Kövér: katasztrofális hiba volt a sorkötelezettség eltörlése

2016. január 16.
Kövér László katasztrofális hibának tartja a sorkötelezettség magyarországi eltörlését, a visszaállítását azonban véleménye szerint jelenleg egy uniós tagállam nem tudná hatékonyan megoldani, ahhoz összeurópai döntésre lenne szükség.

Kövér László elmondta: a sorkötelezettség eltörlése miatt kialakult helyzet orvoslásához sokkal több energiára lesz szükség, mint amennyit a sorkötelezettség fenntartására kellett volna fordítani.
Hozzátette: ha ma - anélkül, hogy jelentősen megváltozna a közgondolkodás - vissza akarnák állítani a sorkatonaságot, az erősítené a sorköteles fiatal férfiak elvándorlását azokba az országokba, ahol ezt még nem tennék meg.
Kövér szerint vagy összeurópai döntés értelmében állítják vissza a sorkötelezettséget Európa nyugati csücskétől a keletiig, vagy sehogy. Számára egyértelmű - mondta -, hogy Európa és Magyarország azzal is erősebbé válna, ha ez megtörténne. A házelnök szerint a terrorizmus és az illegális migrációval összefüggésben terjedő bizonytalanság miatt egyáltalán nem kizárt, hogy a nem túl távoli jövőben sor kerül a sorkötelezettség visszaállítására.
A házelnök elmondta: Simicskó István honvédelmi miniszter kezdeményezésére a kormányban jelenleg azon dolgoznak, hogy a haderőre szánt költségvetés növelésével összhangban - amit Magyarország a NATO-csatlakozásakor vállalt - a honvédség létszámát is bővítsék. Ez azonban elsősorban az önkéntes tartalékosok számának növelését jelenti - fűzte hozzá. MTI

megosztás
hozzászólások
Mátrai Gabriella (2), pápa (1), tengerpart (1), Silver fitness (1), menzareform (4), belfold (1440), Béres Attila (2), Horváth Szabina (1), meteorologia (146), keszthely (4039), zala (1156), nyár (1), költészet napja (2), Magyarország tortája (1), gyermek (12), Spar (1), onkormanyzat (481), luxus (4), tűzijáték (1), év fürdője (4), pünkösdi regatta (5), sorkötelezett (1), efott (6), retro (1), cigaretta (13), Az év orvosa (1), Révai Gábor (1), ingatlan (12), Pálfi László (1), országgyűlési képviselő (33), cselgáncs (1), Saul fia (7), georgikon (38), jog (3), kresz (2), Tarkarét Biofarm (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), építész (3), Kartali Zsuzsanna (1), hotel mirage (1), Hírek képekben (10), vadász (2), jogszabály (1), horgász (5), Platán étterem (1), Magyar Turizmus Zrt (45), úszás (22), Hosszú Katinka (2), repuloter (64), hazassag (6)