi.hu Kérvénytárából letöltve, majd azt megfelelően kitöltve és aláírva kell beküldeniük az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest Pf. 1190 postacímre. A dokumentummásolatokat szintén erre a címre kell eljuttatni.

A felvételi ponthatárok megállapítása és kihirdetése
A 2013 szeptemberében induló képzések ponthatárait várhatóan július 24-én este hirdetik ki, amelyek ezzel egy időben a www.felvi.hu honlapon, a Felvi közösségi oldalán, valamint az okostelefonokra letölthető alkalmazás segítségével lesznek elérhetők. A felvételizők még aznap este SMS értesítést is kapnak az eredményekről. A hivatalos besorolási döntést – amely tartalmazza, hogy mely képzésen kezdheti meg a tanulmányait a felvételiző szeptemberben – a ponthatárok kihirdetését követően az E-felvételi felületéről kell letöltenie a jelentkezőnek. Minden felvételiző e-mailben kap majd értesítést, amikor a besorolási döntés felkerül az e-felvételi felületére.

megosztás
hozzászólások
Virágos Magyarország (6), Don (1), sárkányrepülő (1), egeszsegugy (266), Kartali Zsuzsanna (1), gyenesdias (213), támogatás (5), keszthely program (1241), Mándó Zsuzsanna (1), utca embere (8), OKJ (1), Udvaros Dorottya (1), szalon (1), Mátrai Gabriella (2), riporter (1), Bedő Beáta (10), baleset (169), alkalmassági (1), freestyle foci (1), zivatar (1), Koósz Attila (1), VOLT fesztival (7), világbajnokság (2), szabadsag (2), vállalkozó (4), Cséby Géza (5), ökölvívás (2), Forstner Anna (1), golf (11), ZalaSprings Golf Resort (2), hévízi kifolyó (3), bor (26), Magyarország szépe (1), Pálfi Attila (1), gyermekszám (1), Kovács Patrícia (1), Visionet (1), dunantul (23), családbarát (1), megemlékezés (10), miniszterelnök (2), minimálbér (1), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), kábítószer (9), uzemanyag (24), Naszádos Antal (1), tűzijáték (1), Ferenc pápa (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), unicef (1)